BEZUINIGINGEN RAKEN BOXTELAREN

Maatschappelijk werk kan helft aantal cliënten aan

JULES HAMELEERS

Iets meer dan 2,5 voltijdbaan. Dat moet in 2021 voldoende zijn voor welzijnsorganisatie ContourdeTwern voor het gehele maatschappelijk werk in Boxtel. Lange wachtlijsten, een halvering van het aantal zaken dat behandeld kan worden en uiteindelijk méér kosten. Dat zien maatschappelijk werkers Marco van Gulik (ook teamcoördinator) en Lisanne van Mook als toekomstige gevolgen van de gemeentelijke bezuinigingen.

Op alle professionele organisaties wordt 10 procent bezuinigd door de gemeente Boxtel. Hieronder valt ook ContourdeTwern. Op basis van deze korting moet de organisatie 120.000 euro inleveren. Het merendeel van de 'incidentele' subsidies vervalt echter ook: het maatschappelijk werk en Buro Nieuwkomers Boxtel is bijvoorbeeld al 1 fte kwijt. In 2013 investeerde de gemeente 2,11 fte aan mankracht bij ContourdeTwern, maar ook die vervalt in 2021.

ZAKEN HALVEREN

Wat zijn nou de gevolgen voor Boxtelaren die aanspraak willen maken op maatschappelijk werkers? ,,Dat we 'nee' moeten gaan verkopen", vertelt Van Gulik stellig. ,,We behandelen op dit moment zo'n zeshonderd zaken: dit aantal moet minstens gehalveerd worden." Verder zijn de medewerkers alleen nog in de ochtend telefonisch bereikbaar en zijn de spreekuren in Boxtel en Liempde stopgezet.

Dit lijkt een onmogelijke opgave, aangezien een gemeentelijke bezuiniging niet betekent dat de hulpvraag ook minder wordt. Van Gulik: ,,We moeten op zoek gaan naar creatieve oplossingen. Wellicht kunnen we bijvoorbeeld mensen met schulden in groepsverband gaan helpen. Ook digitale hulpverlening is een optie. Maar dat soort dingen ontwikkelen, kost óók tijd en geld. Daarnaast moeten we prioriteiten stellen en mensen die we nu één keer per week zien, wellicht twee- of driewekelijks spreken." Maar dat er wachtlijsten ontstaan is onvermijdbaar, stelt de maatschappelijk werker.

STOELENDANS

De bezuinigingen zijn meer een stoelendans, dan een oplossing. Collectieve initiatieven zoals groepscursussen lijken een mogelijkheid, maar de subsidie voor bijvoorbeeld trainingen voor ouders met een lastige puber vervalt. Daarnaast is een langere tijd tussen afspraken een mogelijkheid, maar ook dat lijkt een verschuiving van de problematiek. Van Gulik: ,,Je hebt geen tijd om iemand elke week te zien, maar je weet ook: als er een gat van drie weken valt, is het hommeles."

Lisanne van Mook is schoolmaatschappelijk werker in Boxtel. Het contract van één van haar collega's is niet verlengd, waardoor tien basisscholen, het Baanderherencollege, het Jacob-Roelandslyceum en creatieve vakschool SintLucas geholpen worden door twee medewerkers. Zij zijn bij al deze onderwijsinstellingen onderdeel van de zogeheten zorgteams. Tijdens deze vergaderingen worden leerlingen die hulp nodig hebben, besproken en doorverwezen naar het maatschappelijk werk. ,,Door de bezuiniging moeten kinderen langer wachten op hulp óf ze krijgen die niet."

Van Mook stelt namelijk dat door de beperkte capaciteit, Boxtelaren sneller worden doorverwezen. Hierdoor komen kinderen sneller bij Jeugdzorg terecht, hoewel ze daar misschien helemaal niet thuishoren, vindt Van Mook. ,,Daarom denk ik persoonlijk dat de kosten alleen maar stijgen door deze bezuinigingen. De tussenstap die het maatschappelijk werk normaal is, vervalt gedeeltelijk. Wethouder Marusjka Lestrade heeft vaker benadrukt dat er niemand tussen wal en schip mag vallen, maar ik houd mijn hart vast." Ook de scholen staan op hun achterste poten, benadrukt Van Gulik. Ook Van Mook bevestigt dit: ,,Ze zijn in gesprek met directie en besturen om te kijken wat zij kunnen doen. Ze proberen ons zo goed mogelijk te helpen."

KWALITEIT

Niet alleen de kwantiteit van het maatschappelijk werk wordt gedwongen te verminderen, maar ook de kwaliteit komt onder druk te staan. Van Mook: ,,Ik vind dat maatschappelijk werk een basisbehoefte is. Op deze manier kunnen wij hier echter niet aan voldoen." Ook van Gulik benadrukt dit: ,,We doen er alles aan om de kwaliteit van de zorg te waarborgen. Sowieso vanuit het hart voor de zaak, maar ook omdat als wij ons werk niet goed doen, mensen sneller terug komen."

ContourdeTwern is nog in gesprek met de gemeente, maar gister werd duidelijk dat er écht geen extra geld beschikbaar komt. Nu zoeken beide organisaties samen naar creatieve oplossingen. Van Gulik: ,,Ze zien de noodzaak wel, maar hebben het geld gewoon niet. Ze moeten prioriteiten stellen en keuzes maken."


Zalige zondag met jazz

Ondanks het coronavirus gaat de zalige zondag in kunstcafé Coupé aan het Stationsplein 4 in Boxtel zondag 15 maart door. Jazz-zanger Max van der Weerden speelt en zingt van 14.30 tot 17.00 uur rustige soul- en jazznummers van onder meer Allen Stone, Marvin Gaye, Aretha Franklin en Stevie Wonder. De entree is gratis.