Theatermaakster Tet van der Donk interviewde auteur Alex Boogers over zijn nieuwste boek: De zonen van Bruce Lee. Dat gebeurde tijdens Boek&Bal in Podium Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Theatermaakster Tet van der Donk interviewde auteur Alex Boogers over zijn nieuwste boek: De zonen van Bruce Lee. Dat gebeurde tijdens Boek&Bal in Podium Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

TOEKOMST BOXTELS LITERATUUREVENEMENT ONGEWIS ALS GEEN ORGANISATOREN OPSTAAN

Alex Boogers maakt indruk op Boek&Bal

‘Boxtelaar zijn is als een eerste pannenkoek. Die mislukt altijd een klein beetje, maar daarna wil je niet anders meer’

        Ruud van der Meijden


LINDA VAN DE WIEL

Het interview met de befaamde auteur Alex Boogers was voor velen het hoogtepunt van Boek&Bal dat dit jaar het thema ‘Rebellen en dwarsdenkers’ had. Maar ook onder meer twee optredens van Monique Hendriks, publiekswinnaar van de Boxtelse dichtwedstrijd DichtSlamRap, een korte uitleg over het project Boxtel - 2020 in 366 verhalen én de bekendmaking van de winnaar van de eerste Boxtelse korteverhalenwedstrijd maakten zaterdagavond deel uit van het gevarieerde culturele programma in Podium Boxtel.

Hoewel de zaal niet volledig gevuld was met liefhebbers van het geschreven woord, keek het publiek geboeid naar een afwisselend programma vol interviews, muziek en andere voordrachten. Het interview met Alex Boogers was voor verschillende bezoekers dé reden naar het Boxtelse theater aan de Burgakker te komen.

LAAGGELETTERD

Met zijn imposante verhaal over het laaggeletterde milieu waarin hij opgroeide, boeide Boogers iedereen: ,,In een achterstandswijk en een straat vol migranten worden doorgaans geen schrijvers geboren. Aan mij is nooit verteld dat je je talent kunt ontwikkelen door een opleiding te volgen”, sprak de auteur. Met zijn liefde voor taal voelde de schrijver zich een koekoeksjong, een kind dat geboren werd in het verkeerde nest. ,,Maar tijdens een ziekenhuisopname, toen ik fysiek beperkt was, ging ik schrijven en werd de pen mijn wapen.”

Een mooi en inspirerend verhaal dat meer aandacht verdiende, maar door de presentatie van Tet van der Donk niet uit de verf kwam. De theatermaakster deed de schrijver - wellicht onder tijdsdruk - te kort met een rommelige vraagstelling en het schijnbare gebrek aan het vermogen écht te luisteren.

VERHALENWEDSTRIJD

Ruud van der Meijden, een van de auteurs van het project Boxtel - 2020 in 366 verhalen las een passage voor uit zijn bijdrage aan het boek. Samen met journalist Marc Cleutjens vertelde hij over het initiatief.

Maar Boek&Bal was ook het decor van de ontknoping van de eerste Boxtelse korteverhalenwedstrijd. Kartrekkers Jan van Gemert en Luc Broos lanceerden het idee enkele maanden geleden.

,,We nodigden schrijvers uit om een kort verhaal te schrijven dat aansloot bij het thema van de Boekenweek”, aldus Van Gemert. ,,We rekenden dus op bijdragen over dromerige dwarsdenkers die thuis veilig afreizen naar een andere wereld of rebellen die hun messcherpe pen als wapen gebruiken tegen de gevestigde orde.”

Na een aarzelende start ontving de jury, die bestond uit docent Nederlands Jeanluc van Engelen, dichteres Martje Wijers en boekhandelaar André Stikkers, liefst 52 inzendingen. Vijf auteurs werden genomineerd voor de hoofdprijs. Naast winnaar Angelo Damkat uit België en Boxtelaar Tim van Esch, waren dat Kurt Van Gasse, Michiel Hordijk en Hein van der Schoot.

VEREERD EN DANKBAAR

Damkat was niet aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. Hij luisterde wel live mee tijdens de bekendmaking en vertelde via een soms haperende telefoonverbinding dat hij het winnende verhaal al even op de plank had liggen. ,,Ik was al snel overtuigd dat dit verhaal wel eens een kanshebber voor de eindzege zou kunnen zijn”, sprak de winnaar. ,,Ik ben vereerd en dankbaar dat ik in Boxtel heb gewonnen en kom de prijs snel ophalen.” Boxtelaar Tim van Esch (17), bekend van het onlangs verschenen boek Tom Toermalijn, werd gedeeld derde met ‘De zoemer’.

ALLE 12 GOED!

Na afloop van Boek&Bal ontvingen alle bezoekers de uitgave ‘Alle 12 goed!’. Daarin heeft de organisatie van het Boxtelse boekenfeest de twaalf beste inzendingen van de korteverhalenwedstrijd gebundeld, waaronder de bijdragen van de vijf genomineerden. Het is een tastbare herinnering aan een evenement waarvan de toekomst ongewis lijkt. Niet alleen was het aantal bezoekers ietwat teleurstellend, ook gaf medeorganisator Broos aan dat dringend gezocht wordt naar jonge schrijvers die Boek& Bal mee willen ondersteunen.