De Leunisdijk lag er vorig jaar volgens bewoners nog net zo beroerd bij als nu. En dat blijft ook deze zomer nog zo, want de werkzaamheden worden over de vakantie heen getild. (Foto: Albert Stolwijk, 2019).
De Leunisdijk lag er vorig jaar volgens bewoners nog net zo beroerd bij als nu. En dat blijft ook deze zomer nog zo, want de werkzaamheden worden over de vakantie heen getild. (Foto: Albert Stolwijk, 2019). Foto: Albert Stolwijk

COLLEGE VRAAGT OM ZEVEN TON EXTRA

Aanpak Leunisdijk valt een stuk duurder uit

RENS VAN DEN ELSEN

De herinrichting van de Leunisdijk in Esch valt een stuk duurder uit dan in eerste instantie werd begroot door de gemeente Haaren. Het college van B en W vraagt nu een extra krediet van bijna 700.000 euro. Begin april moeten de gemeenteraadsleden hier nog een beslissing over nemen, maar ook de buurgemeente Boxtel mag haar zegje doen.

De extra kosten zitten vooral in enkele noodzakelijke aanpassingen in het ontwerp. Zo ligt er een gasleiding erg hoog, moet regenwater van het afvalwaterriool gescheiden worden en zijn de bouwkosten gestegen. Daarnaast is er nog onzekerheid over het aantal terug te plaatsen bomen. Dat komt door de ligging van diverse ondergrondse kabels en leidingen.

De planning van de herinrichting schuift door de kredietaanvraag op. Tijdens de vergadering van 2 april hakt de gemeenteraad een knoop door over het extra benodigde geld. De planning is nu dat de werkzaamheden na de zomervakantie van start gaan. Begin 2021 moet de vernieuwde Leunisdijk gereed zijn. Deze planning is echter nog onder voorbehoud, omdat ook de gemeente Boxtel, waarvan Esch vanaf 2021 deel uitmaakt, nog een ei moet leggen over de kosten.

Daarnaast zijn er ook achter de schermen wat wisselingen geweest. Projectleider Wim Clement heeft namelijk onlangs het stokje overgenomen van zijn collega Marc Bruins Slot, die enkele weken geleden de gemeente Haaren voor Tilburg heeft ingeruild.

PLANNEN

De herinrichting loopt vanaf Leunisdijk 1 tot en met 47B. Het ontwerp is besproken met de klankbordgroep Leunisdijk en Platform Esch' Perspectief en is daarnaast gepresenteerd op een informatieavond. Het plan is nu te bekijken op de website van de gemeente Haaren. In het ontwerp is rekening gehouden met een verbeterde verkeersveiligheid voor fietsers en automobilisten. Daarnaast worden dus extra maatregelen genomen voor goede opvang van regenwater. Er moet ook meer groen komen en de fiets- en voetpaden worden breder gemaakt.

De inwoners van Esch klagen al langere tijd over het slechte wegdek, trillingen in hun huizen en over te hard rijdende auto's. Halverwege april vindt er nog inloopavond plaats voor aanwonenden en belanghebbenden. Daar worden de globale planning, bereikbaarheid en omleidingsroutes besproken.