Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

ONDERNEMERSCHEQUES: KLEINE GESTE, MAAR FRAAI EFFECT

Vouchers enthousiasmeren ondernemers

PÅL JANSEN

Laagdrempelig en eenvoudig aan te vragen waren de vouchers zeker. Ondernemers en organities konden duizend euro krijgen van de gemeente Boxtel krijgen vanuit het Economisch Stimuleringsfonds (ESF). Er waren zo min mogelijk randvoorwaarden gesteld om een bijdrage te krijgen: de ideeën moesten creatief en innovatief zijn, maar ook snel te realiseren.

In eerste instantie reikte de gemeente in totaal vijftien vouchers uit. Na een evaluatie in 2016 bleken de vouchers succesvol en besloot Boxtel er meer uit te delen: er werden nog eens acht extra verdeeld onder ondernemers.

De meeste vouchers zijn uitgereikt voor kortstondige projecten. Zoals de sociale speelgoedwinkel aan de Rechterstraat, die in december vorig jaar veel mensen naar het centrum lokte. Op initiatief van Natasja Willems (van Natasja Fashion), Yasmine Melis (Sigarenmagazijn Voets) en Leonie Smits (lunchroom De Deugniet) konden gezinnen met een smalle beurs gratis kerstcadeaus uitkiezen voor hun kinderen. Op verschillende dagen was het volle bak in en om de winkel.

Overigens is er een bijzondere link tussen een van de initiatiefnemers van de sociale speelgoedwinkel met een andere voucher. Die werd in 2015 besteed aan de zogeheten Mix Market. Ondernemers zonder eigen pand konden tijdens dit project in een centrumpand tien dagen lang hun waren presenteren, onder hen ook Willems die als gevolg hiervan Natasja Fashion aan de Rechterstraat begon. In haar pand huisvesten vandaag de dag meerdere zelfstandigen.

Ondernemers in Breukelen reageerden op hun beurt enthousiast en pakten samen met de gemeente twee initiatieven op: het ophangen van banieren in oktober 2017 en een klein jaar later tijdens een feestelijke bijeenkomst waarop de zelfstandigen zichzelf presenteerden. Het zorgde onderling voor saamhorigheid, erkende Brigitte Brok van decoratieshop De Slaaphoek destijds.

VEEL AANDACHT

Bij veel van de vouchers die werden uitgereikt, werkten ondernemers samen aan een project. Niet alleen de sociale speelgoedwinkel en de Mix Market. Maar ook verfraaiden ondernemers in de Croonpassage hun winkelgebied met vlaggen en kleine speeltoestellen voor kinderen.

Verschillende ondernemers investeerden met de gemeente in de tuktuk Zilverexpress die toeristen van het Oertijdmuseum moet rondrijden, maar ook senioren gratis door Boxtel vervoert. ,,Het waren relatief kleine initiatieven die wel veel aandacht trokken voor ondernemers. Bijvoorbeeld de mensen die speelgoed kwamen brengen eind december die Natasja Willems had opgezet”, aldus wethouder Eric van den Broek. Het bekendste initiatief dat een voucher kreeg, was Stapel op Sint.

Een paar van de ingediende projecten bleken in de praktijk wat lastiger haalbaar. Zoals de plannen voor een buitentheater in park Stapelen. Of het oprichten van een digitaal ondernemersloket. Meer over de ondersteuning van online initiatieven is elders op deze pagina te lezen.

Weliswaar vormen de vouchers de kleinste post in het economisch stimuleringsfonds, de enthousiast opgezette projecten waren er niet minder om.

p Monique van Rijt kleedde samen met Bas en Anouska Doms in 2015 het pand aan waar de Mix Market destijds plaatsvond: Markt 2. Het drietal behoorde tot de organisatie. (Foto: Annelieke van der Linden).


CAMPAGNES CREËREN KANSEN VOOR ONDERNEMERS

Promotie zet Boxtel op de kaart

PÅL JANSEN

Vijf initiatieven die geld kregen uit het economisch stimuleringsfonds waren met nadruk gericht op promotie van Boxtel. De bijdragen aan de Boxtelaartjes, het gemeentelijke project Branding Boxtel, de Parels van Boxtel en Slowlands.

In drie jaar deden 88 ondernemers mee aan de Boxtelaartjes, een actie van Brabants Centrum ten behoeve van lokale winkeliers. Om consumenten aan hen te binden, werden 5.729 spaarpassen uitgedeeld en vijf miljoen Boxtelaartjes gespaard, die een omzet van 50 miljoen euro vertegenwoordigden. 98 verenigingen namen ook deel aan dit spaarsysteem voor alle winkeliers. Het bleek lastig om structureel goede acties te bedenken voor pashouders waardoor er steeds minder animo was. Toch leverde het eerste jaar een flinke boost op voor winkeliers.

Magazine Parels van Boxtel uit 2017 waarin 55 plaatselijke ondernemers stonden, werd enthousiast ontvangen en viel bij 10.000 adressen op de deurmat.

MEEWERKEND

Het project Branding Boxtel staat wellicht beter bekend onder de noemer Meewerkend Boxtel. De nieuwe huisstijl van de gemeente werd in juni 2015 gelanceerd waarmee een bedrag van 60.000 euro was gemoeid. De slogan, die ook nog wel eens wat kritiek oproept onder burgers, is inmiddels wel een begrip.

Het driedaagse festival Slowlands moest op zijn beurt uitgroeien tot een regionale trekker voor Boxtel. De eerste editie op landgoed Velder trok vijfduizend bezoekers, op de tweede en laatste editie in de spoorzone kwamen zo'n 6.500 mensen af. Te weinig, concludeerde organisator René Leenders. Ook werden er gelden gestoken in deelname aan een landelijke televisieprogramma. En JCI Dommelland kon in 2018 rekenen op 2.750 euro om de Boxtelse Ondernemers Trofee te organiseren.

Meewerkend Boxtel werd in juni 2015 geïntroduceerd tijdens de Boxteldag op de Markt, bij de heropening van het verbouwde gemeentehuis. De festiviteiten, met onder meer een optreden van de band Kasba, trokken 2.000 bezoekers. (Foto: Marc Cleutjens).
In totaal werd er 91.513 euro uit het economisch stimuleringsfonds gehaald voor promotiecampagnes. (Afbeelding: Roy Peijnenburg).