De Eritrese Boxtelaren Tesfalem, Azmera, Tsegay en Hagos hebben een contract aangeboden gekregen bij varkensslachterij Vion. (Foto: eigen collectie).
De Eritrese Boxtelaren Tesfalem, Azmera, Tsegay en Hagos hebben een contract aangeboden gekregen bij varkensslachterij Vion. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

Gemeente, WSD en Vion werken samen

Vluchtelingen krijgen vast contract bij Vion

Varkensslachterij Vion heeft vier Eritrese vluchtelingen een contract aangeboden. Donderdag tekenden zij de papieren. Tesfalem, Azmera, Tsegay en Hagos zijn statushouders in Nederland. Zij vluchtten twee jaar geleden uit hun thuisland en wonen nu in Boxtel.

Vion besloot enkele maanden geleden om een traject aan te gaan met statushouders. De gemeente Boxtel en WSD werken samen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Na een presentatie aan een groep Eritrese mannen, hadden er vijf interesse in een baan bij de varkensslachterij. In de werkplaats van WSD werd bekeken of ze productiewerk aankonden, waarna zij vier weken op proef werkten bij Vion.

Bij één van de vijf bleek het werk niet te passen. De andere vier waren na de proefperiode enthousiast. Ze krijgen nog een korte periode begeleiding van de baancoach van de WSD.

Wethouder Eric van den Broek is tevreden over de samenwerking tussen de drie partijen. ,,De gemeente Boxtel staat klaar voor alle inwoners in de dorpen. Daar horen ook de Boxtelaren met afstand tot de samenleving bij. Die hebben soms een extra duwtje in de juiste richting nodig. Samen met WSD en Vion geven we een mooi signaal af van hoe samenwerking kan leiden tot resultaat. Ook al heb je een fysieke beperking, een taalachterstand of wat voor afstand tot de arbeidsmarkt dan ook: iedereen verdient een kans. En als je die kans grijpt, dan vergroot je de mogelijkheden voor jezelf in de samenleving. Deze mannen zijn het levende bewijs dat het kan en daar mogen ze terecht trots op zijn.”

ERVARING

Vion heeft ervaring met het werken met diverse nationaliteiten op de werkvloer. Het feit dat deze mensen nog niet zo goed Nederlands spreken, lost de varkensslachterij onder andere op door veel met pictogrammen te werken in de communicatie met de medewerkers. Daarnaast worden via de gemeente, in samenwerking met het Taalhuis in de Boxtelse bibliotheek, cursussen aangeboden voor medewerkers met een taalachterstand.