Lis en Vik van Dongen werken noodgedwongen thuis. Ze missen school wel een beetje. Al vindt Vik het wel leuk dat hij de hele ochtend in zijn pyjama huiswerk kan maken.
Lis en Vik van Dongen werken noodgedwongen thuis. Ze missen school wel een beetje. Al vindt Vik het wel leuk dat hij de hele ochtend in zijn pyjama huiswerk kan maken. Foto: Lotte van Dongen

CORONAVIRUS: BOR, TOM, LIS EN VIK HOUDEN THUIS LESSTOF BIJ

‘Ik werk veel sneller dan op school

Linda van de Wiel

Het is voor duizenden kinderen uit Boxtel, Lennisheuvel, Liempde en Esch behoorlijk wennen dat sinds maandag alle scholen dicht zijn vanwege het coronavirus. Maar nu - een aantal dagen later - is het zowel het basis- als voortgezet onderwijs gelukt een alternatief lesprogramma te faciliteren. Bor (15), Tom (12), Lis (10) en Vik (8) van Dongen uit Boxtel vertellen hoe het gaat, thuis onderwijs volgen.

Gelukkig hebben ze geen van allen klachten, maar toch vindt het viertal het best wennen thuis te zijn zonder vakantie te hebben. ,,Ik vind het heel jammer dat de school drie weken dicht is. Ik ben net begonnen op De Molenwijk en zou afgelopen maandag mijn negende dag hebben,” vertelt Vik. ,,Ik vind het zo leuk dat we met thema’s werken op school en dat mis ik nu. En ik kan nu geen nieuwe vrienden maken. En dat ging juist zo goed.” Lis zit op De Spelelier en vindt het ook jammer dat ze haar vriendinnen niet kan zien: ,,En ik mis mijn vriendje Cooper.” Bor gaat naar het Jacob-Roelandslyceum en heeft geen last van het gemis van sociale contacten: ,,Ik zie een paar van mijn vrienden buiten. Binnen afspreken mag nu niet.” Broer en schoolgenoot Tom vult aan: ,,En online kun je ook prima contact hebben met elkaar, dus ik hoef niemand te missen.”

WERKEN EN CHILLEN

Toch is het wel anders om de hele dag thuis te zijn, vindt Lis. ,,Ik maak al mijn huiswerk op de computer. Er zijn verschillende vakjes waarop je kunt klikken om oefeningen van bijvoorbeeld taal en spelling te doen.” Contact met de juf heeft ze nog niet gehad: ,,Maar mijn mama is juf, dus dat is handig. En wat ik ook fijn vind, is dat ik pauze kan nemen wanneer ik wil. Ik ga dan even knutselen of zo.” Voor Bor is het geen punt dat de scholen dicht zijn. ,,Al vind ik het wel jammer dat ik huiswerk moet maken. Ik had liever vakantie gehad.” Hij vervolgt: ,,Mijn ouders kunnen me ook niet met alle vakken helpen. Maar gelukkig kan ik mijn docent mailen om hulp te vragen.” Ook Tom vindt het tot nu toe prima dat hij thuis kan leren: ,,Tijdens de ochtend besteed ik een aantal uren aan mijn huiswerk. Ik ben thuis veel minder snel afgeleid. De rest van de dag kan ik chillen.” Dit houdt overigens niet in dat hij de hele dag aan het gamen is. ,,Dat mag niet van mama. Ik ga daarom regelmatig even naar mijn neef Martijn. Verder zie ik weinig mensen. Die moeten we zoveel mogelijk vermijden.” Vik ziet zo zijn eigen voordelen van thuis zijn schooltaken maken: ,,Ik werk veel sneller dan op school. Én ik kan lekker de hele ochtend in mijn pyjama zitten.”


q Bor en Tom kunnen mailen met een docent als dat nodig is. Af en toe zien ze buiten vrienden en ze vermaken zich ook wel met gamen, maar niet de hele dag. Ze waren liever thuis geweest terwijl ze vakantie hadden. (Foto's: Lotte van Dongen).



Afbeelding