Marije Maas speelt gitaar en zingt, Gemma Margry filmt haar en zingt mee.
Marije Maas speelt gitaar en zingt, Gemma Margry filmt haar en zingt mee. Foto: still uit filmpje Gemma Margry.

BOXTELAREN DOEN MEE AAN FLASHMOB

Ode an die Freude klinkt in binnen- en buitenland

Jan Hermens

Muziek zorgt voor verbinding in tijden van corona. In Duitsland ontstond het initiatief om op zondagavond om zes uur een flashmob te houden. Er werd opgeroepen om met zoveel mogelijk muzikanten Ludwig van Beethovens Ode an die Freude te spelen. Niet in een grote concertzaal, maar in de eigen achtertuin, vanuit een raam of in de huiskamer. Ook in Boxtel deden mensen mee aan het muzikale moment van eenheid. Zoals in de Molenstraat.

Carla Renders maakte zelf geen muziek, maar heeft wel de flashmob in haar eigen straat aangewakkerd door een bericht rond te sturen naar de mensen die zich hebben aangemeld bij buurtverbond Molenstraat.Co. Renders: ,,Ik ontving de oproep via Iris Schoenmakers, die ook in de buurt woont. Ik mailde op zondagmiddag om drie uur en de flashmob was al drie uurtjes later. Ondanks de beperkte tijd hebben er toch vier mensen meegedaan: Marije Maas op gitaar, Gemma Margry zong samen met haar, Ine Looijmans speelde bamboefluit, en er heeft iemand op blokfluit meegedaan van wie ik de naam niet weet."

De gitaar klonk op straat, de bamboefluit vanuit een raam en de blokfluit vanuit huis. ,,Ik vond het ontroerend. Er zijn filmpjes van gemaakt. Ze speelden uit hun hoofd, zonder dirigent. Van samenspel via internet met muzikanten van elders was volgens mij bij ons in de straat geen sprake. Ze begonnen echter wel gelijktijdig met alle andere deelnemers in Nederland en Duitsland."

De internationale oproep die in ons land circuleerde, luidt: ,,Muzikanten van Nederland, wat is het stil om ons heen. Geen concerten, geen uitvoeringen, geen muziekles. Door de huidige situatie is het verenigingsleven volledig tot stilstand gekomen. Daarom deze oproep. Laat onze mooie muziek horen en bewijs dat we er allemaal nog zijn. Er is nog muziek, er is nog hoop."

Behalve dat Ode an die Freude voor zowel ervaren muzikanten als beginners speelbaar is, drukt de melodie verbondenheid uit. Ze geldt immers als volkslied van Europa, zonder tekst welteverstaan. Omdat er geen Europese eenheidstaal bestaat, heeft deze hymne van een werelddeel geen woorden. Maar de klanken, die iedereen kent, roepen wel een gevoel van eendracht op. Heel Europa en de rest van de wereld strijdt tegen dezelfde vijand, een sluipmoordenaar die al duizenden doden heeft gemaakt, mensen aan hun huizen kluistert en het openbare leven in tal van landen heeft stilgelegd.

STERFDATUM

2020 is ook nog eens Beethoven-jaar, bij uitstek een gelegenheid om juist iconische noten van deze grote componist ten gehore te brengen. Musici en luisteraars besteden extra veel aandacht aan de man die de klassieke muziek met de idealen van de Romantiek verbond, omdat hij 250 jaar geleden werd geboren.

Toeval of niet, de dag dat deze krant verschijnt, 26 maart, is de sterfdatum van de toondichter die de beroemdste symfonie ooit geschreven uit zijn pen liet vloeien. De componist mag dan al een poosje dood zijn, zijn muziek geeft hoop. En hoop doet leven.



q Marije Maas speelt gitaar en zingt, Gemma Margry filmt haar en zingt mee. (Foto: Gemma Margry).


MOLENSTRAAT.CO CEMENT VAN DE STRAAT

Buurtbewoners bieden elkaar hulp in crisistijd

Jan Hermens

Molenstraat.Co bestaat sinds september. Bewoners van de Boxtelse Molenstraat zoeken onderlinge verbinding door gezamenlijk activiteiten te houden. In deze crisistijd bieden ze kwetsbare buurtgenoten hulp.

Een officiële buurtvereniging is Molenstraat.Co niet. Carla Renders, een van de drijvende krachten achter het burenverbond: ,,We willen een coöperatie vormen, om praktische redenen. Daar wordt aan gewerkt. We hopen op een bijdrage van de gemeente."

De organisatievorm mag dan nog niet vastliggen, de deelnemers zijn al enorm actief. Ze hebben bijvoorbeeld Buurthulp opgezet. Renders: ,,Veertien mensen zijn bereid onder andere boodschappen te bezorgen bij buurtgenoten. Ze kunnen hen tevens helpen bij het online bestellen. Ook bellen ze mede-straatbewoners om te horen hoe het met hen gaat."

ONDERLINGE BAND

Momenteel is burenhulp uiterst actueel, maar ook als het coronavirus is uitgewoed, blijft de werkgroep actief. Een kopje koffie drinken bij een oudere, even een telefoontje; het lijken kleinigheden, maar helpen eenzaamheid verminderen en dragen bij aan verbinding en het versterken van de onderlinge band, een belangrijk doel van de Molenstraatbewoners.

De coöperatie in oprichting ontstond op Burendag, zaterdag 28 september, toen bewoners van de Molenstraat samen koffie dronken. Voorafgaand aan die dag zijn flyers uitgedeeld waarop mensen dromen en wensen voor hun straat in konden vullen. Op Burendag zijn die op een flipover gepresenteerd en aan de hand van stickertjes is bepaald welke wensen het meest leefden. Zo is een kookclubje opgezet, houden buurtbewoners zich onder meer bezig met tuinieren, wandelen, culturele uitstapjes en spelletjes. ,,De groepjes draaien inmiddels zelfstandig. Ze komen minstens eens per kwartaal bij elkaar. Juist door elkaar wat vaker te zien, leer je elkaar kennen. Daardoor kun je ook makkelijker iets voor elkaar betekenen."


q Bewoners van de Molenstraat maken met elkaar mezenkastjes. (Foto: Molenstraat.Co)





Bewoners van de Molenstraat maken mezenkastjes. (Foto: Molenstraat.Co)