Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

BOXTELSE SCHOLEN VOLGEN ADVIES RIVM EN LATEN LEERLINGEN THUIS

‘We begrijpen dat dit een vervelende situatie is’


LINDA VAN DE WIEL

,,Kinderen en leerkrachten die hoesten, grieperig of verkouden zijn worden gevraagd niet naar school te komen. Wij houden ons hierbij uiteraard aan de richtlijnen van de GGD en de RIVM.” Deze boodschap ontvingen de leerlingen van alle Boxtelse basisscholen en scholen voor middelbaar onderwijs zondag. Een maatregel die voor veel gezinnen gevolgen heeft en zondag nog een van de meest verregaande sinds het virus in Nederland is opgedoken.

Het is stiller dan normaal op de schoolpleinen van onder meer Jenaplanschool Molenwijk, Prinses Amaliaschool, De Spelelier en De Beemden. Docenten met lichte verkoudheidsklachten blijven thuis deze maandag. Dit betekent meerdere lege lokalen. ,,Mijn zoon Jasper zit op de Molenwijkschool en is vandaag noodgedwongen thuis. De juf is verkouden en mag daardoor niet komen werken. De invaldocent is ziek”, vertelt Patrick van Weert. ,,Jasper heeft thuis aan wat schoolopdrachten gewerkt en nu is er een vriendje wiens ouders moeten werken. Vanmiddag gaat hij daar weer naar toe. Zo proberen we elkaar te helpen in deze situatie.”

HOESTEN

Voor Anke van de Vries loopt deze maandag ook anders dan gepland: ,,Mijn zoon Ivan is thuis omdat er te weinig leerkrachten zijn op De Beemden. Ik kreeg zojuist een telefoontje dat ik mijn dochter Julia op moest komen halen omdat ze hoest. Dit deed ze vanochtend niet. Dat is heel vervelend voor haar, maar ik vind het óók goed dat school alert is.”

Op openbare basisschool De Spelelier is het vooralsnog rustig: ,,Er is één juf thuis en hiervoor is een vervanger geregeld. Maar als er meerdere docenten uit gaan vallen en er geen vervangers zijn, zijn de kinderen vrij."

VERVANGERSPOOL LEEG

Ton Reijnen, directeur-bestuurder van stichting Sint-Christoffel, erkent de impact van de maatregelen van de GGD en het RIVM. ,,Daarnaast is de vervangerspool leeg dus er zijn veel kinderen thuis. Maar we blijven de corona-adviezen van de GGD en het RIVM op de voet volgen en maken geen eigen beleid.” De beslissing kinderen en leerkrachten die hoesten, grieperig of verkouden zijn te vragen niet naar school te komen, werd zondag rond de klok van 14.00 uur genomen. ,,Waar deze situatie verder toe gaat leiden, weten we ook niet. We begrijpen heel goed dat het een vervelende situatie is. We geven de directeuren dan ook de vrijheid zelf naar creatieve oplossingen te zoeken zoals het samenvoegen van klassen en het wisselen van docenten zodat niet steeds dezelfde klassen genoodzaakt zijn thuis te blijven.”

PROFIELWERKSTUKKEN

Op het Baanderherencollege en het Jacob-Roelandslyceum worden dezelfde richtlijnen gevolgd. Ook hier wordt meegedacht met het belang van de leerlingen. Toetsen, schoolexamens en presentaties van profielwerkstukken kunnen op een later tijdstip worden ingehaald. Daarnaast werden later deze week ook activiteiten zoals de talentenshow Let's See Action op het BHC afgelast.


p Lege lokalen, zoals bij basisschool De Beemden, waren deze week eerder regel dan uitzondering. Veel scholen volgden het advies van het RIVM en lieten zieke leraren thuis. Omdat vervanging niet altijd geregeld kon worden, moesten ook leerlingen thuisblijven. (Foto: Bas van den Biggelaar).


VERENIGINGEN EN ORGANISATIES STAKEN HUN ACTIVITEITEN

Stil weekend in Boxtel door Covid-19

RENS VAN DEN ELSEN

Het regent afgelastingen in Brabant vanwege het heersende coronavirus. Hoewel er in Boxtel nog geen besmettingen zijn geconstateerd, nemen ook hier bedrijven, organisaties en verenigingen geen halve maatregelen. Van iedere activiteit wordt het risico ingeschat en bekeken of het al dan niet door kan gaan.

