PLAN VOOR CAMPERPLAATSEN IN BOXTEL

'In mei hopen we eerste gasten te ontvangen'


Jan Hermens

Fons Smeur en Lia Mudde wonen aan de Schijndelsedijk 4 in Boxtel. Ze zijn camperliefhebbers en willen andere mensen met een kampeerwagen mee laten genieten van hun mooie woonomgeving. Vandaar hun plan om drie camperplaatsen aan te leggen op grond achter hun woning. Als de vergunning rond is, kan de aanleg beginnen. ,,We hopen in mei de eerste gasten te mogen ontvangen."

Smeur verwacht dat de vergunningafgifte geen problemen oplevert. ,,De gemeente toonde zich enthousiast over ons plan. Ze wil toerisme stimuleren en wij dragen daaraan bij. We hebben omwonenden al ingelicht."

Bij het opstellen van de toeristische visie in 2017 noemde wethouder Peter van de Wiel kleinschalige, hoogwaardige verblijfsrecreatie een speerpunt. Camperplaatsen vallen daaronder. Meer overnachtingsmogelijkheden voor mobiele kampeerders betekent meer dagjesmensen en die leveren horeca en supermarkten geld op, zo is de redenering.

ZWEMVIJVER

De campers komen uit het zicht te staan, licht Smeur toe. ,,Een haag van sparren en een bosje van griendhout onttrekken de campers aan het oog van de buitenwereld." Om de kampeerders op warme dagen vermaak te bieden, maken Smeur en Mudde van een bestaande poel een zwemvijver. ,,En verder wil ik wat dieren op het terrein laten lopen. Dat is 0,8 hectare, ruimte genoeg."

De NKC, de grootste camperclub van Europa, is al op bezoek geweest in Boxtel. ,,Die mensen waren razend enthousiast, ze vinden de locatie erg mooi. Als de camperplaatsen in gebruik genomen kunnen worden, maken we daar melding van op de website van die organisatie. Dan weten liefhebbers ons te vinden."

Het paar woont sinds september 2018 aan de Schijndelsedijk. ,,Voordat we het huis betrokken, hebben we een poosje in een camper geleefd. Toen ben ik 'om' gegaan. Lia was al langer gewend aan reizen in een kampeerwagen, ik niet zo. Maar nu wel. Ik maak meestal gebruik van het openbaar vervoer en de fiets, maar in onze bescheiden camper rijd ik met plezier", aldus Smeur.

Geld is geen reden voor het voornemen, aldus het paar. ,,Drie plaatsen, dat brengt niet veel op. Het contact met andere kampeerders spreekt ons aan, maar een bed & breakfast willen we vooralsnog niet. Misschien in de toekomst. Voorlopig is het al fijn als we anderen de schoonheid van ons stekje kunnen laten ontdekken."

De aanleg van de camperplaatsen is niet de meest ingrijpende verandering die Smeur en Mudde voor ogen hebben. Grootscheepser is de verbouwing van hun woning. ,,We willen ons huis energieneutraal maken. Dat vergt een aantal aanpassingen. De huidige schuur breken we af en vervangen we door een fraaie nieuwe, met authentieke elementen, zoals stalraampjes. Aan de achterzijde laten we zonnepanelen leggen. Het is de bedoeling tijdelijk in de schuur te gaan wonen terwijl we ons huis verbouwen. Voor de winter hopen we daarmee klaar te zijn."


Op zoek naar Zorro in ruige achtertuin Boxtel

Nu alle openbare gelegenheden gesloten zijn en veel mensen noodgedwongen thuis zitten, gaat menigeen naar buiten. Wie in natuurgebied de Kampina goed om zich heen kijkt, treft er misschien een vogeltje met een masker.

De Kampina is namelijk het domein van minstens één klapekster. De in Nederland tamelijk zeldzame vogelsoort is er vrijdagmiddag nog waargenomen, met prooi zelfs. Het dier lijkt wel wat op filmheld Zorro, het heeft namelijk een zwart 'oogmasker'. En een beetje een bandiet is de vogel wel, want hij vangt muizen, hagedisjes en dergelijke en spietst zijn prooien aan doorns en prikkeldraad, als voedselvoorraad.