De leden van de Boxtelse band Mr. Joe Abe zijn trots op hun nieuwe album vol experimentele rocknummers, dat op vinyl verschijnt. De presentatie is zondag 17 mei in 's-Hertogenbosch. (Foto: eigen collectie).
De leden van de Boxtelse band Mr. Joe Abe zijn trots op hun nieuwe album vol experimentele rocknummers, dat op vinyl verschijnt. De presentatie is zondag 17 mei in 's-Hertogenbosch. (Foto: eigen collectie). Foto: Mr Joe Abe

BOXTELSE BAND MR. JOE ABE LANCEERT ALBUM OP WIT VINYL

Elpee vol liedjes die gehoord mogen worden

Linda van de Wiel

Wie tijdens of na de presentatie van ‘Device 130,4322’ de plaat van de Boxtelse band Mr. Joe Abe aanschaft, krijgt meer dan een album vol muziek. De elpee van wit vinyl zit in een hoes die tevens dienst doet als gevouwen origami-kunstwerk. Bassist Bas van den Biggelaar: ,,En muziekliefhebbers die ons album kopen tijdens de presentatie in Brouwpodium Bossche Brouwers aan de Vaart krijgen er een speciaal voor ons gebrouwen flesje bier bij. Infused met Japanse whiskey…”

Elke repetitie start met een jam door bandleden Van den Biggelaar, gitarist Merlijn van Minderhout, drummer Jeroen Pijnenburg én zanger en gitarist Roy Maurix. ,,We nemen alles op, de hele repetitie. Riffs en andere ideeën die interessant zijn, werken we verder uit”, vertelt Maurix. ,,Als een optreden nadert, worden we concreet en maken we nummers. Of we ook covers spelen? Nee, alleen eigen werk.” Pijnenburg vult aan: ,,Het schrijven van nummers is een lang en creatief proces. Uiteindelijk valt alles samen. Met het uitbrengen van dit album willen we wat achterlaten. En natuurlijk is het mooi om richting een doel te werken.” Van Minderhout: ,,Daarbij geven we álles een kans. We stellen onszelf in dienst van de muziek. We gooien nooit iets weg, maar gebruiken niet alles.”

DESTILLAAT

Het resultaat van het creatief proces is ‘Device 130,4322’, een album met acht experimentele rocknummers dat volgens de muzikanten zelf een destillaat van de afgelopen vijf jaar vormt. Een bijzondere plaat van een bijzondere band: ,,Mr. Joe Abe is een fictieve Japanse wetenschapper die op jonge leeftijd naar Amerika emigreerde. Hij deed allerlei vage experimenten. In de plaat komt zijn aanwezigheid sterk naar voren”, stelt Van den Biggelaar. ,,Een aantal nummers loopt in elkaar over door audio-logs en dankzij de hulp van muzikale vrienden is de elpee echt af.”

De naam van de plaat is niet lukraak


gekozen. Van Minderhout: ,,’Device 130,4322’ staat voor het gemiddeld aantal beats per minuut van alle nummers op het album.” Hij vervolgt: ,,In de muziek zoeken we onze eigen weg. We halen inspiratie uit allerlei gebeurtenissen uit ons dagelijks leven en elke donderdagavond produceren we. Dit heeft geresulteerd in dit album. En we zijn supertrots op onze plaat. We maken echt gave nummers, de


elpee staat vol liedjes die gehoord mogen worden.”

Maurix, lachend: ,,We vinden het wel heel fijn dat niemand ons vertelt wat we moeten doen. En dat is maar goed ook, want we zijn alle vier stronteigenwijs.”

De elpeepresentatie van Mr. Joe Abe is zondag 17 mei in Brouwpodium Bossche Brouwers aan de Vaart aan de Tramkade in 's-Hertogenbosch. De zaal is open om


14.30 uur. De toegang is gratis. Meer weten over de band? Check hun Facebookpagina of kijk op www.mrjoeabe.nl.


p De leden van de Boxtelse band Mr. Joe Abe zijn trots op hun nieuwe album vol experimentele rocknummers, dat op vinyl verschijnt. De presentatie is zondag 17 mei in 's-Hertogenbosch. (Foto: eigen collectie).