Moet gemeente ook bestuurlijk gaan fuseren?


Ik vind het goed dat Brabants Centrum de vraag heeft gesteld: 'Mijn gemeente Dichtbij: hoe zit het met de centen?'. Financieel blijkt 'alleen ambtelijk fuseren' met buurgemeente Sint-Michielsgestel tegen te vallen. Vrij logisch, want op ambtenaren was al (te) veel beknibbeld (ze zaten al jarenlang op de nullijn) en het werk moet toch worden gedaan, met zelfs een uitbreiding van taken. Daar was de rek al flink uit.

Een bestuurlijke fusie was destijds een stap te ver. Gemeenten als Schijndel en Sint-Oedenrode hebben daar wel voor gekozen, en zijn met Veghel opgegaan in Meierijstad. Nu zit het dorp Boxtel met circa 34.000 inwoners met een veel te dikke en dure bestuurlijke laag aan burgemeester, wethouders, gemeenteraadsleden, die ook nog eens veel vergaderen, wat allemaal ambtelijk voorbereid en verwerkt moet worden.

En wat te denken van de fors toegenomen bestuursdruk aan begrotingen, maraps, buraps, plannen, accountantcontroles, extra regelgeving et cetera, et cetera. Dat kan met een bestuurlijke fusie een stuk effectiever en er is dan meer geld om de ambities te realiseren. Want laten we eerlijk zijn: Boxtel heeft prima ambities, maar de uitvoering ervan loopt in veel gevallen tegen de nodige beperkingen en vertragingen op.

Nog verder beknibbelen op ambtenaren en collectieve voorzieningen, terwijl de bestuurlijke laag buiten schot blijft, lijkt mij geen goede weg. Andersom zou beter zijn. Meer belasting betalen? De OZB is dit jaar weer flink omhoog gegaan en stijgt al jaren meer dan de inflatie, maar desondanks valt Boxtel van de ene bezuinigingsronde in de andere.

Fusiegemeenten als Meierijstad blijken prima te functioneren. Waar Meierijstad in 2020 40 miljoen euro extra investeert, moet Boxtel flink bezuinigen op de ambities. Als grote gemeente heb je in de regio meer in de melk te brokkelen dan als kleintje. Er zijn nog maar weinig belangrijke besluiten die een kleine gemeente als Boxtel autonoom kan nemen. De vraag is dus meer: waarom blijft Boxtel zo lang in de spagaat van 'ambtelijk samen, maar bestuurlijk apart' zitten? Waarom niet ook bestuurlijk fuseren? Ik ben heel benieuwd naar de antwoorden.

        JOOST VAN DER PLUIJM


Autoritje door centrum Boxtel

Ik heb deze week eens geprobeerd me voor te stellen wat een vreemde ervaart als hij met de auto Boxtel binnenrijdt, met name in het centrum. Je wordt er maar één keer op geattendeerd dat het een blauwe-zonegebied is. Neem maar van mij aan: daar let een vreemde niet op. Die bekijkt zoiets pas als hij ergens wil parkeren. Goed, ik kom in de Rechterstraat bij Blokker: waarom staat daar geen verbordsbord voor auto`s of een blauw bord met verplichte rijrichting? Het probleem op de Markt is bekend. Ook raar, maar dat terzijde. Als vreemdeling wil ik links van de Markt afslaan, denkende dat ik dan weer terug kan. Weer staat er geen verbordsbord voor auto`s of een blauw met een verplicht rijrichting pijl... Men heeft borden met verboden parkeren voor fietsers en bromfietsers geplaatst, terwijl er een eindje daarvoor een bord staat met: alleen voor voetgangers en fietsers. Dus géén brom-/snorfietsers. Ik kan nog wel even doorgaan. Het spreekwoord eind goed al goed gaat hier tot op heden niet op. Jammer...

        MARTIN VAN TILLAART


ContourdeTwern draagt taalhulp over aan Taalhuis

Nieuwe Boxtelaren die hulp nodig hebben bij het leren van de Nederlandse taal, kunnen niet langer terecht bij ContourdeTwern. De welzijnsorganisatie draagt het project Taalmaatjes over aan het Taalhuis in de Boxtelse bibliotheek aan de Burgakker.

Buro Nieuwkomers Boxtel heeft onvoldoende geld om de één-op-éénondersteuning goed uit te voeren, meldt ContourdeTwern. Taalhuis is bereikbaar via telefoonnummer (073) 680 29 60 of e-mail: taalhuisboxtel@babeldenbosch.nl. Er is een inloopspreekuur in de bieb op dinsdagen tussen 10.00 en 12.00 uur.