Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

VIJF BRUINE RATTEN IN PARK MOLENWIJK

'Als je vogels gaat voeren, voer je vaak ook ratten'


Jan Hermens

Boxtelaar Sjir Renkens knipperde verbaasd met zijn ogen. Hij liep onlangs tegen het eind van de middag vanaf de Gildenhof wandelpark Molenwijk in en zag op een veldje van pakweg tien bij twintig meter, gelijktijdig vijf bruine ratten. Hij vraagt zich af of de dieren bestreden worden en door wie, en of er sprake is van een plaag.

Renkens: ,,Ik heb mijn waarneming doorgegeven aan de gemeente, die mij naar het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen verwees. Daar heb ik eveneens gemeld dat ik vijf bruine ratten gezien heb."

Een woordvoerder van het KAD geeft aan geen signalen van een rattenplaag in Boxtel te hebben opgevangen. ,,Het aantal meldingen is tot dusverre minder hoog dan vorig jaar. Er worden wel bruine ratten gesignaleerd in het dorp, maar dat is niet uitzonderlijk. Waar mensen wonen, zijn ook ratten. Wij geven elk kwartaal aan de gemeenten door hoeveel waarnemingen wij doorgekregen hebben."

VOEDSEL WEGGOOIEN

De deskundige benadrukt dat mensen veel kunnen doen om te voorkomen dat het nogal vruchtbare zoogdier te zeer parken en tuinen opzoekt of huizen binnendringt. ,,Wie vogels voert, geeft vaak onbewust ook ratten te eten. Verder is het belangrijk afvalzakken goed af te sluiten en niet te lang buiten te laten staan." De KAD-woordvoerder vermoedt zelfs een verband tussen economische conjunctuur en het aantal ratten. ,,Als het ons economisch voor de wind gaat, gooien we meer eten weg. En vergeet de jeugd niet, die soms liever een snack in de schoolkantine koopt, dan de bruine boterham van thuis te nuttigen." Brood dat in de berm belandt, is een feestmaal voor de plaagdieren. Het beperken van schuilmogelijkheden kan eveneens voorkomen dat ratten zich ergens vestigen. En wie kieren en gaatjes in zijn woning goed dicht, belemmert ratten en muizen de toegang.

,,Er zijn vorig jaar van specifiek de bruine rat 31 meldingen in Boxtel geweest", meldt een woordvoerder van de gemeente Boxtel. ,,Daarnaast zijn er 33 meldingen binnengekomen van mensen die niet helemaal zeker wisten of ze een bruine rat of andere soort hebben waargenomen. We krijgen per kwartaal de cijfers door, voor dit jaar hebben we dus nog geen rapportage binnen, die verwachten we half april."

De gemeente leidt, zoals Renkens al vertelde, mensen die aangeven dat ze een bruine rat gezien hebben, door naar het KAD. ,,Daar krijgen zij informatie en advies. De eigenaar van de woning of het perceel is op eigen grond verantwoordelijk voor het voorkomen dat zich er plaagdieren vestigen en, als ze er toch zijn, voor de bestrijding ervan. Als het KAD merkt dat de plaagdieren op openbaar terrein zitten, waarschuwt het de gemeente. Een medewerker gaat dan ter plaatse kijken wat er aan de hand is."

BESTRIJDING

Ook als er veel meldingen vanuit één buurt of gebied komen, wordt dat gemeld aan de gemeente. Als die een telefoontje krijgt vanuit het KAD gaat een gemeentelijke bestrijder checken wat er aan de hand is. Gaat het om particulier terrein, dan geeft hij advies over wat de bewoners kunnen doen ter bestrijding van de plaagdieren. Speelt de melding op openbaar terrein dan zal de gemeente indien nodig een bestrijding laten uitvoeren. Dat doet ze zelf, of, als de gemeentelijke bestrijder niet beschikbaar is, schakelt ze ook wel eens een extern bedrijf in.

