Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BURGEMEESTER OVER CORONACRISIS

'Maatregelen vragen om discipline en flexibiliteit'

Burgemeester Ronald van Meygaarden van Boxtel sprak maandagavond in een uitzending van Omroep Dommelland de inwoners van de gemeente toe. Hij riep iedereen op zich aan de maatregelen te houden en sprak zijn waardering uit voor mensen die in de zorg werken. Hieronder zijn toespraak.

Beste inwoners van gemeente Boxtel,


Zorg en aandacht voor elkaar is altijd belangrijk, maar vooral in deze tijd. De wereld is in de ban van het coronavirus. Onze regering heeft vergaande maatregelen afgekondigd om verdere verspreiding van dit virus te voorkomen. Deze maatregelen treffen ons allemaal en hebben een grote impact op ons sociale leven. Ik zie ze echter als onvermijdelijk.

Ik vraag u dringend om u aan de maatregelen te houden. Veel bedrijven, organisaties en inwoners uit Boxtel doen dit gelukkig ook al. Mensen werken thuis. Veel geplande bijeenkomsten gaan niet, of als het niet anders kan, in heel afgeslankte vorm door.

EXTRA MAATREGELEN

De maatregel dat bijeenkomsten met meer dan honderd personen niet zijn toegestaan is ingrijpend. Ook veel publieke locaties zijn gesloten. Zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en religieuze gebouwen. Maar het sluiten van de scholen en horecagelegenheden is misschien wel het meest ingrijpend. De maatregelen vragen discipline, flexibiliteit en creativiteit van iedereen. Hoe meer mensen zich eraan houden, hoe kleiner de kans dat het virus zich verder verspreidt.

Heeft u vragen over het coronavirus? Op de websites van het RIVM en Rijksoverheid staat veel bruikbare informatie. Verder informeren wij u via onze gemeentelijke kanalen. Raadpleeg daarom regelmatig de website van onze gemeente voor de actuele stand van zaken.

LET GOED OP ELKAAR

Zorg en aandacht voor elkaar is belangrijk. Ik weet dat dit door onze inwoners ook zo ervaren wordt. Daarom vraag ik u juist nu: let goed op elkaar. Vooral als u iemand kent die het zwaar heeft of eenzaam is. Een telefoontje of een kaartje doet wonderen. Het is belangrijk dat we ondanks alles voor elkaar blijven zorgen.

Ik sluit af met mijn dank en waardering uit te spreken. Dank aan iedereen die actief is in onze crisisorganisatie. En dank aan alle mensen die in de zorg werken. Zij staan dag en nacht voor onze inwoners klaar. We steunen de mensen die in de GGD, ambulance, zorg, politie, brandweer, schoonmaak en andere vitale sectoren werken. We hebben u nu heel hard nodig. Dank u wel, voor uw inzet!


Met vriendelijke groet,

Ronald van Meygaarden

Burgemeester van Boxtel


q Burgemeester Van Meygaarden vraagt inwoners op elkaar te letten in deze tijden van corona. (Foto: Peter de Koning).


PRIORITEIT LIGT BIJ EXAMENKANDIDATEN

Scholieren moeten ritme en regelmaat behouden

Jan Hermens

Waar op een gewone doordeweekse dinsdag de gangen van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) en het Baanderherencollege (BHC) krioelen van opgeschoten pubers, is het er nu oorverdovend stil en leeg. Er hangt een onwezenlijke sfeer. Ondertussen werken docenten achter de schermen aan onderwijs op afstand. Examenkandidaten krijgen daarbij prioriteit.

In een brief aan ouders en verzorgers heeft het JRL nader toegelicht hoe het onderwijs er de komende weken uitziet. Niet alles is overigens al vastomlijnd, want dinsdagavond kwam er vanuit het Rijk een beleidswijziging door.

Rector Joris Hermans: ,,We zijn nog druk bezig om te bekijken hoe we alles precies gaan invullen. Wij hoorden gisteren pas laat dat er weer een beleidswijziging was. Er wordt echt keihard gewerkt op de scholen. Ik heb veel respect voor de docenten." Behalve in onderwijs op afstand, moeten de scholen ook voorzien in de opvang van leerlingen van wie de ouders werkzaam zijn in de zogenaamde cruciale beroepsgroepen. Hermans: ,,Omdat we kampen met afwezigheid en ziekte van personeel, vragen we iets extra's van onze mensen. Het is bijzonder om te zien met welke betrokkenheid medewerkers aan de slag zijn om invulling te geven aan onze ingewikkelde opdracht."

SCHOOLEXAMENS

In eerste instantie kondigde de landelijke overheid aan dat schoolexamens geen doorgang konden vinden. Daar is dinsdagavond verandering in gekomen, maar uiteraard zijn er wel maatregelen verbonden aan die examens, onder meer over de onderlinge afstand tussen de kandidaten.

Laatstejaars leerlingen op de middelbare school moeten schoolonderzoeken en praktijkexamens afleggen om het centrale eindexamen te mogen doen. Docenten en leerlingen die aanwezig zijn bij de toetsen moeten klachtenvrij zijn, heeft minister Slob van Onderwijs in overleg met het RIVM bepaald.

De leerlingen op de Boxtelse middelbare scholen krijgen digitale begeleiding. Bij de eindexamenkandidaten van het JRL bestaat die uit het afronden van periode drie en examentraining. Per leerlaag is een docent aangewezen bij wie leerlingen terecht kunnen met vragen. ,,Het is de bedoeling dat de leerlingen blijven werken aan hun vakken, dat geldt ook voor niet-examenkandidaten. Het is belangrijk om ritme en regelmaat te hebben en de lesstof bij te houden", melden Hermans en Marieke Bittner, directeur van het JRL.

De school is de komende dagen leeg, op de leerlingen na die opvang krijgen vanwege het werk van hun ouders. Van die mogelijkheid is nog niet veel gebruik gemaakt. ,,Onderwijs wordt er niet gegeven. Wie naar school komt vanwege opvang, moet zelf iets te doen meenemen."

t Lege kluisjes en oorverdovende stilte in het JRL. (Foto: Jan Hermens).


Afbeelding