Afbeelding
Foto: Eigen collectie

BOXTELS NUMMER CORONA GAAT VIRAAL

'Een beetje humor brengt juist verlichting'


PÅL JANSEN

Juist gevoelige zaken zijn voer voor humor. Die relativeert, brengt een lach op het gezicht en daarmee verlichting in lastige tijden. Vanuit deze gedachte heeft Roel Jongenelen het dan tóch gedaan: het lied Corona uitbrengen, een parodie op Ramona van de Blue Diamonds. En het is een hit: de clip is op YouTube in twee dagen tijd zo'n 400.000 keer bekeken, Omroep Brabant, RTL Nieuws en EditieNL besteedden er al aandacht aan. ,,Het loopt letterlijk uit de klauwen", aldus Jongenelen.

De Boxtelse liedjesmaker heeft een hele simpele videoclip gemaakt: in beeld is alleen een handpop te zien, geknutseld van een latex-handschoen met daarop twee pingpongballen geplakt die de ogen vormen. Al niezend en proestend zingt de handpop het liedje. 'Corona, ik wil jou niet meer je maakt mij ziek. Corona met jou in bed is geen romantiek', zingt de handschoen, waar in werkelijkheid de hand van Jongenelen in zit.

Het balletje begon te rollen toen George van der Pluym van de humoristische Facebookpagina RoekOe Brabant (bijna 80.000 volgers) hem benaderde. Jongenelen: ,,Hij zei tegen mij dat er in Duitsland allerlei liedjes verschijnen op dit moment. 'Hartstikke leuk man, jij moet ook zoiets doen', tipte George."

Wie de Boxtelse liedjesmaker kent, weet dat Jongenelen niet vies is van een grapje. Niet alleen in het dagelijks leven, ook in zijn liedjes schuwt hij de humor niet, ook niet als het om actuele en gevoelige onderwerpen gaat. ,,Ik heb over die vraag van George lang nagedacht. Met iedereen in mijn omgeving heb ik het er over gehad, moet ik het doen?"

Uiteindelijk gaf zijn dochter de doorslag. ,,Die zei: je moet het gewoon doen. Het is juist zó leuk, en je brengt ermee mensen aan het lachen, zo gaf ze aan. En zo sta ik er ook in: een beetje humor brengt juist verlichting en relativeert ook."

DE ENKELING

Binnen een paar uurtjes had Jongenelen het nummer uitgewerkt. Nu het viral gaat op Youtube (bijna 400.000 keer bekeken in twee dagen) en talloze keren is gedeeld op Facebook, krijgt de Boxtelaar overwegend positieve reacties. Ook al is het een precair onderwerp waar hij nu de draak mee steekt, of juist doordat... Een enkeling reageert verbolgen. ,,En dan toch, krijg je zoveel leuke reacties, en die ene opmerking... Het is dan toch een enkeling, waarom zou ik me er druk om moeten maken", relativeert hij voor zichzelf.

Het nummer is ook op het randje, weet Jongenelen. ,,Maar het is absoluut niet bedoeld voor de sensatie." Een cent zal hij er ook niet aan overhouden, weet de artiest. ,,Met YouTube verdien je er niets aan. En ik ga er ook niet mee op tournee hoor", knipoogt de liedjes- annex grappenmaker.


p Roel Jongenelen tijdens de opname van Corona, een parodie op het liedje Ramona van de Blue Diamonds. De dochter van de Boxtelaar gaf de doorslag om toch over het juist nu precaire onderwerp een humoristisch nummer te maken. (Foto: Berith Moonen).


RIJK GEEFT WELLICHT GELD VOOR GTPB

Nieuwe stappen voor Green Tech Park Brabant

JULES HAMELEERS

De visie voor GreenTech Park Brabant (GTPB) op bedrijventerrein Vorst B kon in 2018 al de goedkeuring wegdragen van het Boxtelse college van B en W. Nu is gestart met de verdere ontwikkeling, meldt het dagelijks bestuur in een brief aan de gemeenteraad. De focus wordt bouwmateriaal, textiel en biomassa. Het veelbesproken biomassaplein is het eerste initiatief dat van de grond komt: het nieuwe ontwerp moet eind deze maand ter inzage liggen.

Een mogelijke financiering voor het project is de zogeheten regiodeal. Deze rijkssubsidie van tien miljoen euro is bedoeld voor leefbaarheidsinitiatieven in Noordoost-Brabant. GTPB is een van de projecten die voor een gedeelte van dit geld in aanmerking komt. Of en hoeveel middelen het groene bedrijventerrein krijgt, wordt duidelijk in september.

KWARTIERMAKERS

Het ontwikkelingstraject, dat nu van start is gegaan, werd vooraf gegaan door een zogeheten 'kwartiermakersfase'. Hierbij legde de gemeente contact met een eerste groep bedrijven en kennisinstellingen, om zo te bepalen waar de focus van GTPB zou liggen. Ook was dit een eerste stap om de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van het park te verleggen. Uiteindelijk wil de gemeente namelijk geen kartrekker meer zijn, maar als ondersteuning van de andere instellingen op het terrein werken, stellen B en W.

Het traject bevindt zich op dit moment in de eerste fase die tot het einde van deze maand duurt: het onderzoek doen naar gebiedsontwikkeling. Dit doet de gemeente in samenwerking met studenten van de Hogeschool Utrecht die de masteropleiding Urban and Area Development volgen. Zij hebben aan de hand van interviews vastgesteld waar de behoeftes liggen en wat de volgende stappen zijn die genomen moeten worden om GTPB verder te brengen. De projectontwikkeling is gepland tot en met oktober.

BIOMASSA

Het vizier voor GTPB wordt gericht op drie thema's, waaronder biomassa. De eerste test van het biomassaplein wordt 0,6 hectare groot; het terrein kan doorgroeien tot maximaal twee hectare. Hier wordt snoeihout opgeslagen, dat gebruikt moet worden voor nieuwe producten. Het afval wordt dus niet verbrand op het terrein, maar de gemeente zoekt naar andere duurzame manieren om het afval te gebruiken. Wel kunnen bedrijven die zich op het GTPB bevinden gebruik maken van het hout. Hiermee wil de gemeente de circulaire economie bevorderen en onnodig vervoer voorkomen.

Eerder werden de plannen voor de duurzame houtopslag nog van tafel geveegd door de Raad van State vanwege de stikstofproblematiek. Daarnaast zijn enkele van de ingediende bezwaren tegen de verleende vergunning gegrond verklaard. Voor de realisatie van het plein werd een omgevingsvergunning aangevraagd volgens de zogeheten 'kruimelgevallenregeling': hiermee wordt de uitvoerige procedure van een bestemmingsplanwijziging omzeild. Deze vlieger gaat voor de aanvraag van het biomassaplein echter niet op, oordeelde de bezwarencommissie.

Een andere focus is bouwmaterialen. Het recyclen van bouwmaterialen en het ontwikkelen van duurzame alternatieven is hierbij het belangrijkst. De omgeving van GTPB is hier erg geschikt voor, stelt de gemeente. Er is namelijk veel 'maakindustrie' dichtbij én ook de aanwezigheid van het snoeihout op het biomassaplein kan hierbij van pas komen.

Het verduurzamen van de textielindustrie vindt nog regelmatig plaats op kleinere schaal. Hergebruik, maar ook de ontwikkeling van duurzame stoffen is een doelstelling. Het derde thema van GTPB is onderdak bieden aan dit soort initiatieven.