In de jaren tachtig werd voor de Oranjefeesten ook jaarlijkse een feesttent opgetrokken op de Boxtelse Markt. Deze archieffoto dateert uit 1986 en toont de aubade van Boxtel's Harmonie aan de gedecoreerden. (Foto: Piet van Oers).
In de jaren tachtig werd voor de Oranjefeesten ook jaarlijkse een feesttent opgetrokken op de Boxtelse Markt. Deze archieffoto dateert uit 1986 en toont de aubade van Boxtel's Harmonie aan de gedecoreerden. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

HORECA-ONDERNEMERS SLAAN HANDEN INEEN MET GEMEENTE EN BOXTEL VOORUIT VOOR VIERDAAGS PROGRAMMA

Feesttent moet impuls geven aan Oranje Festival

HENK VAN WEERT

Voor het eerst sinds decennia staat zowel op als in aanloop naar Koningsdag weer een enorme feesttent op de Markt. Boxtels Oranje Festival, dat drie jaar geleden een succesvol debuut beleefde, hoopt daarmee een nog grotere doelgroep te bereiken. Althans... mits het coronavirus geen roet in het eten gooit. 6 april wordt besloten of en zo ja hoe het evenement doorgang kan vinden.

Nadat het weer de afgelopen jaren niet overhield tijdens de oranjefestiviteiten hebben de horecaondernemers samen met de gemeente en Boxtel Vooruit gekozen voor een volledig overdekt feestprogramma. Vrijdagochtend lichtten voorzitter Wim Ketelaars en werkgroepcoördinator Ludy Meister van Boxtel Vooruit exclusief voor Brabants Centrum de invulling van het vierdaags volksfeest toe.

De avond ervoor waren strenge noodmaatregelen afgekondigd om de uitbreiding van het coronavirus in te dammen. Zondagavond volgde een nóg ingrijpender crisispakket waarbij ook de horeca drie weken de deuren moest sluiten. En juist horeca-ondernemers hebben hun schouders gezet onder de nieuwe opzet van de oranjefestiviteiten.

ZWARE IMPACT

De noodgedwongen sluiting door de coronacrisis heeft zonder twijfel zware impact op onder meer de uitbaters van lokale kroegen en eetgelegenheden. Om het feest tot een succes te maken, hebben tien van hen zich voor minimaal drie jaar financieel verbonden aan het evenement rond Koningsdag. Of de actuele ontwikkelingen de afspraken doorkruisen, is op dit moment nog moeilijk in te schatten.

Los daarvan is onduidelijk of de feestelijkheden überhaupt doorgang kunnen vinden. Dinsdagmiddag hebben Boxtel Vooruit en de horeca overleg gehad met burgemeester Ronald van Meygaarden. Daar is afgesproken maandag 6 april opnieuw bijeen te komen en dan een besluit te nemen.

HORECA IS ENTHOUSIAST

Er vooralsnog van uitgaande dat de geplande opzet door kan gaan, vertelden Ketelaars en Meister dat zij aangenaam verrast zijn door de enthousiaste houding van de horecabedrijven op en rond de Markt.

,,In oktober lieten we weten dat de opzet van de afgelopen drie jaar voor ons als Boxtel Vooruit niet langer haalbaar was. We werden te veel een festivalorganisatie en dat is onze stichting nu eenmaal niet", benadrukt voorzitter Ketelaars. In een tweede overleg kort daarna stond een aantal horecamensen resoluut op om de schouders onder het evenement te zetten.

Om de plaatselijke oranjefeesten nieuw leven in te blazen en naar een hoger plan te willen, werd in 2017 de eerste editie van het Boxtels Oranje Festival gehouden. Via zanger/entertainer Jordy van den Boer werden populaire artiesten als de Tilburgse BN'er Roy Donders, Zanger Kafke, DJ Paul Elstak en bands als Tilt en Stoot! naar Boxtel gehaald en dat trok veel publiek.

Omdat de temperaturen met name 's avonds fors afkoelden, bereikte de sfeer niet helemaal de climax die de organisatoren voor ogen hadden. In plaats van een overkapping met open zijkanten, is daarom dit jaar gekozen voor volledige feesttent van twintig bij zeventig meter.

ENTREE BETALEN

,,Het is duidelijk dat je een echte publiekstrekker moet hebben om zo'n feest te laten slagen. Maar zoiets gratis aanbieden, zoals tot op heden, is niet haalbaar. In eerste instantie is gekeken om de Markt af te sluiten om vervolgens entree te kunnen heffen", vertelt Meister. Hij vervolgt: ,,Dat bleek praktisch toch wat moeilijk omdat een aantal restaurants - om begrijpelijke redenen overigens - niet aanhaakt bij de organisatie. Uiteindelijk is daarom het idee geboren om een grote feesttent te plaatsen. Ook de gemeente zag dat meteen zitten."

Begin jaren tachtig van de vorige eeuw zorgde het plaatsen van een feesttent ook voor een enorme impuls van de plaatselijke oranjefestiviteiten. Boxtel onderscheidde zich heel lang in de wijde regio met een meerdaagse programma dat veel publiek trok. Door de jaren heen nam de animo echter af en dat was de reden om drie jaar geleden met het Boxtels Oranje Festival voor een andere koers te kiezen. Het succes daarvan vindt zijn weerslag in de verdere ontwikkeling die nu wordt ingezet, aldus de twee bestuursleden van Boxtel Vooruit.

Het festival start vrijdag 24 april met een foute party van radiozender Q-Music; bezoekers betalen dan vijf euro entree en krijgen daarvoor ook twee consumptiemunten. Zaterdag 25 april staat onder meer de coverband MmoozZ op het podium. Zondag 26 april, Koningsnacht, geven artiesten als John West en de Vengaboys acte de présence. De entreeprijs op zaterdag en zondag is tien euro, eveneens met twee consumpties. Voor het muziekprogramma zijn inmiddels al zeshonderd kaartjes verkocht.

Zondag houden de centrumwinkeliers hun traditionele Oranjebraderie en wordt ook de vrijmarkt voor de jeugd gehouden. Dat laatste gebeurt in de Croonpassage. Bij slecht weer kunnen de kinderen hun kleedjes uitspreiden in de feesttent.

KONINGSDAG

Overdag is er in de feesttent alleen maandag 27 april, Koningsdag, een programma. Dan worden daar de gedecoreerden door de gemeente Boxtel ontvangen. De voorgaande jaren gebeurde dat steeds in het gemeentehuis, maar door de groei van het aantal mensen met een koninklijke onderscheiding is de raadzaal te klein. Bijkomend voordeel is dat de lintjesdragers zich niet hoeven te verplaatsen.

,,In de feesttent brengt het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris een vendelgroet en treden ook de reuzen Jas de Keistamper en Hanne mî de Moor aan. De bijeenkomst wordt afgesloten met een Koningsdagconcert door een gelegenheidsorkest dat wordt samengesteld uit leden van beide Boxtelse harmonieën en de fanfare uit Lennisheuvel. Vorig jaar gebeurde dat voor het eerst dat bleek een prima alternatief voor de traditionele aubade die voorheen plaatsvond", aldus Meister.

De feesttent is ook de plek waar maandagmiddag een kinderprogramma van stapel loopt. Daar keren na enkele jaren afwezigheid de Boxtelse koning en koningin terug. One Two Trio sluit de feestvierdaagse af met zijn familieshow.

Boxtels Oranje Festival in 2018: Dansado & The Feestneger vermaakt de vele honderden jongeren die op de Markt zijn samengestroomd. (Foto: Peter de Koning).