Afbeelding
Foto: eigen collectie

DE SCHOLEN DICHT EN KINDEREN THUIS: EN DAN? NICOLE STRIK VERTELT...

‘We vermaken ons prima, het moet wel...'

MARIËLLE WIJFFELAARS

De scholen zijn dicht, de kinderen zijn thuis. Maar van een echt vakantiegevoel is geen sprake want het zwembad, pretparken, musea en binnenspeeltuinen zijn gesloten. Voor veel ouders wordt het een flinke uitdaging om hun kroost de komende tijd te voorzien van een normaal dagritme. Tegelijkertijd zorgt dat juist ook voor hele mooie initiatieven.

Knutselen, spelen, de tuin in en soms wat werken voor school. De kinderen van Nicole Strik vermaken zich prima thuis. ,,We hebben gelukkig een grote tuin dus ze kunnen ook lekker buiten spelen”, vertelt Nicole. ,,Onze dochter vindt het ook leuk om wat reken- en taallesjes te maken en de kinderen houden van knutselen. Tot nu toe gaat het prima, er is ook geen andere keus dus we moeten wel.”

De zesjarige Benthe weet prima waarom ze thuis moet blijven. ,,Je moet goed je handen wassen en in je mouwen hoesten. Anders komt er een bacterie waardoor je ziek wordt. Daarom kunnen we ook niet bij mensen op bezoek en met kindjes spelen”, zegt Benthe.

Moeder Nicole vult aan: ,,Noud is pas vier jaar en snapt er niks van. Het is ook moeilijk om het uit te leggen aan de kinderen. De vraag is ook in hoeverre je hen moet belasten, kinderen moeten zo min mogelijk zorgen hebben. Zeker Benthe is hier heel gevoelig voor. Noud is longpatiënt en heeft regelmatig in het ziekenhuis gelegen, daar heeft ze wel het een en ander van meegekregen.”

GEEN KINDEROPVANG

Dat Noud last heeft van zijn longen is ook de reden dat Nicole en haar gezin ervoor kiezen zoveel mogelijk in en rond huis te blijven. ,,We willen geen enkel risico lopen”, legt Nicole uit. ,,Wel moeten wij allebei gewoon werken. Mijn man is timmerman en ik werk als verzorgende IG bij woonzorgcentrum Liduina. Hoewel ik een vitaal beroep heb, hebben we geen recht op kinderopvang. Mijn man valt namelijk niet in die categorie. We moeten het dus zelf opvangen.”

SAAMHORIGHEID

Nicole werkt binnen Liduina op de PG-afdeling waar dementerende mensen wonen. Een deel van hen is nog in goeden doen en begrijpt goed waarom de maatregelen zijn genomen. ,,Toch vinden ze het lastig dat ze niet de deur uitgaan en geen bezoek meer krijgen. Dat is zo sneu”, vindt Nicole. Reden voor de Boxtelse om een tekeningenactie te starten. Kinderen mogen een tekening of kaart sturen naar Liduina zodat de bewoners toch wat leuks krijgen. ,,Ouderwetse post, dat is voor herkenbaar want het is iets van vroeger. Ze vinden het leuk om post te ontvangen en sturen ook graag een kaartje terug.”

Op de werkvloer zijn op dit moment ook redelijk veel collega’s van Nicole afwezig vanwege verkoudheid of ziekte. Maar er is volop bereidheid om extra te werken en elkaar te steunen. ,,Die saamhorigheid is zo mooi! Ik ben echt trots op mijn collega’s én alle andere mensen die in de zorg werken. Reken maar dat ik dinsdag hard heb geklapt tijdens de landelijke actie, ze verdienen het.”



q Noud (4) en zijn twee jaar oudere zusje Benthe brengen deze dagen hun tijd onder andere door met knutselen. Het beschilderen van poppen die zijn gemaakt Van papier-maché is favoriet aan de keukentafel van de familie Strik. (Foto's: eigen collectie).


Afbeelding
Afbeelding