Europese ontmoeting in Esch uitgesteld vanwege coronavirus

,,Vanwege de onzekerheid die in Europa heerst op dit moment, kunnen we niet anders dan dit moeilijke besluit nemen." Het zijn die woorden waarmee president Boy Scholtze van het Charter of European Rural Communities in een videoboodschap meedeelt dat de bijeenkomst die tijdens het Hemelvaartsweekend gepland stond in Esch, uit te stellen.

Door de maatregelen die vanwege de huidige coronacrisis zijn genomen, vindt de organisatie het niet meer verantwoord om het evenement door te laten gaan. Daarbij wordt sinds deze week afgeraden om op reis te gaan. Alleen als het strikt noodzakelijk is, mogen internationale uitstapjes doorgaan volgens de Nederlandse overheid. Laat internationale verbinding nu net het doel van de bijeenkomst in Esch zijn; de organisatie wil Europeanen uit kleine gemeenschappen samenbrengen.

Niet alleen de situatie in Nederland is doorslaggevend geweest voor dit besluit. Diverse landen hebben de grenzen gesloten en al maatregelen getroffen die gelden tot diep in april. Daardoor bleef het aantal aanmeldingen enorm achter. Het bestuur van Friends of Europe Esch betreurt het besluit, maar is begripvol: ,,We maken even pas op de plaats. De bijeenkomst wordt niet geannuleerd. In overleg met het Charter-bestuur en de Europese delegaties zoeken we een nieuwe datum waarop we Esch het middelpunt van Europa kunnen maken. We hopen dat de gastgezinnen die zich hadden aangemeld, ook dan bereid zijn om gasten te ontvangen.”

ZOMERONTMOETING

Het Charter heeft, naast de bijeenkomst in Esch, ook een geplande jongerenbijeenkomst in Cashel (Ierland) uitgesteld. Vooralsnog gaat de jaarlijkse zomerontmoeting wel door. Deze staat gepland in juli en vindt plaats in het Spaanse Bienvenida. Een delegatie van acht Esschenaren zal deelnemen aan die bijeenkomst.