... RIA RUSSCHENBERG ...
... RIA RUSSCHENBERG ... Foto: Jules Hameleers

VRIJDAGSE WARENMARKT MERKT NIET VEEL VAN CORONAVIRUS

Ondanks zorgen toch naar weekmarkt

JULES HAMELEERS

Door markten in Sittard en Rotterdam ging al een streep vanwege het coronavirus, maar in Boxtel is alles nog volop in gang. Er zijn wel enkele plekken leeg, maar hier heeft het virus geen schuld aan. Hoewel marktkooplui en enkele Boxtelaren het woord 'hysterie' laten vallen, zijn er ook mensen die de ernst van de situatie inzien. ,,We moeten te allen tijden voorkomen dat wat in Italië gaande is, ook in Nederland gebeurt", zegt Loes Braam uit Boxtel die in een ziekenhuis werkt.

Het enige dat op de weekmarkt in Boxtel verraadt dat er een coronacrisis gaande is, is het gegons in de looppaden tussen de kramen. Marktkooplui en bezoekers praten erover. 'Staan we hier volgende week nog wel?', is een vraag die regelmatig klinkt.

Er zijn al enkele lege plekken op het marktplein, maar dat heeft niks met corona te maken. Autopech en te harde wind zijn de oorzaak, zo blijkt. Boxtelaren blijven hun eigen ding doen: ,,Gewoon een stuk kaas halen en een borreltje drinken, ik doe niks anders dan normaal", vertelt een man in het voorbijgaan. Ook de kraamhouders gaan nergens naartoe: ,,Zolang we mogen komen, zijn we er", klinkt er meerdere keren.

RAMP

Toch zijn er Boxtelaren die die ernst van de situatie inzien. Eén van hen is Loes Braam, die op de anesthesieafdeling in een ziekenhuis werkt. ,,Ik neem het ontzettend serieus. Als hier gebeurt wat er in Italië aan de hand is, nou maak dan je borst maar nat. Dat zou echt een ramp zijn. Daar moeten ze namelijk nu kiezen of ze mensen ouder dan zeventig wél of niet aan de beademing leggen."

Zij gaat zelf alleen even boodschappen doen en blijft zo veel als kan thuis met haar kinderen. Ook haar vader en moeder bezoeken, doet zij niet: ,,Mijn vader is hart- en longpatiënt en hij zit echt opgesloten thuis." Zondagavond werd bekend dat alle scholen en horecagelegenheden moeten sluiten. Vrijdag voorspelde Braam dit al: ,,Ik moest mijn hoestende dochtertje ophalen, maar het is een kwestie van tijd voor alle scholen dicht gaan."

Een gemeentelijke woordvoerder zegt dat er in Boxtel vooralsnog geen plannen zijn voor afgelasting van de markt. ,,We volgen daarvoor een-op-een het advies op van de Veiligheidsregio Brabant-Noord." Ook bevestigt zij dat er geen afzeggingen waren voor de weekmarkt van vrijdag.

NIET IN TE HALEN

Sommige marktkoopmannen zeggen geen last te hebben van minder omzet, andere merken zeker dat het rustiger is. Hennie Krol, die stoffen verkoopt, krijgt minder mensen bij zijn kraam. ,,Het is echt veel rustiger. En omzet kun je niet inhalen, natuurlijk." Kaasboer Jan Bax merkt daarentegen geen daling in zijn klandizie. Hij verkocht vorige week woensdag en donderdag veel meer dan normaal. ,,Geen idee hoe het komt, maar ik heb er in ieder geval nog niks van gemerkt."

Dat betekent echter niet dat Bax de situatie onderschat: ,,De economische schade die het coronavirus gaat geven is enorm, denk ik. De groenteboeren kunnen hun kroppen sla direct weggooien, omdat er veel minder bestellingen zijn. Iedereen werkt nu thuis, maar bedenk eens wat dat voor bedrijfskantines betekent: die moeten nu allemaal dicht. Dit zijn maar voorbeelden, maar het kan echt hele erge gevolgen hebben."

Ria Russchenberg uit Boxtel gebruikt voornamelijk haar gezond verstand als het om het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus gaat. ,,Ik vermijd grotere evenementen, was mijn handen vaker en vervang de handdoeken regelmatig bij mij thuis." Over ziek worden maakt zij zich niet zo'n zorgen, zij vreest vooral voor kleine bedrijven en andere economische schade: ,,Dit kan net het extra zetje zijn, zodat veel ondernemingen om zullen vallen."

MEDIA

,,Wanneer het op de televisie over het coronavirus gaat, dan zap ik weg", zegt Russchenberg over de uitgebreide verslaggeving in de media. ,,Zoals ze erover berichten voelt het soms als oorlogsdreiging." Boxtelaar Peter Vorstenbosch neemt het woord 'bangmakerij' in de mond: ,,Ik begrijp dat alle maatregelen belangrijk zijn voor mensen die minder gezond zijn, maar ik vind het soms ook wel een beetje overdreven."