De Slag om 't Broekegangske was vorig jaar een ludiek spektakel in de straten van Liempde. Waar Paul Saris en consorten dit jaar mee komen, wordt volgende week donderdag in deze krant bekendgemaakt.
De Slag om 't Broekegangske was vorig jaar een ludiek spektakel in de straten van Liempde. Waar Paul Saris en consorten dit jaar mee komen, wordt volgende week donderdag in deze krant bekendgemaakt. Foto: Peter de Koning

FOODTRUCKS, MAAR OOK SPEKSTRUIF EN SNERT OP BOEREMERT

Oude én nieuwe ambachten in Liempde

JULES HAMELEERS

De nostalgie van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, maar ook een vuurspuwer. Die combinatie zal op de meeste plekken voor opgetrokken wenkbrauwen zorgen, maar in Liempde is het geen probleem. Op tweede paasdag, maandag 13 april, vindt de Boeremèrt plaats in het dorpshart en op evenemententerrein D'n Tip.

Voorzitter Wilbert Swinkels drukt bezoekers op het hart dat de essentie van de Boeremèrt niet verloren gaat, ondanks de jaarlijkse nieuwe initiatieven. ,,We blijven het nostalgische gevoel uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw oproepen met de focus op ouderwetse ambachten. Een gemoedelijke en gezellige sfeer is het allerbelangrijkst."

FOODTRUCKS

Dit gevoel wordt onder andere gecreëerd door demonstraties van oude werkzaamheden en verkoop van ambachtelijke producten. Er rijdt ook een huifkar rond. Natuurlijk worden ook de klassieke Boeremèrt-gerechten aangeboden, geserveerd door mensen in klederdracht: snert, spekstruif en wafels zullen volop aftrek vinden. Daarnaast staan er foodtrucks op evenemententerrein D'n Tip.

STRAATTHEATER

Voorts heeft het organiserend comité straattheater hoog in het vaandel staan. Op verschillende plekken zijn op uiteenlopende momenten voorstellingen te zien. Zo is er in de tuin van bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd een levende poppenkastvoorstelling voor de kleintjes. Verder is er volop live muziek aanwezig, waarop regelmatig volksdansen zullen worden uitgevoerd.

't Broekegangske en de rest van de markt zijn zoals elk jaar het toneel van een ludiek schouwspel. Twee jaar geleden vond er in het steegje tussen café D'n Durpsherberg en het voormalig Chinese restaurant een chaotische wielerwedstrijd plaats, die vooral regelmatig voor een stapel fietsen, banden en 'atleten' zorgde. Vorig jaar bezocht een bonte verzameling soldaten de Boeremèrt. Tijdens de Slag om 't Broekegangske werd gepassioneerd 'oorlog gevoerd' en gemarcheerd door het dorpshart. Wat het thema voor dit jaar is, kan initiatiefnemer Paul Saris nog niet zeggen. ,,Het zijn nog veel en ver uiteenlopende ideeën."

SPEKTAKEL

Waar vorig jaar nog mannen in loeizware pakken in de hitte vochten met echte zwaarden, wordt er ook deze keer voor spektakel gezorgd. Vuurspuwer Pyromancer geeft op meerdere momenten op tweede paasdag voorstellingen. De artiest geeft al meer dan tien jaar shows over de hele wereld. Met een speels karakter en humor zorgt hij voor een warm gevoel, mocht het kwik niet tot zulke extreme hoogten stijgen als vorig jaar.

Waar Pyromancer al een modern tintje aan de Boeremèrt geeft, wordt er bij het pop-up Meccano-museum nog een schepje bovenop gedaan. Hoewel het technische speelgoed van vervlogen tijden is, zal er ook moderne apparatuur aanwezig zijn. Sanders Machinebouw zorgt namelijk voor een robotarm.


p De Slag om 't Broekegangske was vorig jaar een ludiek spektakel in de straten van Liempde. Waar Paul Saris en consorten dit jaar mee komen, wordt volgende week donderdag in deze krant bekendgemaakt. (Foto: Peter de Koning, 2019).


Boerderijkatten

Stichting Zwerfkat Boxtel zoekt plekken in het buitengebied waar wilde, maar gesteriliseerde of gecastreerde en ingeënte katten een huis kunnen vinden. Opvangers moeten bereid zijn het dier een schuilplek en eten te bieden. Geïnteresseerden die ruimte hebben, kunnen mailen naar info@zwerfkatboxtel.nl of bellen naar telefoonnummer 06-50 86 90 67.