Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Van 'vroem' naar 100 op de snelweg...

Het zal voor automobilisten wennen zijn. Vanaf vandaag gaat overdag de snelheidslimiet omlaag van 130 naar 100 kilometer per uur; óók op de rijksweg A2 ter hoogte van Boxtel. 'Vroempartij' VVD moest toegeven aan de wens van de overige coalitiepartijen in het kabinet die met de maatregel stikstofuitstoot terug willen dringen.

De nieuwe snelheidslimiet op een traject geldt direct nadat de verkeersborden zichtbaar zijn. De exemplaren in de berm van A2 in Boxtel waren gisteren nog afgeschermd met plastic. Zodra dit eraf wordt gehaald, is de nieuwe maximumsnelheid van kracht. Volgens de planning van Rijkswaterstaat zijn maandag 16 maart vanaf 06.00 uur in heel Nederland alle nieuwe borden geplaatst.

Overal mogen automobilisten tussen 06.00 en 19.00 uur maximaal 100 km/u rijden door de nieuwe maatregel. Er zijn echter ook wegen waar een aangepaste snelheidslimiet van 80 km/u geldt. Ook op spitsstroken kunnen toegestane snelheden afwijken. Bestuurders wordt vooral aangeraden om de borden op te volgen en de komende dagen niet uit te gaan van navigatie-apps. NOS publiceerde gisteren een artikel over deze apps waaruit bleek dat het sowieso een weekend duurt voordat updates zijn doorgevoerd. Veel borden hebben een tijdsvenster met lagere limiet.


p Op de rijksweg A2 ter hoogte van Boxtel mocht 130 worden gereden. Maar overdag is voortaan 100 de limiet. (Foto: Albert Stolwijk).