Trainingen die niet doorgaan en sportwedstrijden die worden afgelast. Het is deze week aan het orde van de dag. De meldingen van het RIVM en de GGD worden door vrijwel alle organisaties en verenigingen in Noord-Brabant serieus genomen, ook binnen de gemeente Boxtel. Veel clubs nemen het zekere voor het onzekere en brengen hun leden via mail, brief of Facebook op de hoogte van de beslissing. Ondanks wat gemor, zijn de reacties over het algemeen positief. Niemand wil een ziektegeval op zijn of haar geweten hebben en zolang het slechts voor een week is, tonen de meeste mensen begrip.

Dat neemt niet weg dat het de komende dagen, en vooral dit weekeinde, rustig gaat zijn in Boxtel en omgeving. Zo is onder meer het geplande concert van de Gildenbondsharmonie gecanceld.

Hetzelfde geldt voor de feestelijke onthulling van de afbeeldingen op de vijf flats aan de Baandervrouwenlaan. Woonstichting Joost zou deze zaterdag presenteren aan de bewoners, maar verplaatst dat nu naar een nog nader te bepalen moment.

Fysiotherapiepraktijk Verzijden zou morgen, vrijdag 13 maart, haar dertigjarig bestaan vieren met alle klanten, medewerkers en familie. Door alle berichtgeving over het coronavirus, besloten eigenaren Peter en Kathinka om hun feest niet door te laten gaan.

Jeroen Pennings van Modern Classic Music School uit Boxtel pakt het rigoureuzer aan. Hij sluit zijn bedrijf voor tien dagen. ,,Het virus indammen is een maatschappelijk probleem, dus moeten we hierin met z'n allen de verantwoordelijkheid in nemen. De leerlingen reageerden positief. Ja, het kost wat om niet open te gaan, maar dat kunnen we financieel gezien hebben", laat hij weten.

OPEN

Niet alles wordt overigens geannuleerd, zo blijven de Boxtelse gemeenschapshuizen voorlopig open voor alle geplande activiteiten. Wel melden sommige gebruikers van de ruimten zich uit voorzorg af. Voorzitter Willie van de Langenberg van De Walnoot snapt die beslissing van clubs wel en geeft aan daarom ook niets in rekening te brengen. Maar voor hoe lang de deuren van 'zijn' gemeenschapshuis open kunnen blijven is de voorzitter duidelijk: ,,Pas als dat door de instanties wordt geadviseerd, dan zullen we daar gehoor aan geven." Daarnaast zijn alle vrijwilligers ingelicht over de richtlijnen van het RIVM en dus worden handen regelmatig gewassen en worden prullenbakken elke dag geleegd.

Hoewel in De Serenade in Liempde de voorstellingen van de lokale toneelclub aanvankelijk nog gewoon door zouden gaan, kwam het bestuur hier gisteren toch op terug. Andere activiteiten in de multifunctionele accommodatie zijn vooralsnog niet afgelast. Het bestuur vraagt daarbij wel aan bezoekers om hun 'gezond verstand' te gebruiken en niet te komen met verkoudheid of koorts.

GELUK

Zaterdag gaat in Boxtel de Week van Geluk van start. Net zoals bij tal van andere evenementen is ook hier het programma deels aangepast. ,,Veel organisaties hebben aangegeven hun handen vol te hebben aan preventiemaatregelen en hebben daarom alle niet direct noodzakelijke activiteiten uitgesteld, waaronder de rondetafelgesprekken over geluk", geeft initiatiefnemer Alexandra Augustijn van de Week van Geluk aan. Maar de interactieve presentatie in de bibliotheek aan de Burgakker op vrijdag 20 maart gaan wel door. Net zoals de gelukswandeling en -diner op respectievelijk zondag 15 en zaterdag 21 maart.

OPTOCHT ESCH

De maatregelen die deze week zijn genomen, gelden tot 16 maart. Daarna wordt bekeken een verlenging nodig is. Hoewel sommige evenementen die later plaatsvinden ook al zijn afgezegd, blijven andere organisaties de vinger aan de pols houden. Voor zondag 22 maart staat bijvoorbeeld de carnavalsoptocht in Esch gepland. Die werd in februari afgeblazen vanwege het slechte weer en zou tijdens halfvasten ingehaald worden. Voorzitter Eric van Roosmalen van stichting De Oggelvorsen meldt dat er uiterlijk woensdag 18 maart een besluit wordt genomen.

Zo zijn er de komende dagen ongetwijfeld nog meer evenementen en activiteiten die afgelast worden vanwege het virus. De redactie heeft gepoogd een zo actueel mogelijk overzicht te maken, maar kan niet garanderen dat er nog veranderingen optreden. Houdt daarom altijd de berichten van de organisatie in de gaten.