Meer dan hun veertigjarig bestaan melden op sociale media, doen Bart en Maria van Roosmalen van Bloemsierkunst Marimba even niet vanwege de coronacrisis. Wanneer het festijn wel plaatsvindt, worden hun klanten er zeker bij betrokken. ,,Hun vertrouwen is onmisbaar voor ons.
Meer dan hun veertigjarig bestaan melden op sociale media, doen Bart en Maria van Roosmalen van Bloemsierkunst Marimba even niet vanwege de coronacrisis. Wanneer het festijn wel plaatsvindt, worden hun klanten er zeker bij betrokken. ,,Hun vertrouwen is onmisbaar voor ons." (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VEERTIG JAAR BLOEMSIERKUNST MARIMBA

Bart en Maria: 'Kwaliteit is hét fundament van onze winkel'

JAN HERMENS

Hun winkel is altijd een feest van kleur. En het ruikt er ook nog eens lekker. Niet vreemd dat klanten uit de wijde omgeving al decennialang naar de Boxtelse Van Beekstraat komen om bij Bloemsierkunst Marimba de fraaiste boeketten te kopen of rouwwerk te bestellen, want bloemen passen bij tal van momenten in het leven.

Van meet af aan kiezen Bart van Roosmalen (61) en zijn vrouw Maria (60) voor kwaliteit. Op dat fundament hebben ze Bloemsierkunst Marimba gebouwd, een zaak die 1 april veertig jaar staat als een huis. Wat het ondernemende echtpaar betreft, gaan ze nog een poos door. Bart: ,,Op naar de vijftig, wat mij betreft. We werken altijd met plezier."

Hun vak hangt nauw samen met emotie, vertelt Bart. ,,Aan bloemen is gevoel gekoppeld. Een klant koopt ze omdat hij er zelf blij van wordt, of er een ander gelukkig mee wil maken. Bloemen kunnen een eerbetoon zijn, wanneer het gaat om rouwstukken." Juist het maken van rouwwerk vereist grote kundigheid, aldus de Boxtelse bloemist. ,,Dat kun je maar een keer goed doen, er is geen tweede kans, dus moeten die stukken absoluut perfect zijn." Bloemsierkunst Marimba heeft op dit vlak een naam hoog te houden.

21 was ie toen Bart met Maria de bloemisterij in winkelcentrum Selissen begon. ,,Ik wist al vroeg dat ik voor mezelf wilde beginnen. Samen zijn we het avontuur aangegaan, met succes. Maria is het creatieve brein in de zaak, zij verzorgt onder andere de styling en de inrichting, ik houd me vooral met de in- en verkoop bezig. Dat is zo gegroeid, we vullen elkaar perfect aan. Zonder Maria zou ik dit nooit kunnen."

Daarnaast roemt Van Roosmalen hun team, dat negen mensen telt, inclusief de eigenaars zelf. ,,Het zijn vakmensen met hart voor de zaak. Een aantal werkt al heel wat jaren bij ons."

LUXERE BLOEMEN

In veertig jaar is het assortiment van Bloemsierkunst Marimba behoorlijk veranderd. ,,Mensen willen tegenwoordig luxere bloemen. Naar de chrysanten van vroeger is nu weinig vraag meer. Onze sortering is veel breder geworden. Waar we in 1980 vier soorten rozen verkochten, zijn dat er tegenwoordig wel 25."

Om onderscheidend te zijn in de markt en zeker te zijn van goede producten, rijdt Bart drie keer in de week naar de veiling. Verder werkt hij met leveranciers die niet elders in Boxtel bloemen verkopen. ,,Zo houden we allemaal onze eigen stijl in stand en bewaren we een zekere exclusiviteit." Die eigen stijl schuilt niet alleen in rozen, dahlia's of orchidee├źn, maar ook in potjes, vazen en andere decoratieve artikelen die met bloemen te maken hebben. Een mooi boeket hoort tenslotte in een passende vaas, samen vormen ze een sieraad voor in huis. ,,Decoratie hoort erbij, we bieden een uitgebreide keuze."