Afbeelding
Foto: Henk van Weert

HOOFDELIJKE AANSPRAKELIJKHEID BUURTHUIZEN GELDT NIET

Wel meedenken, maar geen extra geld

De toekomst van de gemeenschapshuizen staat onder druk, stellen De Rots, De Walnoot en Kinderboerderij Boxtel. Ook oppositiepartij CDA maakt zich druk en vroeg het college van B en W onlangs naar alternatieve opties om de instellingen te blijven ondersteunen. Hoewel het dagelijks bestuur mee wil denken, wordt een ding opnieuw duidelijk: er komt géén extra geld.

De subsidiekorting van 10 procent werd met ingang van dit jaar ingevoerd, waardoor gemeenschapshuizen De Walnoot en De Rots een deel van hun financiering verloren. De Kinderboerderij wordt volgend jaar gekort. Hoewel de partijen al vaker een noodoproep deden, houdt verantwoordelijk wethouder Marusjka Lestrade voet bij stuk: de korting wordt niet teruggedraaid.

MEERDERE OPTIES

In de vragen aan het college haalt het CDA verschillende opties aan voor de gemeente om de gemeenschapshuizen op andere manieren te ondersteunen. De partij geeft voorbeelden als een vergoeding voor de dagbesteding voor mensen met een beperking op de Kinderboerderij en in De Rots en een huurvermindering voor de Kinderboerderij als tegemoetkoming voor het bouwen van de dwarsdeelschuur. Over beide suggesties zijn B en W duidelijk: dit extra geld heeft de gemeente simpelweg niet. Ook voor de organisatie van extra activiteiten die de gemeenschapshuizen op zich hebben genomen, is geen financiering beschikbaar.

Ook over het proces hebben meerdere partijen zich beklaagd. Brabants Centrum tekende eerder op dat de Kinderboerderij de bezuinigingen in oktober van vorig jaar via de krant moest vernemen. Het college ontkracht deze stelling. In juli is het bestuur van De Walnoot, penvoerder van de drie organisaties, geïnformeerd over de bezuinigen. Vervolgens zijn er nog zes contactmomenten geweest tussen november 2019 en eind januari 2020, stellen B en W.

ZONNEPANELEN

Maar het college verkoopt niet alleen maar 'nee'. Gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel heeft bijvoorbeeld een regeling met de gemeente getroffen rondom de geplaatste zonnepanelen, waardoor het buurthuis het hoofd boven water kan houden. Over eenzelfde constructie is contact gelegd met het bestuur van De Rots.

Daarnaast wil het college van B en W de leiding nemen als het gaat om het gezamenlijk inkomen van voer met de Kinderboerderij, de Geitenwei en park Molenwijk. Ook wil de gemeente meedenken over hoe de aanpassingen van zo'n 40.000 euro, die De Rots moet doen op laste van de brandweer, uitgevoerd kunnen worden.

Ook stelt het college dat besturen niet hoofdelijk aansprakelijk zijn wanneer de subsidie vervalt. Bestuursleden hebben eerder hun angst geuit, onder andere in deze krant, dat hun eigen spaarrekeningen eraan zouden gaan, wanneer de gemeenschapshuizen de eindjes niet aan elkaar konden knopen. Dit blijkt dus niet het geval.


p Gemeenschapshuis De Rots heeft net zoals de andere buurthuizen moeite om de eindjes aan elkaar te knopen door de subsidiekorting. De gemeente denkt mee, maar komt niet met extra geld over de brug. (Foto: Henk van Weert).


GEMEENTE EVALUEERT HALVERWEGE SEIZOEN OVER TOEKOMST

Boxtel telt deze zomer weer vijf boxen

RENS VAN DEN ELSEN

Vijf locaties in het buitengebied van de gemeente Boxtel krijgen ook deze zomer weer unieke overnachtingsplekken. Het toeristische project Box & Breakfast gaat het derde jaar in, maar het is nog maar de vraag of er een vervolg aan wordt gegeven.

Met de slogan 'slapen onder duizend Boxtelse sterren' werd in 2018 Box & Breakfast gelanceerd. Op, toen nog, drie bijzondere locaties midden in de natuur, kwamen glazen kubussen te staan met een groot bed erin. Hiermee werd gasten een unieke overnachting geboden, want ze worden immers wakker tussen het groen. De samenwerking met enkele bed & breakfasts verliep de afgelopen twee jaar goed en dus staan er ook deze zomer weer vijf boxen in het buitengebied.

TIJDELIJK KARAKTER

De gemeente Boxtel heeft onlangs een omgevingsvergunning aangevraagd om de komende drie jaar aan de Rechtestraat (bij natuurgebied De Scheeken) en de Donkerstraat (nabij camping de Musdonck) in Liempde en de Beukendreef in Lennisheuvel kubussen neer te zetten. Het is echter nog niet zeker of de boxen er in 2021 weer komen. ,,Het project heeft een tijdelijk karakter. We hebben afgesproken om in de loop van het aankomende seizoen te bekijken of we er een vervolg aan geven", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Een specifieke reden waarom de bijzondere overnachtingsplekken op losse schroeven staan wordt echter niet gegeven. ,,Mochten we beslissen om met het project door te gaan, dan kunnen we de komende drie jaar gebruik maken van dezelfde locaties en hoeven we niet steeds opnieuw een vergunning aan te vragen", aldus de woordvoerder.

Wanneer de Box & Breakfast kubussen weer open gaan is nog even afwachten. De gemeente houdt daarbij de ontwikkelingen rond het coronavirus scherp in de gaten.


p Wethouder Peter van de Wiel presenteerde in de zomer van 2018 met trots de unieke slaapplekken in Boxtel. Hij bleef er zelf ook een nacht kamperen. (Foto: Peter de Koning).





Afbeelding