De Essche kunstenares Lia Martinali (rechts) helpt het bronzen monument op de sokkel plaats. Dinsdag werd het beeld op z'n plek gezet. Een officiële onthulling volgt in verband met het coronavirus later dit jaar. (Foto: Piet van Oers).
De Essche kunstenares Lia Martinali (rechts) helpt het bronzen monument op de sokkel plaats. Dinsdag werd het beeld op z'n plek gezet. Een officiële onthulling volgt in verband met het coronavirus later dit jaar. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

ONTHULLING BEELD IN ESCH ZONDER POESPAS

'Zusters kunnen trots zijn op dit kunstwerk'

RENS VAN DEN ELSEN

Geen fanfare of een grote groep mensen die applaudisseert als het doek eraf gaat. Wel bekijks van enkele wandelaars met hun hond passeren en van de buren. De werkgroep die het initiatief nam voor een standbeeld voor de zwarte zusters in Esch had zich de onthulling anders voorgesteld. In plaats van een feestelijk moment komende zaterdag, werden dinsdag maar foto's gemaakt tijdens de plaatsing. Toch is voorzitter Theo van Dooren tevreden: ,,De zwarte zusters kunnen hier trots op zijn."

Het veldje op de hoek van de Dorpsstraat en Het Nieuwland heeft de afgelopen weken een heel ander uiterlijk gekregen. ,,Het werd eerst gebruikt als uitlaatveldje, lag vaak vol hondenpoep. Maar moet je nu eens zien, prachtig toch", zegt Van Dooren met gepaste trots.

De leden van de werkgroep balen dat de feestelijke onthulling niet door kan gaan door het coronavirus, maar begrijpen de situatie. Ook kunstenares Lia Martinali, die het beeld maakte, vindt het jammer, maar is tegelijkertijd ook trots. Het is immers haar eerste beeld dat in Esch in de openbare ruimte staat. ,,En ook nog eens van brons gemaakt, materiaal waar ik nog nooit mee had gewerkt. De werkgroep wilde dat graag, dus ben ik er mee aan de slag gegaan."

ZADEN

Martinali meldde zich in 2018 meteen toen er in deze krant een oproep stond aan kunstenaars om zich te melden met ideeën voor een beeld voor de zusters. ,,Ik had meteen een ontwerp in mijn gedachten dat de herinnering aan de zwarte zusters eer aan zou doen. Ik heb de boomzaden van de es uitvergroot, die lijken in staande positie namelijk wel een beetje op nonnen. Met de kleuren heb ik dat nog extra benadrukt."

De kunstenares heeft, net zoals veel oudere Esschenaren, volop met de behulpzame en verzorgende zusters te maken gehad. ,,Zuster Anulfa heeft nog geholpen om mij op de wereld te zetten en later zat ik op de kleuterschool met zuster Alfonsa. Ik herinner me nog dat er toen veel aandacht was voor tekenen en schilderen. Ik denk dat daar het zaadje is geplant voor wat ik nu dagelijks doe", glimlacht Martinali.

De werkgroep neemt, als het coronavirus is uitgeraasd, een besluit over wanneer de officiële onthulling plaats gaat vinden. Mét fanfare én in aanwezigheid van de zusters uiteraard.