'De Boxtelse toren vergt voortdurend onderhoud'

HENK VAN WEERT

,,Eigenlijk is het een 'bodemloze put'. De buitenkant van de Petrustoren verkeert nu in een redelijke conditie. Binnen heeft de firma Van Lierop onlangs het houtwerk geïnspecteerd en daarbij is de knaagkever aangetroffen. Die levert geen acuut gevaar op, maar moet op termijn wel aangepakt worden. Och, als er voldoende budget zou zijn, blijft er altijd wel íets op te knappen." Aan het woord is Frans van den Berk. Hij is in het bestuur van de Heilig Hartparochie verantwoordelijk voor alle vastgoed. Die verantwoordelijkheid deelt hij met een commissie waarin ook vertegenwoordigers van de andere kerkgebouwen in de parochie zitting hebben.

Vlak voor Kerstmis werden vorig jaar de wijzerplaten van de Sint-Petrustoren schoongemaakt en werd de led-verlichting gerepareerd. En passant werd ook begroeiing verwijderd die zich op de schuine flanken bevond die de diverse geledingen van het torenlichaam markeren.


VOGELPOEP EN ONTKIEMENDE ZADEN

Vogels strijken er neer en laten er poep achter. Daarin zitten zaden die zich weer nestelen in kleine scheurtjes in het metselwerk en daar ontkiemen. Om te voorkomen dat de scheuren groter worden, moet de begroeiing tijdig worden verwijderd. Dat gebeurde ook medio december waarbij de ontstane ruimte in de torenmuren is opgevuld met epoxyhars. ,,Voor dergelijke werkzaamheden moet wel een grote kraan worden ingehuurd. Die kost al gauw twaalf- tot dertienhonderd euro voor dag. Dus combineren we werkzaamheden zoveel mogelijk", vertelt Van den Berk.

Elke twee jaar brengt Monumentenwacht een onderzoeksrapport uit over de toestand van zowel de toren als de basiliek. Beide bouwwerken zijn immers aangemerkt als rijksmonument.