Afbeelding
Foto: Eigen collectie.

JONGERENCOMMISSIE MOSKEE AL FATH WACHT OP HULPVRAGEN

'We staan klaar voor alle Boxtelaren'

JULES HAMELEERS

Twaalf zestien- tot 25-jarigen zijn er helemaal klaar voor. Dolgraag willen jongeren van de Marokkaanse moskee Al Fath op Hoogheem mensen helpen, die dit door de coronacrisis nodig hebben. Maar de aanvragen laten vooralsnog op zich wachten. ,,Misschien dat mensen denken: 'o, dat is niet voor mij', omdat het vanuit de moskee is. Maar we willen juist álle Boxtelaren helpen", aldus voorzitter Driss Ismaili Alaoui (30) van de jongerencommissie.

Elke dag krijgt hij wel een telefoontje van vrijwilligers: zijn er al mensen die hulp nodig hebben? Ondanks de verspreiding van hun flyer via sociale media en andere kanalen, laten de hulpvragen vooralsnog op zich wachten. ,,Dat vinden we wel erg jammer. We moeten nu solidair zijn met z'n allen en dat willen we laten zien. Dat zit ook in ons geloof: in tegenspoed moet je juist het beste van jezelf laten zien", legt Ismaili Alaoui uit.

MAATREGELEN

De jongeren denken aan bijvoorbeeld boodschappen halen of dingen in huis doen voor Boxtelaren die dat niet meer kunnen. Ook zijn ze altijd in voor een praatje, wanneer mensen eenzaam zijn, zodat diegene zich er weer bewust van wordt dat hij of zij niet alleen is, legt Ismaili Alaoui uit. ,,Maar we houden natuurlijk wel rekening met alle maatregelen: we houden anderhalve meter afstand en kunnen boodschappen neerzetten bij de voordeur. Een praatje wordt dan al snel telefonisch, maar we zullen altijd zoeken naar de beste oplossing."

De jongeren hadden zich vorige week al aangemeld voor het landelijk initiatief Niet Alleen. Via de website www.nietalleen.nl kunnen mensen hun hulpvraag invullen. Daarna worden zij benaderd door een lokale hulporganisatie, die hen daarna zal helpen. Niet Alleen heeft de moslimjeugd aangewezen als algemene coördinator voor de aanvragen die binnen komen via de website voor de gemeente Boxtel. ,,Zo ontstaat weer iets groters en moois", aldus Ismaili Alaoui.

GEEN AANVRAGEN

Omdat de aanvragen vooralsnog op zich laten wachten, brainstormen de leden van de jongerencommissie van de moskee over andere manieren waarop ze mensen kunnen helpen. Zo denken ze aan een centrale manier om eenzame mensen een praatje te laten maken. Ook overwegen ze een vragenuurtje voor ondernemers: ,,Winkeliers en horeca-eigenaars worden op dit moment ook heel hard getroffen. We zijn aan het kijken of we iets kunnen organiseren, waarbij we kunnen meedenken met hen om te zoeken naar creatieve oplossingen."

GEEN HOKJES

De jongerenafdeling van de moskee is ongeveer een jaar actief. Het bestuur organiseert regelmatig activiteiten voor de leden, zoals sollicitatietrainingen of cursussen Arabisch. ,,We zijn ervoor om jongeren bij elkaar te brengen. We hopen ook dat na deze crisis, deze saamhorigheid doorgaat. Dat we hier allemaal iets van leren", vertelt Ismaili Alaoui.

Of alleen islamitische jongeren in de moskee komen? Ismaili Alaoui: ,,Nee, zeker niet. Er komt ook jeugd die zelf niet gelooft, maar wel vrienden heeft die islamitisch zijn. We staan voor iedereen klaar en denken niet in hokjes. Daar gaat het om."


Wie hulp nodig heeft, kan contact opnemen met de jongerencommissie van Marrokaanse moskee Al Fath via telefoonnummer: 06-86 49 40 06.



p De jongerencommissie van moskee Al Fath aan de Hoogheem biedt haar hulp aan tijdens de coronacrisis. Boodschappen doen of gewoon een praatje maken zijn opties. (Foto: eigen collectie).


