Afbeelding
Foto: Maarten Melis


BESTUUR THEATERZAAL WACHT OFFICIËLE RICHTLIJNEN AF

BESTUUR THEATERZAAL WACHT OFFICIËLE RICHTLIJNEN AF


Podium Boxtel waarschijnlijk dicht tot 1 juni

Met pijn in het culturele hart meldt het bestuur van Podium Boxtel dat naar aanleiding van het coronavirus tot 6 april geen voorstellingen meer plaats vinden in de theaterzaal aan de Burgakker. ,,En het is zeer aannemelijk dat alle voorstellingen tot 1 juni worden geannuleerd", aldus bestuurslid Hettie van der Ven.

De voorstellingen bij Podium Boxtel vallen nu formeel niet onder de vergunningsplichtige evenementen die op dringend advies van het RIVM door de overheid officieel tot 1 juni zijn afgeblazen. Het stichtingsbestuur neemt absoluut geen gezondheidsrisico’s en acht het hoogstwaarschijnlijk dat er tot 1 juni geen voorstellingen plaatsvinden. Daarover kan echter pas definitief gecommuniceerd worden wanneer de overheid de officiële richtlijnen kenbaar heeft gemaakt, verduidelijkt Van der Ven. Dat is dus pas na 6 april.

Vorige week werd al bekend dat Podium Boxtel de geplande voorstellingen tot 6 april probeert te verplaatsen. Indien ook de optredens tot eind mei geannuleerd worden, zal eveneens een latere datum worden gezocht. Die zal veelal in seizoen 2020-2021 liggen, maar in sommige gevallen zelfs een jaar later.

PERSOONLIJK BERICHT

,,Aangezien de gehele theaterwereld op dit moment te maken heeft met het verplaatsen van voorstellingen en het landelijk dus over vele artiesten, tournees en speeldata gaat, is dit een flinke puzzel. Wij vertrouwen op het begrip en geduld van alle bezoekers in deze bijzondere situatie. Iedereen die kaarten heeft gekocht voor een geannuleerde voorstelling krijgt persoonlijk bericht over het vervolg.

PREVIEW

Mits de omstandigheden het toelaten organiseert Podium Boxtel eind juni wel de jaarlijkse Preview op volgend seizoen. Hierover worden alle Boxtelaren op de hoogte gehouden via deze krant en www.podiumboxtel.nl. De lokale theaterzaal is gesloten tot tenminste 6 april en is in de tussentijd uitsluitend bereikbaar via e-mail: info@podiumboxtel.nl.


GEESTELIJKE EN GESCHIEDVORSER BEZWEKEN AAN HET CORONAVIRUS

Wie heemkunde zegt, zegt pater Hans de Visser


HENK VAN WEERT

Pater kapucijn Hans de Visser is gistermiddag, woensdag 25 maart bezweken aan het coronavirus. De geestelijke hoopte eind juni zijn gouden priesterjubileum te vieren. Hij assisteerde sinds 2005 het pastoresteam van de Heilig Hartparochie in Boxtel, de plek waar zijn vader werd geboren en de familielijn vele eeuwen teruggaat. Dat was voor hem aanleiding om zich bijna veertig jaar lang te verdiepen in de lokale historie, hetgeen leidde tot diverse omvangrijke publicaties en boeken.

Na 35 jaar elders binnen de muren van kloosters en pastorieën te hebben gewoond, vestigde De Visser zich in 2016 in Molenhof, het appartementencomplex aan de Achterberghstraat. En sindsdien woonde hij voor het eerst in zijn leven in Boxtel, het dorp waarvan hij de geschiedenis zo goed had leren kennen door historisch onderzoek. Dat leidde tot een aantal geschiedkundige publicaties.

STAMBOOMONDERZOEK

De Visser (Rossum, 1941) debuteerde ooit met een boek over Boxtel-Binnen, het oude dorpshart van Boxtel. Daarna volgden meer uitgaven, variërend van de genealogie van de Boxtelse familie De Visser tot zijn magnum opus over een leenbrief uit 1356 van de Duitse keizer. Dit boek, 'Boxtel: een heerlijkheid tussen twee heren' getiteld, bevatte belangwekkende onthullingen over de middeleeuwse geschiedenis van deze gemeente.

,,Omdat mijn vader in Boxtel is geboren, ben ik altijd geboeid geweest door deze plek", vertelde De Visser enkele maanden nadat hij zijn intrek had genomen in Molenhof. ,,De kiem voor al mijn gewroet in de historie is gelegd door stamboomonderzoek (...). Het speurwerk leverde zoveel interessante gegevens op dat ik besloot boeken te gaan schrijven."

De laatste jaren stelde De Visser zich ten doel om de geschiedenis 'aan de man' te brengen. Met Heemkunde Boxtel werkte hij aan een filmproject over de middeleeuwse Sint-Petrusbasiliek, met lesbrieven voor scholen. De pater nam ook het initiatief voor de plaatsing van zes gedenkstenen langs de cultuurhistorische as tussen de Sint-Petrus en kasteel Stapelen. Begin 2016 werd zijn inzet voor lokale historie beloond met de Heemkundepluim, een prijs die toen voor de tweede keer werd uitgereikt.

GILDEHEER

Net als op veel andere plekken is ook binnen het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris het heengaan met een schok ontvangen. Twee jaar geleden volgde De Visser oud-pastoor Richard Niessen op als gildeheer van de broederschap. Sindsdien was hij steeds present tijdens bijeenkomsten en legde hij een warme belangstelling aan de dag voor het wel en wee van de gildeleden én hun partners.

Binnen de Heilig Hartparochie ging hij met grote regelmaat voor tijdens eucharistievieringen in de kerken van Boxtel, Liempde of Esch. In zijn pastorale werk maakte De Visser zich geliefd bij velen. Dankzij zijn aimabele houding voelden mensen zich al snel bij hem op hun gemak.

Het overlijden van pater Hans de Visser is volgens het parochiebestuur dan ook een groot verlies, zo meldde secretaris Jo Custers gistermiddag: ,,Op de eerste plaats voor de familie, vrienden en kennissen, maar vooral ook voor zijn orde, de parochie en de hele Boxtelse gemeenschap."

Vorig week werd al bekend dat alle voorstellingen tot 6 april in Podium Boxtel zijn gecanceld. Ook het programma Brel & Brass op 4 april waarin Boxtel's Harmonie Franse chansons zou vertolken. (Foto: Hans van Doorn, 2019).
        ...HANS DE VISSER...
     (Foto: Peter de Koning, 2017)