Afbeelding
Foto: Pål Jansen

BOXTELSE HORECA SCHRIKT VAN PLOTSELINGE SLUITING

'Mogen we nog ademhalen...?'

PÅL JANSEN

Dat horeca hun zaken de komende weken moesten sluiten, lag bij menig uitbater wel in de lijn der verwachting. Maar dat zij zondagavond op stel en sprong de tent dicht moesten gooien, kwam voor velen als een verrassing. Ministers Bruno Bruins (VVD, zorg & sport) en Arie Slob (ChristenUnie, onderwijs) maakten om halfzes de noodverordening bekend dat drink- en eetgelegenheden per direct dicht moesten. Binnen een half uur moesten gasten buiten staan.

Janine en Tonny Pennings komen zojuist met hun kinderen Coen en Thomas uit restaurant Verde gelopen. Met in hun hand een tas met de maaltijden. ,,Eigenlijk wilden we hier uit eten gaan, maar toen werd bekend dat het restaurant moest sluiten. Gelukkig kon nog geregeld worden dat we ons menu konden meenemen, dat was heel netjes opgelost", vertelt Janine. Typisch 'Hollands' vindt ze het besluit. ,,Eerst wordt er gecommuniceerd dat alles onder controle is, vervolgens worden er ineens hele drastische maatregelen genomen."


'Per direct sluiten is wel héél ingrijpend'


Het gezin moest net als de overige gasten in de horeca binnen een half uurtje weer naar buiten. Uitbaters en restauranteigenaars van zaken aan en rond de Markt waren emotioneel. Niet alleen omdat bij horecamensen per definitie gastvrijheid hoog in het vaandel staat. De sluiting geldt voor (minstens) drie weken, en dat betekent dus al die tijd geen omzet. William van Dinther van café 't Hart van Boxtel en eetcafé De Oude Ketting: ,,Het is de komende tijd op een houtje bijten en een kwestie van overleven.''

Het besluit is begrijpelijk, vinden diverse horecaondernemers. Maar dat zij hun zaken in een termijn van enkele tientallen minuten moesten sluiten, zorgde ook voor onbegrip, boosheid en verbijstering .,,Per direct? Dat is wel heel ingrijpend!'', reageerde Kim Brusselers van eetcafé De Kerk. ,,Mogen we nog ademen'', zo klonk het bij Becoloth. ,,Ik sta wel achter het besluit, maar niet achter de manier waarop'', aldus Martijn Voets van het café aan de Rozemarijnstraat.


'Gasten spoedden zich naar ons toe'


Voets, maar ook Brusselers en zijn compagnon en vriendin Evy van Rosmalen hadden de sluiting al enigszins voorzien. ,,Maar we hadden verwacht dat het besluit pas maandag zou volgen en vandaag alles door kon gaan tot sowieso middernacht'', vertelt Brusselers. Hij en zijn partner hadden minder last van de plotselinge sluiting: zaterdag gooiden zij De Kerk al op slot. ,,Evy was al flink verkouden waardoor wij hadden besloten om zaterdag al te sluiten'', vertelde Brusselers.

Joey van Osch van Mikies zag klanten nog snel de cafetaria aan de Clarissenstraat binnenwippen, vlak voordat de noodverordening van kracht ging: ,,Op het moment dat mensen hoorden dat horeca moest sluiten, wisten ze niet hoe snel ze moesten bellen of langskomen om een bestelling op te halen. Rond zes uur was elke gast geholpen. Kort hierna werd er al door de politie een controle gedaan of elke exploitant zich aan de nieuwe maatregelen hield."

De voorzitters van de drie Brabantse Veiligheidsregio's hadden vorige week al bekendgemaakt dat bijeenkomsten met meer dan honderd mensen werden verboden. Het overtreden van de nieuwe noodverordening die van kracht is in de Veiligheidsregio Brabant Noord (waar tevens Boxtel onder valt), heeft een pittige geldboete van hoogstens 4.350 euro of drie maanden celstraf tot gevolg.


