De accommodatie van ODC in sportpark Wagenaars op het Essche Heike is volgelegd met zonnenapelen.
De accommodatie van ODC in sportpark Wagenaars op het Essche Heike is volgelegd met zonnenapelen. Foto: Albert Stolwijk

330 ZONNEPANELEN IN SPORTPARKEN MOLENWIJK EN WAGENAARS

ODC wekt zijn eigen stroom op

JULES HAMELEERS

330 zonnepanelen liggen vanaf eind deze week op de daken van de accommodaties van voetbalclub ODC. Het feestelijke startsein kon maandag niet gegeven worden vanwege de coronacrisis, maar de werkzaamheden door het Boxtelse bedrijf Solartricity begonnen wél. ,,En we blijven bezig om het sportpark zo veel mogelijk te verduurzamen", aldus mede-initiatiefnemer Mark van der Steen.

Er komen 150 panelen op het dak van de staantribune en kantine De Boemerang in sportpark Molenwijk. In sportpark Wagenaars worden nog eens 180 panelen geplaatst op het dak van clubhuis 't Neij Heike. Met dit project werd maandagochtend gestart. De werkzaamheden zullen nog de hele week in beslag nemen.

VEEL POTJES

Het was een hele klus om voldoende geld bij elkaar te krijgen voor het grootschalige duurzaamheidsproject. De gemeente Boxtel verleende subsidie. Ook deed de stichting Beheer ODC, die de twee kantines verhuurt aan de voetbalclub, een beroep op het Dichtbij-fonds van de Rabobank. ,,We moesten een pitch houden bij de lokale vestiging van de bank", legt stichtingsvoorzitter Van der Steen uit.

,,We moesten uitleggen waarom dit initiatief bij kon dragen aan het bevorderen van de lokale gemeenschap. Met het verduurzamen van een voetbalclub van zo'n duizend leden, is dat zeker het geval, vinden wij. Dat vond ook een delegatie van personeelsleden en die heeft de donatie toegekend." Daarnaast kreeg ODC nog een landelijke BOSA-subsidie, speciaal voor de vergroening van sportclubs. Voor de laatste 20 procent van de financiering keerde de club zelf verschillende potjes om.

Om deze samenwerking feestelijk in te luiden, was er maandag bij de start van de takelwerkzaamheden een officieel moment gepland. Hierbij zou een delegatie van de Rabobank en duurzaamheidswethouder Peter van de Wiel aanwezig zijn. Helaas gooide het coronavirus roet in het eten. Er werd echter wel begonnen met de werkzaamheden.

LICHTMASTEN

Een ander groen project dat op de langetermijnplanning staat, is de lichtmasten voorzien van led-lampen. ,,We hebben er niet voor gekozen om dat nu te doen. We wekken wel genoeg energie op om de huidige lampen van stroom te voorzien, dus heel ODC draait straks op zonnekracht", legt Van der Steen uit. Bovendien zijn de lichtmasten nog relatief nieuw: die werden vervangen toen de Boxtelse club haar kunstgrasvelden begin 2017 kreeg. ,,Dus dat zou zonde zijn."

Daarnaast zou dit een té grote investering zijn die de club niet kon opbrengen. ,,Bovendien verdienen we het geld dat we voor de zonnepanelen betaald hebben relatief snel terug: binnen anderhalf jaar. Als we de led-verlichting helemaal zelf moeten financieren, zou die terugverdientijd misschien wel tien jaar zijn. Dat vind ik te lang voor zo'n soort investering, omdat door de vergrijzing waarschijnlijk de ledenaantallen wat zullen dalen", aldus Van der Steen.


p Maandag begon de Boxtelse firma Solartricity met het plaatsen van zonnepanelen op sportpark Wagenaars voor voetbalclub ODC. Rabobank, de gemeente, het rijk én de club zelf droegen bij aan het project. (Foto: Albert Stolwijk).


Gemonde

Kaartcompetitie gilde

In de wintermaanden hield het Gemondse gilde een rik- en jokercompetitie in clubhuis Datmunda. De laatste ronde zou morgenavond, vrijdag 20 maart worden gespeeld met aansluitend prijsuitreiking. Vanwege het coronavirus gaat dit niet door; de winnaars krijgen de prijzen thuisbezorgd.

Prijswinnaars competitie: Jokeren: Toos v. Osch. Rikken: 1. Cor v.d. Heijden; 2. Henk Kemps; 3. Hendrik Schellekens.