Coronavirus speler van MEP 'bijtijds ontdekt'


PåL JANSEN

,,Gelukkig is het coronavirus bijtijds ontdekt", vertelt voorzitter Peter Langenhuijsen van hockeyclub MEP. Donderdag 5 maart kreeg hij van de GGD te horen dat een van 'zijn' leden de besmettelijke ziekteverwekker heeft opgelopen. De hockeyer komt niet uit Boxtel; de woonplaats werd vanwege privacyredenen niet bekendgemaakt.

De zondag ervoor had de speler van MEP nog gehockeyd met zijn team. ,,Al die hockeyers, ook van de tegenstander, zijn geïnformeerd door de GGD. Zij vallen in de laagste risicogroep die kans heeft op besmetting", meldde Langenhuijsen donderdagavond.

Op de wedstrijddag had het MEP-lid nog geen symptomen, maar in de dagen erna kwamen die wel en werd uiteindelijk contact met de GGD opgenomen. Donderdag bleken de resultaten positief. De man na met virus mee uit een risicogebied en maakt het goed, aldus Langenhuijsen.


Richtlijnen om besmetting te voorkomen

Sinds de eerste besmetting met het coronavirus in Nederland zijn er diverse nieuwe gevallen bekendgemaakt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Om de verspreiding tegen te gaan van Covid-19, zoals het virus officieel heet, heeft het RIVM enkele richtlijnen opgesteld.

De belangrijkste regel is ook meteen de meest voor de hand liggende: handen wassen. Daarnaast wordt ook afgeraden om handen te schudden en voor Brabanders geldt dat zij de komende dagen zoveel mogelijk sociaal contact dienen te vermijden.

Mensen met het coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid. De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld twee andere personen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij of zij het virus verspreidt.

Het RIVM raadt af om bij verkoudheidsklachten of verhoging meteen de huisarts te bellen. Pas als de klachten erger worden, dient contact opgenomen te worden.


Muziekhuis gesloten

Deze week zijn alle activiteiten in Muziekhuis Boxtel aan de Passage Riche afgelast vanwege het coronavirus. Repetities van diverse orkesten gingen niet door en ook een ontmoetingsmiddag die seniorenvereniging KBO morgen zou houden is gecanceld. Maandag 16 maart wordt een besluit genomen of de activiteiten van volgende week door kunnen gaan.