Omgevingsdienst te druk voor toets plan luchtkwaliteit

PÅL JANSEN

De gemeente Boxtel houdt nog een slag om de arm voor het ondertekenen van het Schone Lucht Akkoord. Eerst wil wethouder Peter van de Wiel dat het huidige lokale luchtkwaliteitsplan wordt geëvalueerd. En dat laat op zich wachten: de omgevingsdiensten die dat zouden oppakken, hebben het vooralsnog te druk.

Tot tweemaal toe had de gemeente Boxtel offertes uitgezet bij twee verschillende omgevingsdiensten om te kijken hoe het staat met het plaatselijke luchtkwaliteitsplan. Maar deze zijn nog niet uitgevoerd. Een tekort aan capaciteit, zei wethouder Van de Wiel tijdens de raadsvergadering van dinsdag 3 maart.

Aanleiding waren vragen van D66-raadslid Mariëlle Wijffelaars en coalitiegenoot Stefan de Nijs van Combinatie95. Zij vroegen zich af of Boxtel ook het Schone Lucht Akkoord zal ondertekenen.

Maar wethouder Van de Wiel waarschuwde de raadsleden op de gevolgen ervan. ,,Als we meedoen, kan dat niet vrijblijvend zijn. Het ondertekenen van het akkoord vraagt serieuze beleidsinspanning en capaciteit", zei hij. ,,We zitten al beknellend in die capaciteit en in de begroting is er vooralsnog geen ruimte voor nieuw beleid. Dat moet je hier wel opstellen."

Bovendien is er in 2011 een luchtkwaliteitsplan voor Boxtel opgesteld, wat onder meer gaat over het bevorderen van de verkeersdoorstroming op de Boxtelse hoofdwegenstructuur (waar ook PHS en Move '31 over gaan). En ook wordt gewerkt aan een snelfietsroute over de noord/zuid-as van Boxtel, is de gemeente bezig met een Regionale Energiestrategie en gaat er al extra aandacht naar toezicht op veehouderijen, met name op gebied van luchtwassers.

EERST EVALUEREN

Het luchtkwaliteitsplan wil Boxtel graag evalueren, maar moet dat dus nog worden gedaan. Nadat dit is gebeurd, aldus Van de Wiel, wordt alsnog gekeken of ook Boxtel mee kan doen aan het Schone Lucht Akkoord, waar Rijk, 46 gemeenten en negen provincies (waaronder Noord-Brabant) hun krabbel al onder hebben gezet.

De landelijke overheid stelt er 50 miljoen euro voor beschikbaar over een periode van vier jaar. Dat geld wordt ingezet vooronder meer schonere mobiliteit en werktuigen. Het leidt tot een langere levensverwachting van vier maanden bij mensen en kan jaarlijks 3,6 miljard euro aan maatschappelijke baten opleveren, aldus het Rijk.


Aanrijding Ladonk

Op de kruising van de Kruisbroeksestraat met de Ladonkseweg op bedrijventerrein Ladonk vond vrijdagmiddag voor de zoveelste keer een aanrijding plaats. Een 22-jarige fietser uit Boxtel werd geschept door een bestelbus en is ter controle naar het ziekenhuis vervoerd. Diens verwondingen leken mee te vallen.