'Gezondheid gaat voor alles'


Elise en Jurgen Bosmans van restaurant De Waag schreven op Facebook dat de maatregel om de deur te sluiten hen en hun medewerkers 'behoorlijk aangrijpt'. ,,Gezondheid gaat voor alles en daarom hebben wij dan ook alle begrip voor deze maatregel." Ook gaven zij aan zich over hoe de komende periode in te vullen en hun klanten van dienst te kunnen zijn. Bij Plein2 aan de Stationsplein was eerder al gestart met speciaal een afhaalmenu. Bezorgen van maaltijden zou ook nog een optie kunnen zijn voor diverse zaken, weet onder meer Van Osch: ,,Voorlopig zullen we proberen om onze klanten te blijven bedienen middels bezorging, net zoals vele lotgenoten ook doen."

Gelukkig, zo vonden diverse ondernemers, volgt het besluit na de carnaval. Zo hebben horeca nog een buffer kunnen opbouwen om in ieder geval de komende weken door te komen. De overheid heeft diverse regelingen om bedrijven te ondersteunen die door de coronacrisis in zwaar weer terecht zijn gekomen. Zoals de werktijdverkortingsregeling of de borgstelling voor MKB-kredieten die is versoepeld. Meer informatie hierover is te vinden bij het Coronaloket van de Kamer van Koophandel: www.kvk.nl/coronaloket..




p Alle horecazaken in Nederland zijn op slot, zo ook in Boxtel. Tot 6 april mag geen enkele eet- of drinkgelegenheid meer gasten ontvangen. Uitbaters en restauranteigenaars vonden de snelle sluiting ingrijpend. (Foto: Pål Jansen).


BIG SNACK DE ROTONDE HEKELT ONDUIDELIJKHEID AFHALEN

Verwarring jaagt cafetaria op kosten

Druk was Eleora van Brussel van Big Snack De Rotonde zondag met haar personeel aan het werk. De persconferentie waarin de noodmaatregel voor horeca - die tot 6 april van kracht is - werd aangekondigd, schoot er even bij in. Maar het nieuws bereikte haar even later toch. Balen, maar met name de onduidelijkheid over afhalen en bezorgen jaagde de cafetaria op kosten. ,,Is die service wel mogelijk in onze sector", vroeg Eleora zich af.

Volgens de cafetariaondernemer kon dat wel. ,,Omdat er dan geen eet- of drink functie meer is in de zaak. Dat hebben we de rest van de zondag zo gedaan." Daags erna belde ze met Koninklijke Horeca Nederland. ,,Ik werd geadviseerd om contact op te nemen met de lokale overheid om het na te vragen." Immers, de gemeenten moeten handhaven. ,,Burgemeester Ronald van Meygaarden had net besloten dat we open mochten zijn."

Maar 's middags volgde om twee uur een telefoontje vanuit de gemeente: het Rijk had besloten dat de horeca helemaal dicht moest, ook voor afhalen. ,,Dus we hebben alles dichtgegooid. Dat is in de voedselsector een heel ding omdat we erg op hygiëne moeten letten. We hadden net voor duizend euro aan producten weggedaan en daarvan zoveel mogelijk weggegeven aan de Voedselbank."

Toch volgde diezelfde middag opnieuw een belletje vanuit het gemeentehuis. Minister Bruno Bruins, die eerst aangaf dat afhalen niet was toegestaan, veranderde van gedachten: naast bezorgen, mag er ook worden afgehaald. ,,We mogen dus toch open", aldus de uitbaatster van De Rotonde aan de Bosscheweg.

Maar inmiddels heeft de verwarring zijn sporen achtergelaten. Eleora: ,,Ik heb er alle begrip voor dat wij als ondernemer risico's lopen, maar als dat gebeurt door onkunde is het toch wel erg zuur. In ieder geval: wij zijn nu drie dagen gesloten en we zullen donderdagochtend weer open gaan. Mét verse voorraad..."

De onduidelijkheid rondom afhalen en bezorgen, joeg ondernemer Eleora van Brussel van Big Snack De Rotonde onnodig op kosten. (Foto: Bas van den Biggelaar).