Op zaterdagochtend waren de schappen van supermarkt Plus Van der Horst in Boxtel rijkelijk gevuld. (Foto: Henk van Weert).
Op zaterdagochtend waren de schappen van supermarkt Plus Van der Horst in Boxtel rijkelijk gevuld. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

FAMILIE VAN CLAZIEN TERAA (90) KAN NIET OP BEZOEK BIJ OMA

Verjaardag vieren aan poort Simeonshof

HENK VAN WEERT


De familie van Clazien Teraa-Van der Heijden moest zondagochtend buiten de poort van wijkhuis Simeonshof in Boxtel hun moeder en oma feliciteren met haar negentigste verjaardag. Om het gevaar van coronabesmetting in te dammen, had Zorggroep Elde Maasduinen de avond ervoor afgekondigd dat diverse verzorgingshuizen niet toegankelijk waren voor bezoekers.

,,Heel erg verdrietig voor ma en haar vijf kinderen met aanhang, kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Het zou een verrassingsdag worden voor oma Sien die we zouden vieren in restaurant Cis aan de Eindhovenseweg", meldt dochter Marianne Vogels.

Het feest moest worden afgeblazen vanwege besmettingsgevaar. ,,En nu mogen we ma ook niet meer feliciteren in het zorgcentrum; het huis is gesloten voor bezoekers. Alleen personeel van Simeonshof mag binnen...", treurde Vogels zondag.

KERS OP DE TAART

Maar de familie zat niet bij de pakken neer en besloot in allerijl een spandoek te maken dat ze aan de poort aan de achterkant van het verzorgingshuis bevestigden. ,,Zodat oma Sien vanuit haar appartement de gelukswens kon zien. Een fantastisch idee en zo is er voor ma toch nog een verrassing. Niettemin hadden we het liever anders gezien...", aldus Vogels.

,,Dat een verzorgster ons ma in een rolstoel heel even naar de poort reed, was voor ons als familie een kers op de taart. Geen hand of kus voor haar negentigste verjaardag, maar we hebben haar wel even gezien."

Een dag eerder, zaterdag dus, mocht nog één persoon per dag op bezoek en die had voor een traktatie gezorgd en in de koelkast van oma Sien gezet. En zo at de jarige met enkele verzorgenden toch nog taart. ,,En zo vierde ma toch nog een beetje feest. Maar wel zonder haar kinderen. Op dat ene korte momentje na. Heel bizar..."


PLUS: 'EERSTE LEVENSBEHOEFTEN BLIJVEN ALTIJD TE KOOP'

Alle hens aan dek in supermarkten

HENK VAN WEERT

Nadat de regering donderdagavond noodmaatregelen nam om het coronavirus in bedwang te krijgen, was het ook in de Boxtelse supermarkten alle hens aan dek om de voorraden zo goed mogelijk op peil te houden. ,,Het is niet helemaal te voorkomen dat klanten hier en daar misgrijpen, maar we doen ons uiterste best om de schappen gevuld te houden", aldus Ronald van der Horst van de Plus aan de Van Beekstraat.

Van der Horst had zaterdag naast de weekendhulpen ook zijn vaste medewerkers, die normaal op die dag thuis zijn, ingeschakeld. De winkelier in de wijk Selissenwal vertelde dat hij omzetten draaide die zo'n 40 procent hoger lagen dan tijdens de kerstdrukte in december. Door het coronavirus sloegen klanten beduidend meer in dan op een normale zaterdag, zag hij.

Net als premier Mark Rutte vrijdagavond, zei ook de Boxtelse ondernemer dat hamsteren echter onnodig is. ,,Je ziet mensen in paniek raken, maar dat hoeft niet. Supermarkten gaan nooit dicht. De eerste levensbehoeften voor mensen blijven altijd te koop."

TOEVOER ORGANISEREN

De leiding van Plus besloot sommige artikelen om beurten uit te leveren aan de lokale supers. Dat gebeurde volgens Van der Horst om - ondanks de enorme vraag - de toevoer toch zo optimaal mogelijk te houden: ,,Zo komen in de loop van vandaag geen nieuwe voorraden vlees en kaas binnen, maar morgen weer wel", vertelde hij zaterdagochtend.

Een rondgang door de Plus leerde dat op dat moment de schappen rijkelijk gevuld waren; medewerkers zorgden dat artikelen die snel op raakten weer werden aangevuld. Wel werkten de website en app van de supermarkt langzamer door intensief gebruik en was de thuisbezorgplanning eerder vol. Boodschappen werden bij klanten aan de voordeur afgezet om contacten en daarmee verspreiding van het virus te beperken.

Hennie Smit woont in de buurt en hoorde in de media over het feit dat overal in het land mensen grote voorraden inslaan. Ondanks dat hij bezorgd is over hoe het coronavirus om zich heen grijpt, overweegt hij zelf niet om te hamsteren. ,,Ik snap het wel, maar doe er niet aan mee. Ik haal elke dag wat boodschapjes. Er is voorraad voldoende als ik zo om me heen kijk."

De zestigjarige Boxtelaar werkt bij tijdschriftendistributeur Audax in Gilze. ,,Nee, thuiswerken is voor mij niet mogelijk. We staan met veertig, vijftig mensen op de werkvloer en in de kantine tref je elkaar ook. Wel probeert iedereen zich aan de voorschriften te houden. Zelf was ik ook vaker mijn handen en nies in mijn elleboog. Ik ken niemand die de griep heeft, maar je weet nooit."

Dat de regering oproept om sociale contacten tot het minimum te beperken, vindt Smit een goede zaak. ,,Op zich raakt het me niet zo. Ik had geen afspraken gepland. Wel ga ik normaliter tweemaal in de week jeu-de-boulen, maar onze club (JBV De Walnoot - red.) heeft de accommodatie gesloten. Heel verstandig."

GEEN PAINTBALL...

Een eindje verderop rijdt Dennis Melis met zijn winkelkarretje rond. ,,Ik greep alleen mis op gehakt, verder is volgens mij van alles voldoende op voorraad."

Echt zorgen over de wereldwijde griep maakt hij zich niet. ,,Ik ben ambtenaar bij de gemeente 's-Hertogenbosch en daar zijn voor zover ik weet nog geen mensen besmet. Mijn directe collega en ik werken om beurten thuis en op kantoor. Dat gaat prima."

Ook Melis heeft er begrip voor dat tot 1 april alle activiteiten zijn afgelast. ,,Het is alleen wel saai. We zouden halfvasten vieren met de carnavalsclub, maar dat gaat niet door. Ook het voetbal en de muziekles van de kinderen liggen stil. En vanavond zouden we met een groep gaan paintballen, maar ook daar is een streep door getrokken."

Lachend: ,,Ik hoop niet dat dit tot de zomer gaat duren..."

Omdat de familie niet op bezoek mocht bij Clazien Teraa, aten verzorgenden van Simeonshof een stukje taart met de jarige. (Foto's: eigen collectie).
Afbeelding
Bij Plus was eigenlijk alleen in het schap met toiletpapier te merken dat er een run op artikelen was.