OOK CELLO NEEMT MAATREGELEN TEGEN CORONACRISIS

‘Vallen en opstaan, maar doen ons best’

De corona-crisis en de daarbij horende maatregelen treffen diverse kwetsbare groepen. Ook mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking hebben het moeilijk. De cliënten van zorgorganisatie Cello – met ook diverse woningen en dagbestedingen in de gemeente Boxtel - zijn hun dagelijkse structuur kwijt. En dat valt niet alleen de bewoners en cliënten zwaar, maar ook de medewerkers én de organisatie.



MARIËLLE WIJFFELAARS

Drie weken geleden zette Cello al een crisisteam op. De zorgorganisatie kon op die manier snel maatregelen nemen. Frank van Beers, voorzitter van de Raad van Bestuur, heeft vanuit zijn vroegere functie als burgemeester van Boxtel ervaring met crisissituaties en wilde dan ook zo gauw mogelijk een team opzetten. ,,Zo ben je voorbereid op de zaken die gaan komen. Al is de coronacrisis wel van een heel andere orde. Het is voor alle zorgverleners, bestuurders en burgers nieuw en daardoor onzeker”, vertelt Van Beers. Het zorgteam van Cello vergadert dagelijks over de te nemen maatregelen.

In het begin stond daarbij centraal dat het normale leven voor de cliënten zoveel mogelijk door kon gaan. Inmiddels is dat niet meer mogelijk en zit ook Cello sinds vrijdag in een lockdown. ,,De scholen en dagbestedingen zijn dicht, bewoners mogen geen bezoek meer ontvangen en ook medewerkers moeten meer afstand houden. Dat zijn grote veranderingen voor onze cliënten”, legt Van Beers uit. ,,Ze zijn gewend aan een heel vaste dagstructuur en die valt nu weg. We hebben wel de medewerkers van de dagbesteding ingedeeld in de woningen, maar dat is toch anders dan normaal.”

KNUFFELEN

In totaal wonen er 1.100 mensen in huizen van Cello, nog eens 1.500 mensen worden ambulant begeleid. De cliënten zijn heel divers, sommige hebben volledige ondersteuning nodig, anderen zijn behoorlijk zelfstandig. ,,De reacties op de maatregelen zijn daardoor ook heel verschillend. Wel merken we dat het op alle cliënten effect heeft, net zoals dat ook zo is bij mensen zonder beperkingen”, zegt Van Beers. ,,Een duidelijke verandering is het lichamelijke contact. Onze cliënten zijn over het algemeen dol op knuffelen en dat is nu niet mogelijk. Onze medewerkers moeten hen wijzen op de afstandsregel en dat is echt lastig. Maar we moeten niet alleen denken aan de gezondheid en veiligheid van bewoners, maar ook aan die van de medewerkers.” Van Beers ziet een hoger ziekteverzuim, maar tot nu toe kunnen alle diensten goed worden ingevuld. Ook ondersteunend personeel springt bij én vanuit de dagbesteding is hulp gekomen.

KWETSBARE GROEPEN

Voor de cliënten van Cello geldt dat een deel van hen valt onder de kwetsbare groepen. Dat zijn de ouderen, maar ook degenen die al onderliggende medische problemen hebben. ,,Sommigen hebben bijvoorbeeld epilepsie of een zwakkere gezondheid, zij zijn extra kwetsbaar. Ook start bij deze groep het verouderingsproces vaak eerder, dat ligt rond de vijftig jaar. We zijn heel alert.” Maar niet alleen lichamelijk zijn de cliënten kwetsbaar, ook geestelijk kan de coronacrisis gevolgen hebben. ,,Onze cliënten hebben vaak een verstandelijke beperking met daarbij ook gedragsproblemen. We signaleren dat het gedrag wat sneller kan escaleren door alle veranderingen die er nu zijn. De medewerkers zijn wel wat gewend, dus we hebben het in de hand”, meldt Van Beers.

SKYPE

Dat familie, vrienden en vrijwilligers niet meer op bezoek mogen komen is natuurlijk ook moeilijk. Wel wordt er veelvuldig gecommuniceerd via beeldbellen, Skype en telefoon. ,,En mensen sturen kaarten of tekeningen, dat is zo mooi en lief. Onze cliënten en medewerkers worden daar echt door gesteund”, meldt Van Beers. ,,We weten niet wat er de komende weken nog op ons afkomt, maar ik verwacht dat het nog wel een tijdje gaat duren. We doen wat we kunnen, al is dat soms met vallen en opstaan. Zolang onze cliënten en medewerkers maar zo veilig en gezond mogelijk zijn en blijven, komt het goed.”