Vishandelaar Hugo Koelewijn besloot afgelopen vrijdag al om niet met zijn kraam naar de Boxtelse markt te komen vanwege het coronavirus. Veel markten waar hij normaal staat waren afgelast, waardoor inkopen problematisch is. Ook vond hij het niet helemaal verantwoord, omdat de provincie Noord-Brabant de brandhaard is van het virus. (Archieffoto: Peter de Koning).
Vishandelaar Hugo Koelewijn besloot afgelopen vrijdag al om niet met zijn kraam naar de Boxtelse markt te komen vanwege het coronavirus. Veel markten waar hij normaal staat waren afgelast, waardoor inkopen problematisch is. Ook vond hij het niet helemaal verantwoord, omdat de provincie Noord-Brabant de brandhaard is van het virus. (Archieffoto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

'LEG SCHOOLTOETSEN OP AFSTAND AF'

JRL en BHC druk bezig met afgelasting examens

PÅL JANSEN

Geen centrale eindexamens dit jaar op de middelbare scholen. Dat maakte onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) maandag bekend na overleg met onderwijsvertegenwoordigers. De schoolexamens zijn nu leidend voor de adviezen voor vervolgopleidingen en de ministers adviseren deze op afstand af te leggen. Het middelbaar onderwijs krijgt tot begin juni de tijd om de toetsen af te ronden. Hoe het Baanderherencollege (BHC) en Jacob-Roelandslyceum in Boxtel hiermee om zullen gaan, is nog onbekend.

Slob zei tijdens een landelijk persmoment dat de scholieren die zakken voor het schoolexamen nog een mogelijkheid hebben op herkansing. Volgens de onderwijsminister krijgen de leerlingen een ‘volwaardig diploma’ mits zij de schoolexamens goed hebben afgelegd. In een brief aan de Tweede Kamer werd nogmaals benadrukt dat alle middelbare onderwijsinstellingen de lopende schoolexamens kunnen laten doorgaan voor alle eindexamenkandidaten. De scholen krijgen langer de tijd om de examens goed en veilig te organiseren en zij worden tegelijkertijd opgeroepen om de overhoringen op afstand te doen.

Als het gaat om zakken, slagen en eventuele herkansingen, is het nog niet duidelijk hoe dit precies geregeld moet worden. Daar is de minister nu mee bezig. Inmiddels zijn veel scholen al aan het kijken hoe ze de overhoringen op afstand kunnen afnemen.

Door de corona-pandemie verwachten de ministers dat scholieren zich niet goed genoeg kunnen voorbereiden op het centrale examen. Ook is onzeker welke maatregelen nog meer worden genomen. Toch is het onwenselijk als scholieren niet meteen kunnen doorstromen naar het vervolgonderwijs. De aanmeldingsdatums hiervoor zijn bovendien aangepast: mbo’ers in spe kunnen zich inschrijven tot 1 mei in plaats van 1 april. Scholieren die van plan zijn een hbo- of universitaire studie te volgen, hebben ook een maand langer de tijd om zich aan te melden: tot 1 juni.

Minister Slob wacht een onderzoek naar verspreiding van het coronavirus onder jongeren af, waarvan de resultaten waarschijnlijk op maandag 6 april bekend worden. Tot die tijd gelden de huidige richtlijnen van het RIVM.


GEMEENTE BOXTEL: KLANTEN SPREIDEN

Weekmarkt ging door, felle reacties volgden

JULES HAMELEERS

'Ongelooflijk', 'onzin' en 'onverantwoord'. Dat is een bloemlezing van de harde woorden die vielen nadat Brabants Centrum op Facebook aankondigde dat de weekmarkt van vrijdag doorging. Ook bestuursvoorzitter Jacqueline Joppe van Zorggroep Elde Maasduinen vindt het onvoorstelbaar.

We moeten gewoon écht minder contact hebben met elkaar, stelde Joppe in een reactie op het Facebookbericht: ,,Anderhalve meter afstand houden op de weekmarkt kan gewoon niet. Je kunt wel een streepje zetten bij een kraam, maar even later staan er toch drie, vier mensen bij elkaar te praten."

Dat de weekmarkt wel doorgaat, geeft volgens Joppe ook een signaal af waarmee zij moeite heeft. ,,De weekmarkt staat voor ontmoeting. Dat mensen in de zorg tegelijk met man en macht bezig zijn om het coronavirus te bestrijden, vind ik een enorm contrast. Dat kan ik niet in mijn hoofd krijgen."

Volgens haar staan de maatregelen in de zorg haaks op het besluit om de weekmarkt door te laten gaan. ,,Wij moeten de keuze maken om geen bezoek meer toe te laten, met afschuwelijke gevolgen. Werknemers werken met man en macht om tóch contact te maken, maar het is heel lastig."

KEUZE VAN GEMEENTEN

Het kabinet kondigde maandagavond in een persconferentie strengere maatregelen aan, waaronder het boetes op het niet correct uitvoeren van een deurbeleid dat anderhalve afstand noodzaak is. Ook zei minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dat de keuze om weekmarkten wel of niet door te laten gaan, bij gemeenten ligt. Deze beslissing moet ervan afhankelijk zijn of de weekmarkt cruciaal is in de voedselketen.

De weekmarkt in Boxtel vindt morgen, vrijdag 27 maart, gewoon plaats, meldt een woordvoerster van de gemeente. Omdat de kramen voorzien in een primaire levensbehoeften, hebben de drie Brabantse veiligheidsregio's het eenduidige besluit genomen om de markten door te laten gaan. Boxtel volgt dat advies een op een met dien verstande dat alleen kramen worden toegelaten die voedsel verkopen. Daarnaast mag er niet ter plekke eten worden genuttigd, alleen afhalen is toegestaan.

,,De marktmeester is vrijdag enkele keren over de markt gelopen en zag dat het erg goed ging: overal werd voldoende afstand gehouden. Ook daarom staan we nog achter ons besluit. Daarnaast willen we een enorme toeloop voorkomen bij supermarkten. Door de weekmarkt open te houden, willen we het winkelend publiek spreiden", meldt een woordvoerster van de gemeente.

SUPERMARKTEN

Ook in supermarkten is het lastig om gepaste afstand te houden. Net als drogisterijen geven supers al gehoor aan de oproep van de landelijke politiek: dinsdag werd bekend dat ze nog maar één klant toelaten per tien vierkante meter. Zo staat bij de ingang van Lidl aan de Fellenoord een medewerker die elke klant een karretje geeft, ook wanneer die persoon maar één product nodig heeft. Zo is het namelijk gemakkelijker afstand houden. Diezelfde medewerker kijkt hoeveel mensen er naar binnen en buiten gaan, om te zorgen dat het niet te druk wordt. Ook ontsmet deze de winkelkarretjes.