Het logo van de Heilig Bloedprocessie werd in juni vorig jaar geprojecteerd op de kasseien van de Markt. De lichtinstallatie - waarvoor 10.000 euro uit het ESF werd getrokken - moet verschillende Boxtelse evenementen bij avond en nacht promoten. (Foto: Peter de Koning, 2019).
Het logo van de Heilig Bloedprocessie werd in juni vorig jaar geprojecteerd op de kasseien van de Markt. De lichtinstallatie - waarvoor 10.000 euro uit het ESF werd getrokken - moet verschillende Boxtelse evenementen bij avond en nacht promoten. (Foto: Peter de Koning, 2019). Foto: Peter de Koning

WETHOUDER VAN DEN BROEK: 'MOOI OM TE ZIEN HOE KERNWINKELGEBIED VORM KRIJGT'

Centrum zet meeste initiatieven op met fonds

PÅL JANSEN


Van de 1,3 miljoen euro die in het Economisch Stimuleringsbudget (ESB) zat, ging ruim zes ton naar het centrum. Bijna een kwart daarvan werd besteed aan verhuissubsidies, gevelbeleid en derving van parkeermiddelen: samen goed voor 3,5 ton.

Een heuse elektrische ‘fluistersloep’ vaart sinds juni 2017 op mooie dagen over rivier de Dommel, met als aanlegplaats de Zwaanse Brug. Bovendien werd het VVV-kantoor aan de Markt met bijbehorend pleintje erachter in 2016 onder handen genomen. Restaurant De Rechter vestigde zich in 2015 in het monumentale pand Het Hof aan de Rechterstraat 1: er was een fikse opknapbeurt nodig.

In de winter van 2016-2017 vond een maand lang Boxtel on Ice plaats. Een ander initiatief was de lancering van de gratis te downloaden app Dino Hunter Boxtel, waarvoor bij diverse ondernemers en op de rotonde La Salle dino’s werden geplaatst door het Oertijdmuseum.

Bovenstaande initiatieven vonden plaats in of voor het centrum en waren bedoeld om extra bezoekers te trekken en toerisme te bevorderen.


LEEGSTAND

De gemeente trok een ton uit om winkeliers te laten verhuizen naar het centrum. Leegstand van winkelpanden blijft in heel Nederland een probleem. In de detailhandels– en horecavisie uit in 2015 - waarvoor ook een kleine halve ton werd uitgetrokken vanuit het ESB - was de gedachte daarom een compact kernwinkelgebied te creëren. Het gaat om het gebied op en rondom de Markt, de Croonpassage en de Rechterstraat.

Uit het potje van 100.000 euro kon een winkelier of horecaondernemer maximaal 10.000 euro ontvangen om zijn of haar zaak te verplaatsen. In het begin liep dat niet storm. Een verhuizing is nu eenmaal een grote stap die zelfstandigen niet op stel en sprong nemen, denkt de gemeente.

,,Maar het is mooi om te zien dat het kernwinkelgebied nu steeds meer vorm krijgt”, aldus wethouder Eric van den Broek. Met de bijdrage zijn zeven ondernemers verhuisd, zes daarvan zijn nog altijd in het winkelhart te vinden. Alleen Pandje 33 (voorheen Liempds Handelshuis) is vertrokken: naar Eindhoven.


GEVELPOTJE

Voor het gevelbeleid blijkt vooralsnog nauwelijks animo. 100.000 euro werd ervoor vrijgemaakt en aanvragers konden een bijdrage van maximaal 5.000 euro krijgen. Boxtelse Architecten en Stedenbouwkundigen Samenwerking (BAeSS) bracht een inspiratieboek uit ondernemers om gevels te verfraaien; daarmee was een bedrag gemoeid van 12.250 euro.

Het architectencollectief gaf in het najaar bovendien een presentatie. Dit alles mocht niet baten: er is nog geen geld uit het gevelpotje besteed. ,,Momenteel ligt er een aanvraag van vijf winkeliers, twee à drie daarvan zijn kansrijk”, aldus beleidsmedewerker Anke van Schaaijk. Met de bijdrage kunnen winkeliers een deel van hun verbouwingskosten betalen.

De gemeente Boxtel denkt er nog over na om het plan nieuw leven in te blazen, anders moet er opnieuw worden gekeken wat er met de 100.000 euro wordt gedaan.


BLAUWE ZONE

Na de roep van ondernemers om betaald parkeren af te schaffen, werd een proef gehouden met gratis kort parkeren in blauwe zones. Wethouder Herman van Wanrooij zag dat de gemeente Boxtel in die periode (die tot begin vorig jaar liep) 160.000 euro misliep in een jaar tijd.

Tegelijkertijd constateerde hij dat de parkeerpilot weinig invloed had op de bezoekersaantallen van het Boxtelse centrum. De verminderde inkomsten uit de parkeermeters door de proef, zijn voor 140.000 euro bekostigd uit het stimuleringsbudget.



