Ilja Pfeijffer zegt literaire middag JRL af om corona


Het had maandag een mooie literaire middag moeten worden op het Jacob-Roelandslyceum (JRL). Maar de hoofdgast, schrijver Ilja Leonard Pfeijffer, annuleerde vrijdag zijn hele tournee en dus ook zijn bezoek aan Boxtel. De reden: het coronavirus.

Pfeijffer zou in het kader van de Boekenweek een achttal locaties in Nederland bezoeken. In een verklaring liet de auteur van onder meer Grand Hotel Europa weten dat hij zijn tour afblies om eventuele besmettingen te voorkomen. De schrijver woont in Genua, in het noorden van Italiƫ waarvoor het RIVM een negatief reisadvies uitbracht. Genua ligt nabij het gebied waar de meeste virusgevallen zijn geconstateerd. De auteur geeft aan het virus zelf niet onder de leden te hebben. ,,Mijn lezers zijn mij dierbaar. Ik zou het mijzelf nooit vergeven als ik de gezondheid van mijn lezers ongewild en ongemerkt door roekeloos enthousiasme in gevaar zou brengen."

De leerlingen en docenten van het JRL vinden het jammer dat Pfeijffer niet op bezoek kan komen, maar begrijpen zijn keuze wel. Lukas Meijsen, leraar Nederlands en organisator van het evenement op de middelbare school, geeft aan dat er een nieuwe datum wordt geprikt.


Toetsresultaten basisscholen zijn ruim voldoende

RTL Nieuws heeft de eindtoetsresultaten van ruim zesduizend Nederlands basisscholen met elkaar vergeleken en de prestaties vertaald naar 'rapportcijfers'. De scholen in de gemeente Boxtel scoren allemaal ruim voldoende.

Basisscholen verschillen van elkaar en dat maakt vergelijken moeilijk. De ene onderwijsinstelling herbergt bijvoorbeeld meer leerlingen met een taalachterstand dan de andere, of telt juist veel kinderen van hoogopgeleide ouders. Om zoveel mogelijk eenduidigheid te krijgen, heeft de redactie van RTL Nieuws de resultaten van vergelijkbare scholen tegen elkaar afgewogen en tellen er eindtoetsscores van meerdere jaren mee in het onderzoek

De scores van de basisscholen in deze regio zijn als volgt: Angelaschool: 7,4. De Hobbedonken: 6,8. De Vorsenpoel: 6,6. De Spelelier: 7,8. Sint-Petrusschool: 7,9. De Beemden 7,0. Prinses Amaliaschool: 7,5. Jenaplanschool Molenwijk: 6,7. Sint-Theresia (Lennisheuvel): 7,6. De Oversteek (Liempde): 6,9. De Lambertusschool in Gemonde (gemeente Sint-Michielsgestel) mag een 7,2 noteren. De Essche Willibrordusschool (Haaren) kreeg een 7,2.

Kort Nieuws

Geen Boomfeestdag

Navraag leert dat in de gemeente Boxtel woensdag 18 maart geen activiteiten worden gehouden in het kader van Nationale Boomfeestdag. Een woordvoerster van het gemeentebestuur gaf in een korte verklaring aan dat deelname is afgezegd 'gezien de nodige voorbereidingen deze week'. Wat zij daarmee precies bedoelde, werd niet duidelijk.