Aimee van der Pluijm, zondagmiddag in een van de uitgestorven straten van Madrid. (Foto: eigen collectie).
Aimee van der Pluijm, zondagmiddag in een van de uitgestorven straten van Madrid. (Foto: eigen collectie). Foto: eigen collectie

BOXTELSE AIMEE WERKLOOS DOOR CORONA

Gedwongen 'vakantie' voor fietsgids in Madrid

HENK VAN WEERT

Aimee van der Pluijm uit Boxtel startte vorig jaar in Spanje als zzp'er een bedrijf dat fietstours verzorgt in Madrid: Bisitours. Het bleek een goed concept dat steeds beter begon te lopen. Maar net als veel andere bedrijven, ligt ook haar onderneming door het coronavirus voorlopig compleet stil.

De Spaanse premier Sanchez heeft de noodtoestand afgekondigd in Spanje. Alle bars, restaurants, musea en universiteiten zijn dicht. Het land ging op slot en inwoners moeten binnen blijven.

GEEN KLANTEN

Spanjaarden mogen alleen nog de deur uit om boodschappen en medicijnen te halen, of om naar het werk te gaan in noodgevallen. Spanje is na Italië nu het land dat het hardst getroffen is in Europa. Dit leidde tot een negatief reisadvies van Nederland richting Spanje met als gevolg: geen klanten voor Bisitours.

Aimee geeft aan dat Madrid momenteel is veranderd in een spookstad. ,,Alles is dicht, er zijn amper mensen op straat.” De overheid schakelt nu drones in die omroepen dat mensen naar huis moeten gaan. Van 's avonds negen tot 's ochtends negen mag niemand naar buiten omdat de straten schoongemaakt worden met chemicaliën.

Social media in Spanje hebben de volgende hashtag geïntroduceerd: #QuédateEnCasa (#BlijfThuis). Aan die oproep komt Aimee tegemoet: een volle agenda veranderde binnen een week in een lange 'vakantie'. De Boxtelse geeft aan dat dit voor haar en veel andere kleine ondernemers een groot probleem is: ,,De hoogseizoenen in Madrid zijn de lente en de herfst. Dit zijn ook de momenten dat ik een buffer opbouw voor de zomer en winter. Wat een drukke periode zou moeten zijn, is nu een oase van rust. Ook nieuwe boekingen komen amper binnen."

GOEDE MOED

Toch houdt Aimee goede moed: ,,In China zijn er al amper nieuwe gevallen. Als we ons goed aan de opgestelde regels houden, wordt dit probleem hopelijk gauw opgelost en kunnen we weer aan het werk. En dan wil iedereen er vast wel weer even tussenuit!"

p Aimee van der Pluijm, zondagmiddag in een van de uitgestorven straten van Madrid. (Foto: eigen collectie).


Sportscholen bieden online workouts aan

Ook sportscholen zijn tijdelijk gesloten vanwege de coronamaatregelen, maar de Boxtelse instituten Tiga, Daniel's Gym en 040FIT maken handig gebruik van sociale media om hun leden in beweging te houden.

Ze zorgen voor online oefeningen en geven tips en trainingsschema's door via mobiele applicaties.

Sporten in een compleet geoutilleerde gym is praktischer, maar bewegen kan ook thuis. Aan de hand van instructievideo's, opgenomen door trainers, kunnen leden allerlei oefeningen in hun eigen woning uitvoeren en zo in conditie blijven tot de sportscholen weer open mogen.


RIMAS officieel partner van Bosch Rexroth

RIMAS Technology Group mag zich sinds 11 maart als eerste officieel gecertificeerd partner noemen van het Boxtelse bedrijf Bosch Rexroth.

De onderneming bouwt onder andere productielijnen, transportsystemen en ergonomische werktafels en maakt daarbij gebruik van het volledige Rexroth assortiment: aluminium profielen, verbindingselementen en onderdelen voor productie– en transportsystemen. RIMAS adviseert de klant en levert een groot gedeelte uit voorraad.
Met deze intensieve samenwerking zet Rexroth een eerste stap naar een sterk partnernetwerk.


Paasloop afgelast

Vanwege het coronavirus heeft atletiekvereniging Marvel haar Paasloop afgelast. Die stond gepland op tweede paasdag, 13 april. De vereniging vermoedt dat alle huidige maatregelen dan nog niet ingetrokken zijn. Bovendien zijn de voorbereidingen nu lastig te realiseren. Het is de eerste keer dat de Paasloop niet doorgaat.