In Nederland komt zowel de bruine als de zwarte rat voor. De zwarte is vooral op zolders, in graanschuren en dergelijke te vinden. De bruine is algemener en begeeft zich in riolen, maar ook buiten in de buurt van water, in parken en tuinen of in huizen. Landelijk gezien neemt het aantal bruine ratten toe. Het dier kan ziekten overbrengen, vervuilt veevoer met uitwerpselen en urine en knaagt kabels in stallen door, waardoor er risico op brand ontstaat. Het KAD geeft aan dat een ouderwetse klapval goed werkt.


VVE WIL IEDEREEN OP EEN LIJN KRIJGEN

Nieuwe plannen voor Oosterhof bijna klaar

RENS VAN DEN ELSEN

Ondernemers, omwonenden en klanten wachten al een tijdje op de zoveelste versie van nieuwe plannen voor de renovatie van winkelcentrum Oosterhof. De vereniging van eigenaren (vve) geeft aan dat het wachten bijna voorbij is, maar dat eerst alle partijen op een lijn moeten komen. ,,Daar gaan we de komende weken aan werken, we hopen dat er over twee maanden iets ligt waar iedereen tevreden mee is."

Alle betrokken partijen rond het Boxtelse winkelcentrum snakken al jaren naar duidelijkheid over de toekomst. Maar bij alle plannen die de afgelopen jaren op tafel kwamen, was er altijd wel iets mis in de ogen van ofwel ondernemers, danwel omwonenden. Adviseur Harry Kroot van de vve snapt dat wel, maar ziet ook dat alles relatief in een sneltreinvaart gerealiseerd moet worden. ,,We gooien alle elementen nu in een snelkookpan, zodat daar iets uit komt dat ieders goedkeuring kan wegdragen", geeft hij desgevraagd aan.

Nadat vorig jaar november ontwikkelaar Hurks uit het project stapte, is er nog geen nieuwe partij gevonden die de plannen uit gaat voeren. ,,Dat hebben we nog niet gedaan omdat het zonde zou zijn als er toch weer iets spaak zou lopen", houdt Kroot een slag om de arm. Maar hij voorziet wel dat áls iedereen achter de ideeën staat, het dan ook snel kan gaan. ,,We spreken de komende weken met de betrokkenen alles door en nemen dan een beslissing, doen we het wel of niet."

VERKIEZINGEN

Verantwoordelijk wethouder Eric van den Broek gaf begin november nog aan dat het definitieve plan omtrent het winkelcentrum nog voor de verkiezingen eind dit jaar rond zou zijn. Als de vve haar ambitie waar kan maken, is die kans nog steeds aanwezig.

Vorig jaar liepen de onderhandelingen voor de renovatie van Oosterhof stuk op het aantal vierkante meter winkeloppervlak dat supermarkt Jumbo in de nieuwe situatie zou krijgen. Met een stijging van veertig vierkante meter zou de grootgrutter uit Veghel bijna 80 procent groter worden, veel meer dan de 15 procent die in 2015 in de detailhandelsvisie is afgesproken. Daarop volgden verschillende onderzoeken, uitgevoerd in opdracht van de andere supermarktondernemers in Boxtel en Liempde en de gemeente. Het resulteerde in een brei aan cijfers en de meespelende belangen van alle partijen. Volgens het ene onderzoek zouden kleine spelers omvallen bij een grotere Jumbo, volgens het andere zou dat juist geen problemen opleveren.

Daarnaast protesteerden omwonenden tegen de groei van Oosterhof. Zij vrezen meer overlast van verkeer en minder parkeerplekken. Uiteindelijk trok Hurks zich terug omdat de projectontwikkelaar de plannen niet meer haalbaar achtte. Toch heeft de vve volgens adviseur Kroot over de huidige ontwikkeling wel goede hoop: ,,Dit keer gaat het lukken."


q Het dossier Renovatie Oosterhof telt inmiddels al vele pagina's. Steeds steekt een van de betrokken partijen een stok tussen de spaken. (Foto: Bas van den Biggelaar, 2019).