Coronavirus houdt politici en ambtenaren thuis


RENS VAN DEN ELSEN

Het coronavirus noopt ook de gemeente Boxtel tot het nemen van maatregelen. Op advies van minister-president Mark Rutte werken ambtenaren deze week zoveel mogelijk vanuit huis en alle vergaderingen gaan tot nader order niet door. ,,Het gemeentehuis is vrijwel leeg, maar de balies blijven bemand", geeft een woordvoerder aan.

,,We volgen het advies van het RIVM op, net zoals alle andere gemeenten die binnen de Veiligheidsregio Brabant-Noord (VRBN) vallen. De VRBN heeft namens alle gemeenten contact met de betreffende instanties", aldus de woordvoerder.

Uit voorzorg heeft Boxtel deze week de vergadering van de welstandscommissie en de beeldvormende raadsvergadering afgelast. In dat laatste geval omdat er te veel afmeldingen waren in verband met het coronavirus. Tijdens de informatieve bijeenkomst voor de raadsleden van dinsdagavond stonden twee onderwerpen op de planning: het bouwproject aan de Roderweg en de Hamsestraat in Liempde en de voortgang binnen het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Deze onderwerpen worden op een later tijdstip besproken.

De afgelasting van de openbare vergadering van de welstandscommissie werd woensdagochtend opgelost door een aantal ingediende plannen op afstand te beoordelen. Een onderwerp is doorgeplaatst naar een later tijdstip: het gaat om de bebouwing van de pastorietuin nabij de voormalig Heilig Hartkerk.

Officieel is er nog geen melding gemaakt dat een inwoner van Boxtel besmet is met het coronavirus. De gemeente bracht dinsdag naar buiten dat als dit in de toekomst toch het geval mocht zijn, burgemeester Ronald van Meygaarden hiervan niet meer op de hoogte wordt gesteld door het RIVM. Uit navraag van deze krant bij het Rijksinstituut blijkt dat het op dit moment teveel werk is om bij iedere besmetting ook contact op te nemen met de gemeente. ,,Omdat het virus steeds meer mensen besmet, is dat niet te doen. Daarom geven we het door aan de betreffende gezondheidsdienst (GGD - red.)."

GEMEENTE HAAREN

Boxtel komt qua ziektegevallen dus vooralsnog goed weg. Dat geldt echter niet voor de gemeente Haaren. Daar werden tot gisteren zes besmettingen geconstateerd. Een woordvoerder van de gemeente kan om privacyredenen niet aangeven uit welk dorp de zieken komen.

Met de ambtenaren zelf is volgens haar afgesproken dat zij zoveel mogelijk vanuit huis werken. ,,Voor sommige functies, zoals baliemedewerkers lukt dat niet, zij moeten hier zijn om hun werk uit te voeren. Alle vergaderingen, bijeenkomsten en afspraken gaan niet door. Daarnaast roept de gemeente op om zoveel mogelijk evenementen te annuleren."