Afbeelding
Foto:

'SENIOREN NEMEN ADVIEZEN RIVM ZEER SERIEUS'

Vrouwendag eerste annulering in Boxtel

MARIËLLE WIJFFELAARS

De afgelasting van de Internationale Vrouwendag-viering op zondag was in Boxtel het eerste zichtbare gevolg van het coronavirus. De organisatie nam liet de festiviteiten in gemeenschapshuis De Walnoot niet doorgaan nadat diverse bestuursleden aangaven thuisbleven vanwege verkoudheidsklachten. Immers, in dat soort gevallen adviseerde het RIVM daags ervoor niet naar buiten te gaan. Een van de organisatoren is tevens voorzitter van de KBO, en zag zich ook gedwongen activiteiten voor senioren te annuleren.

,,Erg jammer”, meldt Betsie van der Sloot namens de organisatie. ,,We hadden een mooi programma met twee lezingen van een Syrische vluchteling en een kindsoldaat: heel indrukwekkend. Ook het Wereldkoor zou optreden, maar diverse leden daarvan gaven ook al aan verkouden te zijn. Dan moet je uiteindelijk dus de beslissing nemen om de viering niet door te laten gaan.”

Het is geen paniekbesluit, maar een realistische, benadrukt Van der Sloot: ,,Het is ook niet fijn om hier te zitten als je verkouden bent en misschien anderen besmet. Je wil niet de bron zijn, ook omdat er nog veel onduidelijk is over het virus.”

Vanuit haar rol als voorzitter van de KBO Boxtel heeft Van der Sloot de afgelopen tijd veel ouderen gesproken. ,,Er is veel angst onder deze doelgroep”, stelt ze. ,,Voor ouderen is het virus extra gevaarlijk dus ze nemen alle richtlijnen heel serieus. En terecht!” Om die reden gaat de algemene jaarvergadering van de KBO Boxtel op 17 maart ook niet door. Tevens wordt een contactbijeenkomst in Selissen afgelast die morgen, vrijdag 13 maart zou plaatsvinden. ,,Het algemeen bestuur van KBO Brabant heeft geadviseerd alle grote bijeenkomsten te annuleren, wij volgen dat advies.”

NUCHTER EN RUSTIG

Ouderenorganisatie KBO-PCOB heeft onder 1.200 leden een onderzoek gehouden over het coronavirus. Hieruit blijkt dat 58 procent niet bang is, vier procent vreest wel om ziek te worden. De reden daarvoor is hun huidige gezondheid waardoor ze in een hogere risicogroep vallen. Een derde is niet bang, maar er ook niet gerust op...

De KBO-PCOB stelt dat Nederlanders van nature een nuchter en rustig volkje zijn waardoor er weinig paniek is. Ook zegt de vereniging dat ouderen aangeven zich bewust te zijn van de risico’s. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 37 procent extra maatregelen neemt om besmetting te voorkomen, het gaat dan vooral om extra handen wassen en het vermijden van drukke plekken. Zeven procent meldt extra levensmiddelen in huis te hebben.

KWETSBARE GROEP

Zorggroep Elde Maasduinen laat weten de aanwijzingen van het RIVM volledig te volgen. ,,Hygiëne is in onze sector sowieso heel belangrijk, maar nu zijn de maatregelen extra onder de aandacht gebracht”, meldt een woordvoerder. De handen goed wassen, papieren zakdoekjes gebruiken en geen handen schudden staan daarin centraal. Voor bezoekers zijn er ook extra regels opgesteld. Hen wordt gevraagd niet op bezoek te komen bij bewoners bij verkoudheid, hoesten of koorts. ,,Ouderen zijn een extra kwetsbare groep dus we gaan hier heel voorzichtig mee om.” Zorggroep Elde heeft geen aanwijzingen dat de bewoners extra angstig zijn. ,,Dat zal per persoon verschillen, dat geldt ook voor andere groepen.”



q Vrouwendag bleek zondag het eerste afgelaste evenement in de gemeente Boxtel vanwege het coronavirus. Vorig jaar was de jaarlijkse bijeenkomst als altijd een feestelijke avond met dames uit allerlei culturen. Nu besloten de organisatoren vanwege besmettingsgevaar de bijeenkomst af te blazen. (Foto: Albert Stolwijk, 2019).


TOT EN MET MAANDAG 16 MAART SOCIALE TERUGHOUDENDHEID

Brabant verbiedt grote evenementen

De drie voorzitters van de Veiligheidsregio's in de provincie Noord-Brabant maakten dinsdag bekend alle evenementen waar meer dan duizend mensen bij aanwezig zijn, te verbieden. De maatregel is genomen in verband met het corona-virus en geldt in eerste instantie tot en met maandag 16 maart.

Het gaat onder meer om betaald voetbalwedstrijden, dance events, concerten en (uitgestelde) carnavalsoptochten. De KNVB gaf gisteren aan ook de amateurvoetbalwedstrijden van alle Brabantse voetbalverenigingen van het komend weekend af te gelasten. Alleen het grote hippische evenement Indoor Brabant gaat vooralsnog door, in aangepaste vorm. De ruiters verschijnen wel in de ring voor hun wedstrijden, maar er is geen publiek bij aanwezig.

GEZOND VERSTAND

De Veiligheidsregio's doen een een dringend beroep op organisatoren van bijeenkomsten zonder evenementenvergunning met meer dan duizend mensen, zoals concerten in poppodia, hun gezond verstand te gebruiken en tijdig in te schatten of een evenement al of niet door moet gaan. Mocht een grote bijeenkomst doorgang te vinden, dan is het zaak sociale terughoudendheid in acht te nemen. Dus extra hygiëne, enige afstand tussen de bezoekers, geen handen schudden, papieren zakdoekjes gebruiken, et cetera.

Voor vragen hierover kunnen organisatoren terecht bij hun eigen gemeente, melden de voorzitters van de Veiligheidsregio's.

In zijn algemeenheid roepen zij op sociale contacten te matigen. Ook bij kleinere evenementen moet dus nadrukkelijk overwogen worden die te verplaatsen of af te gelasten. Tal van organisaties hebben gehoor gegeven aan die oproep, zo blijkt alleen al in de gemeente Boxtel. Vooral ouderen en mensen met gezondheidsproblemen dienen zoveel mogelijk beschermd te worden tegen het corona-virus.

NIET OP SLOT

Brabant gaat niet op slot volgens de verklaring van de Veiligheidsregio's. Musea en cafés blijven bijvoorbeeld open. Wel verzoeken de voorzitters mensen verstandig om te gaan met uitstapjes en niet als ze net uit de kroeg komen, ouderen of zieken te bezoeken.

De overheid in Brabant doet een dringend beroep op het onderwijs en de kinderopvang om kinderen zoveel als mogelijk op te blijven vangen en les te blijven geven. Kinderen die thuis zitten, hebben hun ouders of oppas nodig, waardoor bijvoorbeeld mensen in vitale beroepen niet aan het werk kunnen.


Repaircafé afgelast

Het repaircafé van Transitie Boxtel, dat zaterdag zou plaatsvinden in kringloopwarenhuis Het Goed, gaat niet door. Het is, net als tal van andere bijeenkomsten, afgelast vanwege het coronavirus.