AKKOORD REGIONALE ENERGIE STRATEGIE

Boxtel: vier windmolens nodig voor klimaatdoel

HENK VAN WEERT

Wil de gemeente Boxtel kunnen voldoen aan de doelen die in het nationaal Klimaatakkoord zijn gesteld, dan dienen vier tot vijf windmolens gebouwd te worden. Óf er moet 43 hectare aan zonnepanelen gelegd worden; een omvang van zo'n tachtig voetbalvelden. Ook zijn combinaties van beide duurzaamheidsmaatregelen mogelijk. Het is echter niet voldoende voor de eigen lokale duurzaamheidsambitie...

Net als in de overige vijftien gemeenten in Noordoost-Brabant heeft het college van B en W van Boxtel dinsdag ingestemd met het zogeheten concept-bod dat naar Den Haag wordt gestuurd om de in 2019 gestelde klimaatdoelen te bereiken. De Boxtelse wethouder Peter van de Wiel is stuurgroepvoorzitter van de Regionale Energie Strategie (RES) waarin de zestien gemeenten samenwerken met twee waterschappen en de provincie. Hij meldt dat de gesprekken de afgelopen twee jaar 'niet gemakkelijk' en 'gevoelig' verliepen: ,,Maar tegelijk ook positief en constructief. Iedereen snapt de urgentie van de maatregelen."

ELKE GEMEENTE DOET IETS

Het aandeel dat iedere partner vervolgens moet leveren, leverde voer voor discussie op. Om een zo breed mogelijk draagvlak te creëren, is afgesproken dat in ieder geval élke RES-deelnemer bijdraagt. Er wordt niet gekozen voor de realisatie van één en of enkele windmolenparken c.q. zonnevelden; iedere gemeente zal 'iets' moeten doen.

In het concept-bod voor de RES dat naar het kabinet wordt gestuurd, staat dat voor de hele regio in totaal 126 windmolens óf 1.815 hectare aan zonnepanelen nodig zijn om in 2030 een energiebesparing van 10 procent te realiseren. Want dat is de bijdrage die Noordoost-Brabant moet leveren om over tien jaar landelijk een CO2-reductie van 49 procent ten opzichte van 1990 te bereiken. De Boxtelse wensen reiken echter verder; de gemeenteraad koos ervoor om over tien jaar volledig energieneutraal te zijn. In januari was tijdens een beeldvormende raadsvergadering al te beluisteren dat dit doel wellicht 'te duur' en 'zeer ambitieus' is.

Om de regionale besparing te realiseren, dient 1,5 terrawattuur (TWh) duurzame energie te worden opgewekt. Voor 0,4 TWh liggen regionaal al plannen op tafel. Daarnaast kan 0,4 TWh worden gerealiseerd door 40 procent van de daken van bedrijven vol te leggen met zonnecellen. Blijft over dat 0,7 TWh (gelijk aan 58 windmolens of 870 hectare zonnepanelen) extra duurzame energie nodig is.

Daarnaast dient vóór 2030 ook nog 30 petajoule hernieuwbare warmte opgewekt te worden. Dat kan in Boxtel onder meer door restwarmte van bijvoorbeeld het datacenter van de Rabobank of van varkensslachterij Vion te benutten.

ZOEKGEBIEDEN

Het concept-bod van de RES dient uiterlijk 1 juni te zijn ingediend en wordt vervolgens samen met die van de andere 29 landelijke regio's door het Rijk beoordeeld op haalbaarheid. Vervolgens is er een jaar tijd om zoekgebieden te vinden waar windmolens of zonnevelden een plekje zouden kunnen krijgen. ,,Een Boxtelse visie over deze zoekgebieden willen we nog voor aanstaande zomervakantie vaststellen in de gemeenteraad. Als dat is gebeurd, gaan we intensief met inwoners in overleg", zegt Van de Wiel. Hij beseft dat het moeilijk wordt om burgers te overtuigen van een turbine in hun buurt.