Afbeelding
Foto: Eigen collectie

ANNE KAMPS WIL GESPREK STARTEN OVER VOEDINGSINDUSTRIE

Boxtels boek over kip met zes vleugels

JULES HAMELEERS

Een kip met zes vleugels en een varken dat voor eeuwig groeit. In haar boek 'De Zesvleugelige Kip en andere fabeldieren van de voedingsindustrie' wil Anne Kamps (27) uit Boxtel niet alleen deze fantasievolle beesten voorstellen. Ze wil ook een gesprek starten. ,,We hebben nog nooit zo ver afgestaan van hoe ons vlees geproduceerd wordt, als nu."

Een kip met zes vleugels en acht poten: het klinkt bizar en totaal ongeloofwaardig. Toch ging een aantal jaar geleden een hardnekkig gerucht rond dat fastfoodketen KFC vlees van deze wezens zou gebruiken om de productie te optimaliseren. Kamps raakte geïnspireerd door deze internetmythe en gebruikte haar als basis voor haar afstudeerproject aan de Design Academy Eindhoven.

NEPNIEUWS

,,Dat zo'n verhaal überhaupt kan bestaan, vind ik heel kenmerkend voor deze tijd", legt de Boxtelse uit. Aan de ene kant duidt zij op de twijfel die bij veel mensen ontstaat doordat nepnieuws blijft circuleren: dat niks zeker is, betekent ook dat alles mogelijk is. Daarnaast: ,,Dat zo'n mythe in stand wordt gehouden, zegt veel over hoe ver wij verwijderd zijn van onze vleesproductie."

In het boek komen enkele niet-bestaande, maar ook enkele echte dieren uit de voedselindustrie aan bod. Het oneindig groeiende varken ontstond bijvoorbeeld doordat een boer haar vertelde dat je varkens niet te lang in leven kunt houden, omdat ze genetisch niet stoppen met groeien. Er rees een vraag bij haar: komt er dan letterlijk nooit een einde aan het groeiproces? ,,Mijn boek is eigenlijk een soort encyclopedie, maar door de fantasievolle tekeningen en de speelse verhalen is het geschikt voor kinderen én volwassenen", legt Kamps uit.

GESPREK

Kamps: ,,Mijn grote droom is wel dat het boek daadwerkelijk wordt uitgegeven en dat gaat nu ook gebeuren. Uiteindelijk komt het dan te koop in boekhandels en op bol.com. Natuurlijk, er staan ook veel fantasievolle dingen in het boek. Maar ik hoop dat door het te lezen en bekijken, kinderen, maar ook volwassenen een gesprek kunnen starten over de voedingsindustrie. Zo komen we een stapje dichterbij waar ons vlees vandaan komt."

De Boxtelse designer zou graag in de toekomst nog een boek maken over een 'zwaar en ingewikkeld onderwerp waar mensen niet veel vanaf weten'. ,,Ik heb wel het gevoel dat ik echt hét medium heb gevonden voor mij om mijn boodschap over te brengen", legt Kamps uit.

CROWDFUNDING

De Boxtelse mocht haar eindwerk presenteren tijdens Dutch Design Week. Toen is zij benaderd door uitgeverij Lecturis die haar boek graag wilde uitgeven. Om het startkapitaal dat ze daarvoor nodig heeft bij elkaar te krijgen, houdt Kamps op dit moment een inzamelingsactie bij cultureel crowdfundingsplatform Voordekunst.

,,Daar gaat het echt heel goed mee. Ik heb onder andere financiering gekregen van het BankGiro Loterij Fonds." Deze geldverstrekker richt zich op verrassende, culturele initiatieven die een breed publiek aanspreken. Wie Kamps wil steunen, kan de titel van haar boek (De Zesvleugelige Kip en andere fabeldieren van de voedingsindustrie) opzoeken via www.voordekunst.nl. Op die website is doneren ook mogelijk.



pp Anne Kamps (27) uit Boxtel mocht haar boek 'De Zesvleugelige Kip en andere fabeldieren van de voedingsindustrie' presenteren tijdens de Dutch Design Week. (Foto's: eigen collectie).

Bovenstaande afbeelding laat een verhaal in het boek van Anne Kamps zien dat gaat over een melkkoe uit de voedselindustrie. Ook fantasievolle dieren zoals de zesvleugelige kip komen aan bod.