Peter van de Wiel vindt het na ruim tien jaar wethouderschap in Boxtel welletjes. Hij stelt zich in aanloop naar de verkiezingen niet meer beschikbaar als bestuurder namens Combinatie95. (Foto: Peter de Koning, 2018).
Peter van de Wiel vindt het na ruim tien jaar wethouderschap in Boxtel welletjes. Hij stelt zich in aanloop naar de verkiezingen niet meer beschikbaar als bestuurder namens Combinatie95. (Foto: Peter de Koning, 2018). Foto: Peter de Koning

BOXTELSE BESTUURDER VINDT HET NA ELF JAAR WELLETJES

Peter van de Wiel stopt als wethouder

HENK VAN WEERT

Peter van de Wiel (63) heeft dinsdag de leden van zijn partij Combinatie95 via e-mail laten weten dat hij zich in aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen niet meer beschikbaar stelt als wethouderskandidaat. Sinds 2010 maakte hij deel uit van drie achtereenvolgende colleges van B en W. ,,Ik wil niet verkleven met mijn zetel."

Liempdenaar Van de Wiel is sinds 1998 politiek actief. Het besluit om te stoppen heeft hij eerder kenbaar gemaakt aan zijn partijbestuur. Maandagavond zou hij de overige leden van Combinatie95 informeren tijdens een partijbijeenkomst, maar die werd afgelast vanwege het coronavirus. De wethouder heeft dinsdag tijdens de wekelijkse B en W-vergadering zijn collega's én burgemeester Ronald van Meygaarden over zijn besluit geïnformeerd.

Het nu aangekondigde vertrek wil niet zeggen dat Van de Wiel de resterende negen maanden op zijn gemak uitzit, benadrukt hij. ,,Ik ga natuurlijk nog elke dag super gemotiveerd door tot mijn definitieve afscheid op 1 januari 2021." Op die datum wordt de gemeentelijke herindeling van kracht en komt het dorp Esch bij de gemeente Boxtel.

Bij zijn aantreden in 2010 schaarde Van de Wiel, als portefeuillehouder duurzaamheid, zich aanvankelijk achter de door zijn voorgangers uiterst geheim gehouden strategie om proefboringen naar schaliegas toe te staan in Boxtel. Na hevige protesten vanuit de bevolking ontpopte hij zich landelijk als dé roerganger van acties tégen deze vorm van energiewinning.

MEER VERTREKKERS?

Eerder heeft wethouder Herman van Wanrooij (INbox) al aangegeven niet meer beschikbaar te zijn voor een herbenoeming; hij gaat met pensioen. Of Marusjka Lestrade (64, D66) na twee ambtstermijnen nog een functie in het lokale bestuur ambieert, is onbekend. Feit is wel dat zij in aanloop naar de vorige verkiezingen in 2018 geen lijsttrekker wilde zijn. De vierde wethouder is SP'er Eric van den Broek (48), die ook sinds 2014 deel uitmaakt van het college; of hij zich herkiesbaar stelt is evenmin onduidelijk.