De derde verdieping van zorgexpertisehuis Liduina in Boxtel is in tweeën gesplitst. Deze week werd een afscheidingsdeur geplaatst die toegang biedt tot een verpleegafdeling voor dementerende ouderen met corona. (Foto: eigen collectie).
De derde verdieping van zorgexpertisehuis Liduina in Boxtel is in tweeën gesplitst. Deze week werd een afscheidingsdeur geplaatst die toegang biedt tot een verpleegafdeling voor dementerende ouderen met corona. (Foto: eigen collectie). Foto: Zorggroep Elde Maasduinen

ZORGGROEP ELDE MAASDUINEN ONTFERMT ZICH OVER DEMENTERENDE OUDEREN UIT REGIO

Corona-opvang op derde etage Liduina

HENK VAN WEERT

Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) heeft op de derde etage van het Boxtelse zorgexpertisehuis Liduina een speciale corona-afdeling ingericht. Daar worden dementerende ouderen uit heel Noordoost-Brabant verpleegd die besmet zijn met het virus. Gisteren was de afdeling klaar. Of er al patiënten zijn binnengekomen, is niet duidelijk.

Op de afdeling is plaats voor maximaal vijftien mensen. Of dat voldoende zal zijn, kan clusterdirecteur Jef Mol van Liduina moeilijk inschatten. ,,De verwachting is dat de komende dagen een forse toename van het aantal besmettingen zal plaatsvinden", zo verklaarde Mol dinsdagmiddag via de telefoon aan de redactie van deze krant. De derde verdieping van het vroegere ziekenhuis is in tweeën gesplitst, aldus Mol. ,,Een deel voor mensen die besmet zijn én een 'schoon' deel. Een team van drie artsen en twintig verplegers van elf samenwerkende ouderenorganisaties en het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn in Liduina gestationeerd. Zij hebben zich op vrijwillige basis aangemeld om voor deze kwetsbare groep ouderen te zorgen.

APARTE TOEGANG

,,Doel van de corona-unit is dat het ziekenhuis besmette ouderen zo snel mogelijk kan doorplaatsen om acute zorg te verlenen. En ook huisartsen kunnen mensen naar Liduina doorverwijzen als blijkt dat de thuissituatie niet langer houdbaar is. Door de besmette ouderen samen te verplegen, hoeft het personeel niet steeds nieuwe beschermende maatregelen te nemen en hopen we het dreigende tekort aan hulpmiddelen tegen te gaan." Logistiek voordeel van de derde afdeling in Liduina is dat die bereikbaar is via een lift die los staat van het aangrenzende verpleeghuis.

Mol geeft aan dat ZGEM de zorg op dit moment onder controle heeft, mede door het in het weekeinde genomen besluit om geen bezoekers meer toe te laten. ,,Een ingrijpende maatregel, waarop echter met veel begrip wordt gereageerd. We kunnen de situatie goed aan."

EERSTE DODE BOXTEL

In Liduina overleed zaterdag de eerste (en tot nu toe enige) inwoner van Boxtel; op dat moment de twaalfde dode in Nederland. Het betrof een oude man die sinds kort was opgenomen en terminaal was en waarbij een dag eerder het coronavirus werd ontdekt. Twee dagen daarvoor werd de eerste coronabesmetting in Boxtel geconstateerd.

GEEN BEZOEKERS

ZGEM maakte zaterdagavond bekend alle locaties waar mensen worden verzorgd of verpleegd te sluiten voor bezoekers; slechts bij hoge uitzondering krijgen zij toegang. Het besluit werd met onmiddellijke ingang van kracht vanwege toename van het aantal besmettingen en verdenkingen van besmettingen.

Zondagmiddag volgde het bericht dat familie of bekenden geen cliënten uit een van de ZGEM-locaties mee moeten nemen voor een uitstapje. ,,Elke beweging van bewoners buitenshuis vormt een risico voor besmetting en is dus onwenselijk. Het gaat hierbij niet alleen om de bescherming van uw eigen familielid, maar ook om de kwetsbare medebewoners", legde de zorgorganisatie uit in een online bericht.