UITGIFTE VAN PAKKETTEN GAAT DOOR

Voedselbank zet tassen voor cliënten buiten neer

Jan Hermens

Het zijn spannende tijden voor Voedselbank Boxtel, erkent voorzitter Arjen Witteveen. De hulporganisatie blijft pakketten verstrekken aan mensen die ondersteuning nodig hebben, maar wel met inachtneming van maatregelen.

Witteveen: ,,We houden nóg meer rekening met voedselveiligheid en hygiëne. Dus: voldoende afstand houden tot elkaar, vaak handen wassen. Daarnaast passen we de gang van zaken rond het verstrekken van pakketten enigszins aan. Normaal gesproken ontvangen we op vrijdag ongeveer tachtig cliënten. Die mochten altijd in een wachtruimte plaatsnemen, maar nu niet. We zetten buiten tassen gereed. Die mogen cliënten, nadat ze zich aangemeld hebben, meenemen."

OOK VOORDELEN

De coronacrisis is voor de Voedselbank niet alleen maar nadelig. Witteveen: ,,We hebben etenswaren mogen ontvangen van een supermarkt, kinderopvang en een horecabedrijf. Dat komt goed uit, want de laatste tijd liep de voedselvoorziening wat terug, doordat supermarkten zich inzetten om minder eten te verspillen."

Vanwege die ontwikkeling, wil Voedselbank Boxtel over een paar maanden een corona-flyeractie houden. ,,We verwachten dat de mensen nu zoveel hamsteren dat ze straks allerlei producten overhouden. Misschien willen ze die doneren."

De Voedselbank presenteerde deze week ook haar jaarverslag. Het aantal huishoudens dat gebruikmaakt van de ondersteuning van Voedselbank Boxtel is in 2019 toegenomen ten opzichte van 2018. Het waren er elf meer. Opvallend, want het aantal Boxtelse cliënten daalde juist met vijftien. Een relatief groot deel van hen heeft een baan gevonden en kan weer zonder de hulp.

In de gemeente Sint-Michielsgestel ligt dit anders, daar gingen in 2019 bijna zestig huishoudens naar de Voedselbank, twintig meer dan in 2018. Dat heeft alles te maken met een intensieve samenwerking met de plaatselijke Vincentiusvereniging, waardoor meer arme mensen bereikt zijn.

VEILIGHEIDSEISEN

De etenswaren die mensen ontvangen, moeten aan bepaalde veiligheidseisen voldoen. Witteveen: ,,We krijgen periodiek, maar op onverwachte momenten controle van een extern bureau. Kregen we in 2018 99 punten, in 2019 behaalden we een score van honderd, maximaal dus. Dat komt onder andere door ons voedselveiligheidsteam, training van de vrijwilligers en goede apparatuur om de temperatuur in het hele proces te bewaken."

Het bestuur van Voedselbank Boxtel heeft een beleidsplan 2019-2023 opgesteld. In 2019 is onder andere een investeringsplan gemaakt, dat vooral nodig is omdat een transportauto moet worden vervangen. Verder is er een voedselverwervingsteam in het leven geroepen en zijn dagelijkse taken en procedures vastgelegd. Witteveen: ,,Nog een belangrijke positieve ontwikkeling: het aantal vrijwilligers is gegroeid. Daar zijn we erg blij mee. Zonder vrijwilligers, geen Voedselbank."