Afbeelding
Foto: Eigen collectie

BOXTELSE REGGI PENZ-VAN HEERTUM ZIT IN QUARANTAINE IN TIROL

‘Iedereen houdt zich aan maatregelen’

LINDA VAN DE WIEL

Niet alleen in ons land zijn de gevolgen van het coronavirus enorm groot. In het buitenland zijn de consequenties van het indammen van het virus eveneens groot. Zo ook voor de uit Boxtel afkomstige Reggi Penz-van Heertum. Samen met haar man Andreas is zij sinds 1994 eigenaar van Haus Renate, een groot appartementencomplex in het Oostenrijkse Tirol. Ze zit met haar gezin sinds 15 maart volledig in quarantaine in Kaunertal, het dorp waarin zij woont.

,,De supermarkt en de apotheek zijn geopend. Ook bedrijven die in deze tijd nodig zijn, draaien door. De andere winkels zijn gesloten”, vertelt Reggi. ,,Wij mogen het dorp ook niet uit. Tenzij we een voorziening nodig hebben die niet in ons dorp beschikbaar is. Of wanneer we voor ons werk weg moeten of er urgente situaties zijn.”

De maatregelen in de omgeving van Innsbruck, dat in de buurt van Kaunertal ligt, gaan hiermee een stap verder dan die in Nederland, waar de dorpsgrenzen nog verlaten mogen worden. ,,Maar”, vertelt de 53-jarige Reggi, ,,in ons dorp is niemand besmet met het coronavirus en ook in de rest van Oostenrijk zijn weinig besmettingen. Dus de maatregelen lijken te werken.”

HEEL STIL IN HUIS

Gelukkig maar, want het bedrijf van Reggi en Andreas is gesloten, ,,Maandag 16 maart moesten de laatste gasten hun appartement uit. Hoe het nu is? Het is heel stil in huis.”

Naast de stilte in huis is de maatregel ook erg ingrijpend. ,,Wij zijn normaal gesproken het hele jaar open. Wij wonen in een dal en hebben tot eind mei skiërs. Begin juni druppelen de eerste zomergasten binnen. Nu is alles onduidelijk, dus we moeten bekijken hoe het gaat lopen”

De onderneming van de familie Penz is een echt familiebedrijf. ,,Andreas en ik runnen het complex samen en onze zoon werkte deze winter voor het eerst als skileraar. Onze dochter studeert en doet dit nu thuis.”

GEEN INKOMEN

Doordat alle gezinsleden werkzaam zijn binnen het bedrijf, is er ook geen inkomen. De regering heeft wel een bedrag van vijftig miljard euro ter beschikking gesteld om de gedupeerden tegemoet te komen. Reggi: ,,De lopende kredieten worden een jaar verschoven, dit jaar hoeven we niets af te lossen. We hadden het bedrag al bij elkaar, maar vanwege het uitstel, hebben we een buffer. De regering is ook bezig met andere regelingen, maar die zijn nog niet concreet.”

Bij de pakken neer zitten doet Reggi geenszins: ,,Het weer is prachtig, het is op het terras twintig graden Celsius. En er is nog volop sneeuw.” Ze vervolgt: ,,We genieten van de zon en zijn flink aan het klussen in huis. Gelukkig hebben we voor de winkels sloten een paar blikken verf gekocht, dus Andreas is aan het schilderen. En ik heb het druk met alle afzeggingen. We zaten tot begin mei vol. Dat moet ik afhandelen. Mensen krijgen hun geld terug.”

ONBEKEND

Hoe het verder gaat, weet Reggi niet: ,,Officieel is ons dorp gesloten tot 13 april, oftewel tot en met de paasvakantie. Wat daarna gebeurt, is nog onbekend. Ik verwacht aan het einde van deze week wat meer duidelijkheid. Maar het ziet eruit alsof de maatregelen werken. En de stemming hier in het dorp is goed, al zien we elkaar door de maatregelen weinig en leeft het onderwerp natuurlijk wel. Iedereen houdt zich hier aan de maatregelen, dat is in Nederland echt anders.”

pp Reggi Penz-van Heertum is met haar man eigenaar van Haus Renate, een appartementencomplex in Tirol in Oostenrijk. Zij mag het dorp waar ze woont niet uit vanwege het coronavirus. (Foto's: eigen collectie).


  ... REGGI PENZ-VAN HEERTUM ...