Afbeelding
Foto: Peter de Koning

CULTUREEL CENTRUM VIERT ZILVEREN JUBILEUM MET ACTIVITEITEN

'Heel Liempde komt in De Serenade'

JULES HAMELEERS

Wat 25 jaar geleden begon als repetitiegebouw van fanfare Concordia, is nu een plek waar menig Liempdenaar vaker binnenloopt. De Serenade viert haar zilveren jubileum en organiseert het hele jaar activiteiten om dit te vieren. Bestuurder van het eerste uur Bert van Ruremonde: ,,Ik ben ervan overtuigd dat, als je vijfhonderd Liempdenaren vraagt, 90 procent wel eens bij De Serenade binnen is geweest."

De voetbalclub heeft velden en een kantine, net als de hockeyvereniging. Waarom heeft de fanfare dan geen eigen gebouw? Dat was de redenering die Concordia meer dan een kwart eeuw geleden aan de toenmalig burgemeester Gerard Daandels van Liempde voorlegde. Het muziekgezelschap gaf een serenade tijdens de afscheidsbijeenkomst in 1992 van de burgervader. Het was een van de laatste beloften die Daandels deed tijdens zijn ambt: Concordia krijgt een eigen repetitiegebouw.

,,We merkten dat het steeds lastiger werd om in commerciële zalen te repeteren", vertelt Van Ruremonde. ,,Wanneer cafés wat meer konden verdienen, dan moesten we vaker een ander onderkomen zoeken. Ook de opslag van instrumenten was een probleem."

ZANDWEG

Dus De Serenade, vernoemd naar de eerder genoemde muzikale ode, kwam er. Maar ideaal was het in eerste instantie niet. ,,De enige plek waar de gemeente grond had, was tegen het sportpark aan. Het terrein lag aan een zandpad, maar het was daar of niet, dus we hebben toen ingestemd", licht Van Ruremonde toe. De culturele accommodatie werd op 21 mei 1995 officieel in gebruik genomen.

Ondertussen is De Serenade veel meer dan alleen een repetitieruimte voor de fanfare. De gelijknamige stichting die het pand beheert heeft meerdere vaste huurders, zoals enkele koren. Verder organiseert het bestuur regelmatig eigen evenementen. De zaal wordt zelfs af en toe gebruikt voor uitvaartbijeenkomsten, ligt mede-bestuurslid Marcel Baijens toe. Van Ruremonde: ,,Maar het ging niet altijd zo soepel: in het begin moest de fanfare soms geld bijleggen."

KLIMAATINSTALLATIE

Sinds kort zit de kers op de taart: de verouderde klimaatinstallatie van het pand is vervangen. Verder zijn er nu ook échte toneelgordijnen en -lichten aanwezig, waardoor voorstellingen in een meer professionele omgeving uitgevoerd kunnen worden. Het volgende project is de aanpak vanhet horecagedeelte, zodat daar in een gezellige sfeer nagepraat kan worden over de voorstellingen. ,,Dat is voor mij wel echt het hoogtepunt. Dat het een volwaardig gebouw is met volwaardige voorzieningen. Wat we nu nog meer doen, voelt als een extraatje. Het mag er nu echt zijn", aldus Baijens.

Van Ruremonde beaamt dit: ,,Als je ons 25 jaar geleden had verteld, dat het nu zo zou zijn, dan hadden we je niet meteen geloofd, denk ik. Al die vrijwilligersuren die erin zijn gegaan, dat is echt fantastisch. En dat we dan mensen een fantastische avond kunnen bezorgen en ze met een lach op het gezicht naar huis gaan, daar doe ik het voor."

Hoewel het bestuur van De Serenade regelmatig zelf activiteiten organiseert, benadrukken de bestuursleden niet de ambitie te hebben om te concurreren met accommodaties als Podium Boxtel. ,,We willen niet overvoeren: twee of drie voorstellingen per jaar is maximaal", vertelt Van Ruremonde. Baijens: ,,Maar we willen wel echt iets terugdoen voor Liempde. Het gebouw is toentertijd namelijk betaald door de gemeenschap."

ACTIVITEITEN

Het bestuur organiseert allerlei activiteiten om het zilveren jubileum te vieren. Het jaar werd afgetrapt met een concert van twee vaste huurders van De Serenade die de handen ineensloegen: de slagwerkgroep van Concordia en popkoor Voices. Zondag 29 maart wordt een activiteit voor de jeugd georganiseerd: van 13.30 tot 17.30 zijn er voor kinderen van zes tot twaalf jaar voorstellingen. Onder andere breakdancer Ranil van Peperstraten van dansschool RawNeal en fanfare Concordia treden op. Ook worden er afwasbare tatoeages gezet en kunnen kinderen hun eigen animatievideo maken.

Daarnaast vindt er op vrijdag 15 mei het Liempdse songfestival plaats. ,,Het begon als een grapje", vertelt Baijens. ,,Maar nu hebben we toch wel een aantal zangers van goede kwaliteit gevonden die willen strijden om de titel."


p De vloer en klimaatinstallatie van De Serenade werd in augustus 2019 vernieuwd: voor bestuurslid Marcel Baijens was dit één van de hoogtepunten. (Foto: Albert Stolwijk).


Kort nieuws

Toneel Koperen Kees

Theatergezelschap Koperen Kees brengt zaterdag 21 (vanaf 20.00 uur) en zondag 22 maart (vanaf 14.00 uur) het toneelstuk Brak in kunstcafé Coupé aan het Stationsplein in Boxtel. Hierin is een hoofdrol weggelegd voor de Essche Corrie Arts. De entree is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Reserveren is wenselijk via de website www.theaterkoperenkees.nl.