PROJECTLEIDER GEEFT DUIDELIJKHEID OVER VERVOLGSTAPPEN

Ook GreenTech Park kreeg geld van ESB

JULES HAMELEERS

Governance, gebiedsgerichte ontwikkeling en biomassavezels. De termen die soms rond het toekomstige GreenTech Park Brabant (GTPB) op bedrijventerrein Vorst B zweven, zijn niet altijd goed te begrijpen. Projectleider Frank Koesen van de gemeente Boxtel verschaft duidelijkheid over de volgende stappen die genomen worden in de verwezenlijking van de duurzame bedrijvenbubbel.

De ontwikkelingsfase is begonnen. Wat zijn de vervolgstappen nu? De eerste fase is bijna voorbij: onderzoek naar gebiedsontwikkeling. Vroeger kocht de gemeente grond, deed onderzoek en ontwikkelde die. Vanwege de nieuwe Omgevingswet, die per 1 januari 2021 ingaat, kan dit niet meer zomaar. Iedereen die belang heeft bij de ontwikkeling, moet erbij betrokken worden: denk aan omwonenden, bedrijven en boeren.

De tweede fase duurt van april tot en met juni. Dan wordt de zogeheten 'governance' van het gebied uitgevoerd. Simpel gezegd: er wordt gekeken of de plannen haalbaar zijn. En niet alleen op het gebied van geld, maar bijvoorbeeld ook of bedrijfsmatige doelen te doen zijn.

Van juni tot en met september wordt dan een gebiedsarrangement opgesteld. Dit is eigenlijk één groot document, waarin alle afspraken die gemaakt zijn worden opgeschreven. Het financiële plaatje, maar ook alle uitkomsten van de gesprekken met omwonenden en bedrijven worden hierin meegenomen.

In oktober wordt dan gestart met de positionering: welke plek krijgt GTPB in de arbeidsmarkt? Bijvoorbeeld wordt dan bepaald hoe het bedrijventerrein kan inspringen op de vraag vanuit de markt.


Hoe zit het precies met de financiën voor GTPB? Het Economisch Stimuleringsbudget (ESB) was een van de geldschieters voor het opstarten van het initiatief: GTPB kreeg 400.000 euro uit dit potje. Verder maakte de provincie Noord-Brabant nog 250.000 euro vrij voor het biomassaplein, dat zich ook op GTPB bevindt.

Daarnaast heeft het Rijk onlangs 10 miljoen euro toegekend aan de regio Noordoost-Brabant, waarvan ook het duurzame bedrijventerrein een gedeelte krijgt. Hoeveel dit is, wordt duidelijk in juni. Voor dit jaar is er nog eens 50.000 euro opgenomen in de begroting.

Het geld uit het fonds is op: hiervan werd onder andere een visie van ontwikkeld door Rotterdamse ontwerpbureau's Studio Marco Vermeulen en Bureau BLOC, externe expertise van ingehuurd en kwartiermaker Eward Heijmans aangesteld.

Deze laatste bracht kennisinstellingen en bedrijven met elkaar in verbinding, om zo een basis te leggen voor verdere ontwikkeling van het bedrijventerrein. De gemeente Boxtel wil dit proces namelijk zo snel mogelijk laten overnemen door de markt, omdat ze zo min mogelijk op de eigen financiën wil drukken. Daar werkt ze de komende jaren naartoe.


Wat houdt dat in, overnemen door de markt? Dat betekent dat de gemeente niet meer de kartrekker is in de ontwikkeling van GTPB. Dan moet Boxtel namelijk erg veel geld investeren, waardoor de gemeente een groot financieel risico loopt. Om dat te voorkomen, lopen er nu gesprekken om de ontwikkeling over te laten nemen door andere bedrijven en instellingen. De gemeente legt natuurlijk wel de basis.


Die basis, wat houdt dat in dan? De gemeente heeft onder andere de branches vastgesteld waar GTPB zich op wil richten: textiel, biomassa en bouwmaterialen. Dit laatste wordt onder andere benut door het toekomstige biomassaplein. Maar deze drie onderdelen werken ook samen.

Een van de bedrijven die zich al aan GTPB heeft gebonden is de Amerikaanse onderneming Noble. Dit bedrijf ontwikkelt bouwplaten voor in gebouwen, gemaakt van biomassa. Ook zijn er meerdere kleine ondernemingen die zich richten op het maken van textiel uit de vezels in biomassa. Zo worden alle aspecten met elkaar verbonden.


Hoe zijn die drie 'takken van sport' gekozen? Er zijn veel innovatieve hotspots in de omgeving, zoals MakerSpace in Tilburg en AgriFood in 's-Hertogenbosch. Die eerste richt zich op het ondersteunen van kleine duurzame initiatieven, de tweede op groene landbouw. Er is gekeken waar de luwte lag binnen al deze duurzame broeinesten en wat het terrein in Boxtel kon bijdragen. Zo is de focus gekozen.


Rest de vraag wat er nou op korte termijn gaat gebeuren? Buiten alle ontwikkelingen, wordt nu als eerste het biomassaplein vormgegeven. Dat komt wel op GTPB te liggen, maar is een apart project. Het ontwerpbesluit ligt binnenkort ter inzage.


Ruim zes ton uit het ESF werd besteed voor economische activiteiten in het Boxtelse centrum. (Afbeelding: Roy Peijnenburg).