Het eerste ei lag vorige week in de nestkast, inmiddels zijn het er meer. Het legsel is rood. (Foto: Dirk Eijkemans).
Het eerste ei lag vorige week in de nestkast, inmiddels zijn het er meer. Het legsel is rood. (Foto: Dirk Eijkemans). Foto: Dirk Eijkemans

BROEDPROCES IN KERKTOREN LIVE VIA INTERNET TE VOLGEN

Slechtvalk in Liempds nest zit op eieren

Jan Hermens

Het vrouwtje van het koppel slechtvalken dat in de Liempdse kerktoren huist, heeft donderdag 12 maart haar eerste ei gelegd. In de broedkast hangt een webcam, waardoor de verrichtingen van de vogels te volgen zijn. Dirk Eijkemans, lid van Natuurwerkgroep Liempde en vogeldeskundige, houdt goed in de gaten wat er in en rond het nest gebeurt. Hij hoopt daarom dat het terugplaatsen van de wijzerplaten nog even op zich laat wachten.

,,Een slechtvalk broedt ongeveer 32 dagen, maar ze legt haar eieren niet op dezelfde dag, daar zit tijd tussen. Na een dag of veertig zouden de eerste jongen uit moeten komen." Tot dusverre is het rustig rond de nestkast, in tegenstelling tot vorig jaar, toen twee vrouwtjes elkaar letterlijk op leven en dood bevochten. ,,Ik heb nu nog geen onrust waargenomen, gelukkig", aldus Eijkemans.

HAAG

Op dit moment zijn er geen werkzaamheden in de toren, weet Liempdenaar Arnold van den Broek. ,,Wanneer de wijzerplaten teruggeplaatst worden, is nog niet bekend, maar dat duurt vermoedelijk nog even. Bij het verwijderen ervan moesten er ook wat leien vervangen worden. Zo hoog hoeven de werklieden straks niet te zijn, ze blijven onder de nestkast." Op de grond was vorige week wel bedrijvigheid in de buurt van de toren. Van den Broek: ,,We hebben een haag verplaatst."

,,Het zou voor het broedsucces van de slechtvalken het beste zijn als de wijzerplaten terugkeren wanneer de eieren uitgekomen zijn. Als het vrouwtje een halve dag van het legsel is, koelt dit te veel af", legt Eijkemans uit.

TELESCOOP

Vorig jaar stond in basisschool De Oversteek een telescoop waarmee leerlingen het wel en wee van de slechtvalken konden volgen. Nu kunnen ze via de website www.liempde.peregrines.nl het broedproces gadeslaan. Dat is vooral interessant als er jongen zijn. ,,Er is belangstelling voor de vogels. Er zijn in Nederland wel meer slechtvalkennesten met een camera, maar een broedpaar in eigen dorp geeft een extra dimensie. Voor de natuurwerkgroep is de camera een uitkomst. Voorheen moesten we gokken of er eieren waren, nu zien we alles met eigen ogen."


p Het eerste ei lag vorige week in de nestkast, inmiddels zijn het er meer. Het legsel is rood. (Foto: Dirk Eijkemans).


Misschien een Ierse sessie in de maand april

Als de overheid theaterbezoek tegen die tijd weer toestaat, dan is er zondag 19 april vanaf 13.30 uur weer een Ierse sessie in bed & breakfast In den Boogert, Oude Boomgaard 3 in Boxtel.

Dan klinken klanken van het groene eiland, bakermat van sagen en legendes. Land van een volk met muziek in het bloed, vermengd met een druppel donker bier. Land van onstuimig weer, hongersnoden en strijd; ellende die is omgezet in diep doorleefde liederen, vol woeste schoonheid.

Tijdens de Ierse sessie worden ballades en andere liederen gespeeld, jigs, reels en andere volksmuziek. Muzikanten die een instrument bespelen zoals gitaar, viool, accordeon, tin-whistle, bodhran, cajon, harp of trekzak zijn welkom om mee te doen. Verzoeknummers zijn mogelijk. De entree is gratis.