VOLGENDE WEEK START VERVANGING DAK

Bouw appartementen in pastorie Liempde begint

Jan Hermens

Vanuit hun interesse voor vastgoed hebben de Boxtelaren Paul van Heeswijk en Martin van den IJssel de monumentale pastorie in Liempde gekocht. Ze realiseren zes appartementen in het hoofdgebouw en twee woningen in het koetshuis. De voorbereidingen zijn begonnen en volgende week start de verbouwing. De eerste klus is het vernieuwen van het dak.

Van den IJssel: ,,We hebben een passie voor renovatie en ontwikkeling en streven ernaar het hoogst haalbare uit elke locatie te halen."

Van Heeswijk vult aan: ,,Op elke verdieping komen twee appartementen, met fraaie elementen en veel licht." De karakteristieke grote ramen op de begane grond en de eerste verdieping blijven behouden. Van Heeswijk: ,,Er komt isolerend glas in vanwege de duurzaamheid en we vernieuwen de kozijnen, maar het aanzien blijft ongewijzigd." Dat moet ook, want de pastorie is een rijksmonument. Wethouder Peter van de Wiel, in de gemeente Boxtel verantwoordelijk voor woningbouw, is verheugd over het project. ,,Ik weet zeker dat er belangstelling is voor deze woningen. En ik heb er alle vertrouwen in dat Paul en Martin met respect voor het monumentale gebouw te werk gaan. Het ligt op een fraaie plek."

,,Het is een pand uit 1864, met karakter en authentieke details", aldus Van Heeswijk. ,,Dat vind je niet overal. Op de zolderverdieping komt een entresol, de kap wordt wit aan de binnenzijde en dakramen zorgen voor daglicht."

OPLEVERING

In september is de oplevering gepland. Van den IJssel: ,,De verkoop start waarschijnlijk tegen het eind van het derde kwartaal." De prijzen beginnen bij 185.000 euro. ,,Bij de twee benedenappartementen hoort een tuin, net als bij de woningen die in het koetshuis verrijzen."

Er loopt nog een bouwproject in Liempde, in de pastorietuin. Dat staat echter geheel los van de pastorie.


Hooilandjes en houtwallen aan Hamsestraat

In het weidegebied tussen de Hamsestraat en de Roderweg in Liempde verrijzen 108 woningen. Voordat het zover is, moet er een gebiedsvisie vastgesteld worden. Het was de bedoeling dinsdag een ontwerp hiervan aan de Boxtelse gemeenteraad te presenteren, maar die bijeenkomst ging niet door vanwege het coronavirus.

De ontwerp-gebiedsvisie is echter terug te vinden op de website van de gemeente. Het streven is in het huidige open agrarisch gebied hooilandjes, sloten, houtwallen, knotwilgen en elzensingels te creƫren. Kleinschalig ingericht en verwijzend naar het landschap van voor 1950. De gemeente wil het bestaande kassenperceel in de toekomst verplaatsen ten behoeve van groen en water.

In het concept zijn paden opgenomen die vanuit Liempde naar De Scheeken leiden. Zo kan het landschap dienen als 'recreatieve achtertuin' van het dorp. Tussen de te realiseren woonhofjes is ruimte voor natuurlijk spelen.

De Groote Waterloop, de zuidgrens van het plangebied, is een ecologische verbindingszone. Hier is ruimte voor natuur. Een watersysteem moet het terrein nat genoeg houden en regenwater uit de nieuwbouw opvangen.