Afbeelding
Foto: Eigen collectie

BOXTELSE LEFGOZERS VERANDERDEN VAN BAAN EN STAPTEN OVER NAAR DE OUDERENZORG:

'Droomde 20 jaar over functie waar ik niet gemist kon worden'

RENS VAN DEN ELSEN

Al voordat het coronavirus door het land waarde, was de druk op de zorg groot. Zo groot zelfs, dat verschillende zorginstellingen creatieve projecten op poten zetten om meer personeel voor de sector aan te trekken. Lefgozers in de zorg is er daar één van. Berdine van de Laak (25) uit Boxtel en Annemarie van Diepenbeek (49) uit Rosmalen stapten in en switchten zodoende van beroepsgroep. Zij hebben absoluut geen spijt van hun keuze. Al kost de omschakeling wel wat moeite.

Van de Laak is in januari van start gegaan, Van Diepenbeek zit nu een half jaar in het traject. Voor beiden was de reden om over te stappen dat zij behoefte hadden aan een verandering in hun leven. Ook wilden ze naast een salaris verdienen, ook een grotere maatschappelijke meerwaarde hebben.

Van Diepenbeek werkte hiervoor ruim vijftien jaar op het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Daar was zij medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling en communicatie rondom de mobiele applicatie voor digitaal bankieren. ,,Een heel andere richting dan wat ik nu doe", geeft ze aan. De 49-jarige was al langer op zoek naar een baan in de welzijns- of zorgsector, maar kon daar geen handen en voeten aan geven. ,,Ik heb nog gekeken of de schuldhulpverlening iets voor mij was... Niet dus. Toen zag ik de advertentie over de lefgozers voorbij komen en was ik verkocht."

Voor Van de Laak geldt vrijwel hetzelfde, maar voor haar was de overstap minder groot: ,,Ik was medewerker in de jeugdsector voor de gemeente Boxtel en actief bij het jongerencentrum. Nu zorg ik fysiek voor iemand en het is prachtig om dat te kunnen doen. Daar haal ik veel voldoening uit."

WENNEN

Hoewel de twee overstappers hun nieuwe beroep nu al niet meer willen missen, waren de eerste maanden wel een uitdaging. Van een vaste baan van negen tot vijf, naar onregelmatige werktijden gaan, vergt namelijk wel iets van het aanpassingsvermogen. ,,Tot de kerst was het inderdaad lastig in mijn dagelijks leven. Maar zodra je in het ritme komt is het goed te doen", aldus Van Diepenbeek. Van de Laak beaamt dat: ,,En andere werkuren, betekent ook dat je bijvoorbeeld op rustigere tijden boodschappen kunt doen. Daarnaast krijgen we twee dagen per week les, dat verandert straks ook als we geslaagd zijn."

CORONA

Omdat de lefgozers nog geen diploma hebben, worden zij als leerling ingezet. Nu de coronacrisis in alle hevigheid is losgebarsten, wordt er echter ook van hén extra inzet gevraagd. Van Diepenbeek: ,,Daar geven we graag gehoor aan, de lessen zijn voorlopig toch opgeschort." ,,Medicijnen geven mogen we nog niet, maar we helpen bijvoorbeeld door het organiseren van kleinschalige activiteiten en bieden een luisterend oor aan de ouderen", vervolgt Van de Laak.

De keuze voor een nieuw beroep is de twee dus goed bevallen. Van Diepenbeek: ,,Ik heb twintig jaar gedroomd over een functie waarin ik meer kon betekenen en nu kan ik eens niet gemist worden. Dat voelt goed."


p Berdine van de Laak (foto links) is aan de slag gegaan bij Zorggroep Elde Maasduinen op locatie Liduina in Boxtel. Annemarie van Diepenbeek (foto rechts) werkt bij BrabantZorg in woonzorgcentrum Noorderkroon in 's-Hertogenbosch. (Foto's: eigen collectie).

Afbeelding