Zwarte zuster Arnulfa was actief in de kraamzorg. Ter ere van haar en de mede-congregatieleden wordt 21 maart in Esch een beeld onthuld. (Foto: eigen collectie).
Zwarte zuster Arnulfa was actief in de kraamzorg. Ter ere van haar en de mede-congregatieleden wordt 21 maart in Esch een beeld onthuld. (Foto: eigen collectie). Foto:

CONGREGATIE ONTHULT MONUMENT

'Essche samenleving heeft veel te danken aan de zwarte zusters'

Op initiatief van Platform Esch' Perspectief onthullen zwarte zusters Antonia Marie en Lidwina zaterdag 21 maart een monument ter ere van hun congregatie. Hoewel de plaatsing enige vertraging opliep, staan alle lichten nu op groen. Het beeld komt op de hoek van de Dorpsstraat en Het Nieuwland te staan, waar het vroegere bejaardenhuis Sint-Jozefzorg stond.

Esch heeft veel te danken aan de zwarte zusters. Het is niet zonder reden dus dat anderhalf jaar geleden het idee ontstond voor een eerbetoon aan de congregatie. Het plan kwam uit de koker van Boxtelaar Martien van Beurden aanzetten; hij werkte jarenlang intensief samen met de zusters.

Uiteindelijk werd het plan verder uitgewerkt via het Platform Esch' Perspectief (PEP). Het bronzen beeld is ontworpen door de Essche kunstenares Lia Martinali, die tijdens de onthulling een toelichting zal geven op haar creatie.

Het plaatsen van het kunstwerk op de locatie aan de Dorpsstraat en Het Nieuwland liep enige vertraging op door verschillende factoren. Onder meer de communicatie met de gemeente Haaren liep even stroef en het vinden van sponsors bleek een uitdaging.

Toch sloegen de leden van de PEP-werkgroep er zich doorheen en op 21 maart rond 14.30 uur wordt het beeld getoond aan de Esschenaren. Fanfare Sint-Willibrordus en wethouder Martien Vromans zijn ook aanwezig.


Rikavond Esch

De kaarten komen vrijdag 27 maart op tafel voor een avondje rikken in Ons Café aan de Leunisdijk 28. De avond, vier jaar terug begonnen door Rick van de Ven en Dorethee van Oirschot, is uitgegroeid tot een traditie. Vanaf 20.00 uur wordt gespeeld. Inschrijven kost vijf euro en kan via ikrikmee@gmail.com.

Groene Woud

De afsluiting van het subsidieprogramma 'Kloppend Hart van het Groene Woud' vindt vrijdag 27 maart plaats. Betrokken organisaties, medewerkers en vrijwilligers kregen hiervoor een uitnodiging. Genodigden bezoeken tijdens het evenement diverse deelprojecten. Waarschijnlijk volgt in juni een publieksdag.

Zwarte zuster Arnulfa was actief in de kraamzorg. Ter ere van haar en de mede-congregatieleden wordt 21 maart in Esch een beeld onthuld. (Foto: eigen collectie).