Zorg zoekt altijd meer lefgozers (m/v)

Het project Lefgozers in de zorg is opgezet om de personeelsproblemen in de zorg te verlichten. Zeven Brabantse instellingen zijn er vorig jaar februari mee begonnen: Zorggroep Elde Maasduinen, Brabantzorg, BreederZorg, Vivent, Laverhof, Van Neynsel en Vughterstede.

Het doel is om het voor mensen mogelijk te maken om een carrièreswitch te maken en over te stappen naar de (thuis)zorg. Ervaring in de sector is niet nodig, wel wordt drie jaar werkervaring op mbo-3 niveau gevraagd. In achttien maanden halen de deelnemers twee diploma's: Verzorgende individuele gezondheidszorg en Begeleider bijzondere doelgroepen. De leerlingen combineren de opleiding met werken om zo praktijkervaring op te doen. Ook krijgen zij een hoger startsalaris (tussen 1.714,68 en 2.397,39 euro bruto per maand) en krijgen ze na diplomering direct een vaste baan. Het programma heeft al ruim 225 nieuwe zorgmedewerkers opgeleverd.

Evert van Summeren uit Boxtel leidt het project: ,,Het aantal starters is ongekend, daar zijn we erg trots op." Uitvallers zijn er ook, maar dat percentage is laag. Van Summeren: ,,De mensen die hieraan beginnen, hebben goed nagedacht en nemen gemotiveerd deze grote stap. Je verbrandt namelijk veel schepen achter je en het vergt behoorlijk wat van je aanpassingsvermogen."

SMAAKT NAAR MEER

Het succes van de lefgozers geeft ruimte voor ontwikkeling, volgens Van Summeren. Daarom zijn er nu gesprekken met andere zorginstellingen in onder meer Eindhoven, om het project uit te breiden. ,,Daarnaast zijn we aan het onderzoeken of het ook mogelijk is voor de gehandicaptenzorg, want ook daar is een personeelstekort."

Voorlopig blijven de deelnemende zorginstanties investeren in het programma, want de behoefte aan extra handjes in de sector blijft onverminderd groot.. Meer informatie is te vinden op de website www.lefgozer.nu.