Fietsvriendelijkheid in Boxtel is laag stelt Fietsersbond

Een drie van de maximale score van vijf. Geen onvoldoende, wel lager dan het Nederlands gemiddelde en ook een slechtere score dan omringende gemeenten. Dit blijkt uit een enquête onder zeventig Boxtelse respondenten van de Fietsersbond.

Inwoners van alle Nederlandse gemeenten konden meedoen aan de vragenlijst van de Fietsersbond. Ook enkele tientallen Boxtelaren vulden deze dus in. Onder meer op het hebben van fietsparkeerplekken (2,57), het fietsen op met auto's gedeelde wegen (2,21) en fietsdiefstal (2,58) scoorde Boxtel laag bij de respondenten. Ook media vinden zijn niet altijd positief schrijven over fietsen: dat aspect kreeg het cijfer 2,58.

Daarentegen waren de deelnemers aan de enquête positief over de schone fietspaden (3,54), komen zij weinig hindernissen en wateroverlast (beide 3,43) tegen.

De gemeente Boxtel herkent zich niet in het beeld dat wordt geschetst. Gezien het toenemende fietsgebruik meent zij dat het juist 'omgekeerd evenredig is'. ,,Er is in het afgelopen decennium nagenoeg een verdubbeling. Daarentegen is het autogebruik wel redelijk stabiel gebleven. Door meer auto’s te gaan weren, willen we de fiets een nog betere plaats te bieden", aldus een woordvoerder.

ruimte voor fietser

Met het nieuwe verkeersbeleidsplan Move '31 wil Boxtel straks meer mogelijk maken voor de fietser. Ook het maatregelenpakket PHS moet hieraan bijdragen. Alleen door het onderuitgaan van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) laten deze plannen nog op zich wachten. Daarnaast zijn er plannen als de snelfietsroute die zal lopen over de noord/zuid-as van Boxtel moet een extra impuls geven aan het vervoer met de tweewieler. Ook projecten aan de Molenwijkseweg, Bosscheweg en in buurtschap Kalksheuvel heeft de gemeente nog in het vizier.


Creatief schrijven

Irma Uhlenbusch uit Boxtel houdt vanaf deze maand tien weken lang op woensdagavond een cursus creatief verhalen schrijven. Dat vindt plaats in kunstcafé Coupé aan het Stationsplein. Aanmelden via e-mail: irma.uhlenbusch@gmail.com.